Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lekko zaśniedziałe połączenie osuszacz - przewód klimatyzacji

11 Odpowiedzi, 9209 Wyświetleń

jogus48

2013-06-25, 09:00:39
Nowy użytkownik
Witam, ponieważ układ mam i tak pusty, odkręciłem z powodów znanych tylko mi przewód z osuszacza. No i powierzchnia tego przewodu była lekko zaśniedziała. póki co oczyściłem to lekko śrubokrętem płaskim. Dodam tylko że oring miał odrobinkę tego osadu na swojej powierzchni. pytam się, bo myślę, że takie coś mogłoby w przyszłości mieć wpływ na nieszczelnosć. macie może pomysł jak to oczyścić oprócz wymiany części przewodu?

Oto zdjęcie:

[Obrazek: 13404322.jpg]
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-06-25, 18:00:53
Nowy użytkownik
Rozumiem, że zaśniedziały od wewnątrz.
Jeżeli układ masz pusty, to i tak będziesz musiał wymienić przynajmniej osuszacz i wypłukać układ oraz zmienić oringi. W związku z tym, że zaworu rozprężnego lub dławicy (w zależności od tewgo co masz) nie można płukać, to też do wymiany. Śrubokręt do czyszczenia elementów z którymi ma kontakt R134a nie jest dobrym rozwiązaniem. Jestem przekonany, że płukanie przewodu (preparat do wyboru) i wymiana oringów załatwi sprawę czystości i szczelności układu. Najdrobnieszy opiłek po "skrobaniu" śrubokrętem może załatwić sprężarkę lub zawór rozprężny.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-06-25, 18:48:51
Moderator
Ta koncowka ze zdjecia jest do wymiany.
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-06-25, 19:00:04
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Ta koncowka ze zdjecia jest do wymiany.

Bezwzględnie do wymiany.

Nie obejżałem zdjęcia.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-06-25, 20:29:49
Nowy użytkownik
hmm a wiecie gdzie taką dostać?
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-06-26, 06:28:15
Nowy użytkownik
jogus48 napisał(a):hmm a wiecie gdzie taką dostać?

Podaj :

rok produkcji,
marke,
model.
silnik i moc silnika auta

sprawdzę u swojego hurtownika.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-06-26, 07:02:06
Nowy użytkownik
Astra F rocznik dajmy na to 1996 a silnik dajmy na to X16XEL. akurat z takiego auta były zdemontowane przewody.
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-06-26, 12:46:32
Nowy użytkownik
jogus48 napisał(a):Astra F rocznik dajmy na to 1996 a silnik dajmy na to X16XEL. akurat z takiego auta były zdemontowane przewody.

Albo "dajmy na to" albo konkretnie. Hurtownia, która dostarcza mi części do naprawy układów nie zna słowa "dajmy na to"

SORY !

Albo naprawiasz, albo się bawisz w zbieranie informacji i danych.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-06-26, 18:55:26
Nowy użytkownik
z auta z takim silnikiem i z tego rocznika jest klima. dlatego napisałem w taki sposób, zapomniałem o tym wspomnieć
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-06-26, 18:55:32
Moderator
AutoSpa napisał(a):
jogus48 napisał(a):Astra F rocznik dajmy na to 1996 a silnik dajmy na to X16XEL. akurat z takiego auta były zdemontowane przewody.

Albo "dajmy na to" albo konkretnie. Hurtownia, która dostarcza mi części do naprawy układów nie zna słowa "dajmy na to"

SORY !

Albo naprawiasz, albo się bawisz w zbieranie informacji i danych.

Słaba hurtownia bo akurat czy to 1.6 czy 1.8 czy 2.0 pojemnosci to nie ma znaczenia, rurka jest rurka a kolega niech sobie na allegro poszuka albo gdzies na szrocie bo pełno tych rurek i to oryginalnych.
Wiekszosc nowych to chinskie nic nie warte podróbki
  • Odpowiedz

jogus48

2013-06-26, 19:51:57
Nowy użytkownik
hah akurat miałem dobry kawałek ale niestety go odsprzedałem Smile kupujący doradził mi oczyścić to drobnym papierem ściernym. zobaczymy co to będzie. jest lekko zaśniedziały tylko od zewnątrz. w środku jest OK. zasłonię otwór i jakoś to będzie

akurat miałem kiedyś inne węże, od C20XE czyli pojemności 2.0. w katalogu miały inny nr, ale różnic nie widziałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-26, 19:55:32 przez jogus48.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa