Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prawidłowość montażu elementu dławiącego w wymienniku płytowym.

32 Odpowiedzi, 26335 Wyświetleń
1 2 Dalej

klimatolog

2013-07-09, 19:53:55
Top użytkownik
Rozumiem i trzymam się zasady przeciw-prądów.Ale co raz bardziej widzę w wymienniku płytowym raz na górze raz na dole zawór rozprężny.Czy to normalny układ chłodniczy?Dlaczego parowniki nie posiadają elementów ekspansyjnych w górnej części wymiennika?Pozwalał by taki układ na lepszy powrót oleju do układu?Chyba jestem idiotą bo producenci agregatów lodowych idą na rękę hydraulikom.?I nie tylko producenci ale i politycy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-07-09, 21:11:53
Użytkownik
Lepszy powrót oleju, to też lepszy powrót kropel nieodparowanego czynnika i wszystkie dalsze konsekwencje.
  • Odpowiedz

mg

2013-07-13, 19:34:25
Top użytkownik
Raz na górze?... marka, model?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-13, 19:50:22
Top użytkownik
Prawidłowy obieg nie ma nic wspólnego z marką?
  • Odpowiedz

mg

2013-07-13, 20:14:46
Top użytkownik
płytowy jako suchy?... marka, model, typ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-14, 15:41:00
Top użytkownik
mg rozumiem producenta danego płytowego wymiennika że jeśli pracuje jako skraplacz wyjście skroplonego czynnika jest na dole wymiennika bo to jest oczywiste.Mnie zastanawia dlaczego taki wymiennik pracując jako parownik ma zasysane pary czynnika przez sprężarkę w górnej części tego wymiennika płytowego.To tak jakby przy chłodnicy parowniku zawór zamontować na dole a ssanie do sprężarki puścić górą mając gdzieś logikę prowadzenia rurociągów chłodniczych.
  • Odpowiedz

mg

2013-07-15, 18:23:14
Top użytkownik
To dlatego aby sensownie, maksymalnie i przewidywalnie wykorzystać owy wymiennik. Co powiesz o łuskownicach z agregatem po za pomieszczeniem? jest OK?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-15, 19:22:30
Top użytkownik
Ale takie połączenie wiąże się z zaleganiem oleju w wymienniku parowniku?Olej łatwiej płynie w kierunku ziemi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-15, 19:24:08 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-15, 19:34:50
Top użytkownik
Czy taki układ nie gubi oleju powodując sztuczny syfon?
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-07-15, 21:38:17
Użytkownik
Olej tam nie zalega, bo na samym dnie jest dużo nieodparowanego czynnika, który dobrze miesza się i przenosi olej.
Jak parownik nie jest zbytnio przewymiarowany, to wrzący czynnik bez problemu unosi olej do góry.
  • Odpowiedz

wit

2013-07-15, 22:15:09
Top użytkownik
natomiast jeśli wymiennik płytowy pracujący jako parownik zasilamy od góry -to nieodparowany czynnik po prosu spada w dół
-i albo zalewa sprężarkę
-albo powoduje zamykanie tzr i niestabilna pracę -spadek wydajności

-jesli dać tzr na górze -pojedyncze krople CIEKŁEGO czynnika spadają na sam dół płytówki i powodują schłodzenie czujki od zaworu rozprężnego i -i jego zamkniecie. a płytówka nie ma wydajnosci. jesli zawór nastawimy na mniejsze przegrzanie -to po prostu leje...
zwykły parownik ma długie cienkie rurki -i na kolejnych metrach czynnik stopniowo odparowuje.
wymiennik płytowy -ma dość szerokie krótkie kanały -i z góry po prostu spływałby ciekły czynnik- -obok już odparowanego -powodując niestabilne zachowanie tzr i całego układu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 17:55:24
Top użytkownik
Hm.To po co zawory z wyrównaniem ciśnienia skoro obieg parownika krótki?Dlaczego wit zawór ma się przymknąć skoro czujnik przypięty na dole a wlot gorącego medium od dołu Przymknie wprost proporcjonalnie do obniżenia medium schładzanego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-16, 18:15:20 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-07-16, 18:57:13
Użytkownik
Kolega albo prowokuje, albo nie jest tak zaawansowany jak podpis to sugeruje
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-07-16, 19:23:57
Zaawansowany użytkownik
O to tak jak dylemat co było pierwsze jajko czy kura ? A producenci jak dzieci nie słuchają waszych mądrych rad tylko po swojemu jedni na górze a drudzy na dole montują te zawory , czyżby nie odwiedzali tego forum?
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-16, 19:27:32
Top użytkownik
Vlad24-druga odpowiedź jest właściwa .
  • Odpowiedz

mg

2013-07-16, 19:29:44
Top użytkownik
Tu niema dylematu frost-ch. Istnieje durne wykorzystanie wymiennika i sensowne. Jaki to dylemat? :lol:
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 19:39:39
Top użytkownik
Ja nie sugeruję tylko inni próbują zasugerować że wymiennik płytowy nie ma wydajności?Aby czynnik szybko odparował mając małe gabaryty?A nie chodzi o gabaryty tylko o wydajność wymiennika. a raczej zrównoważenie zysków ciepła i zimna w układzie chłodniczym.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-07-16, 19:46:04
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie do tych co piszą o spływającym czynniku w wymienniku płytowym i o tych kroplach nie odparowanego i zalegającego na dole , czy wy widzieliście jak zbudowany jest wymiennik płytowy ? i na jakim odparowaniu on pracuje?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 20:19:46
Top użytkownik
Ja dylematu nie mam ale porównuję takie same obiegi o tej samej mocy z takimi samymi buforami z takim samym czynnikiem chłodniczym i z takimi samymi parametrami wody ciepłej doprowadzonej do układu.Parametry temperatury skuteczności w jednym i drugim przykładzie bez różnic.obiegi identyczne. Różnica pomiędzy nimi polega na usytuowaniu zaworu rozprężnego.Wnioski które zaobserwowałem po dłuższej pracy.Zawór na dole niedobór oleju w karterze.Zawór u góry brak problemów.Obydwa układy z dotryskiem gorących par czynnika.Przypadek nie odosobniony moim doświadczeniem.
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-07-16, 20:30:54
Użytkownik
Jak masz takie same sprężarki, wymienniki, obciążenie, przepływy wody i temperatury zasialania i powrotu, to sprawdź temperaturę parowania. W tym zamontowanym u góry powinna być niższa, niż w tym na dole. W związku z tym przepływ masowy czynnika i wydajność też będzie inna. Co do łatwiejszego powotu oleju z górnym montażem nie będę polemizował.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 20:34:54
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):Mam pytanie do tych co piszą o spływającym czynniku w wymienniku płytowym i o tych kroplach nie odparowanego i zalegającego na dole , czy wy widzieliście jak zbudowany jest wymiennik płytowy ? i na jakim odparowaniu on pracuje?
Niektórzy nadal pracują w mleczarniach mając do czynienia z parownikami zalewanymi.A jak pływak zawiedzie to na dole odparowują?Szacun frost-ch.To podobnie jak z zepsutym zaworem.Czasami zalewa sprężarkę szkodząc jej mechanicznie a czasami nie otwiera przegrzewając uzwojenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-16, 20:38:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2013-07-16, 20:41:29
Top użytkownik
Jest wiele wskazań by parownik tego typu pracował jako mokry. Moim zdaniem jest to jedynie słuszne rozwiązanie. Może istnieją wymienniki płytowe projektowane tak aby zapewnić równomierne rozprowadzenie czynnika w poszczególnych sekcjach wymiennika w przypadku zasilania od góry w funkcji parownika, nie spotkałem się z takimi.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 20:49:42
Top użytkownik
Niedługo dojdzie do tego że skraplać czynnik będziemy pod górkę?Bo nie nadążające pary nie skroplonego czynnika opadną na dół i pod wpływem kolejnych staną się cieczą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-16, 20:53:41 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2013-07-16, 20:51:47
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Niedługo dojdzie do tego że skraplać czynnik będziemy pod górkę?
Dlaczego nie?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 20:57:10
Top użytkownik
Już ci odpowiadam.Im mniejsze tarcie czynnika o układ chłodniczy tym łatwiejsze jego skroplenie.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa