Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki klimatyzator Fuji czy Daikin

22 Odpowiedzi, 24581 Wyświetleń

drago26

2018-03-13, 17:43:58
Nowy użytkownik
Proszę o pomoc w wyborze jednej z zaproponowanych mi przez instalatora klimatyzacji:
- FUJITSU seria LL - ASYG12LLCC
czy
- DAIKIN Siesta - ATXB35C
Najbardziej chodzi mi o cichą pracę i długą bezawaryjną pracę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi Smile
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-03-13, 19:37:11
Użytkownik
ostatnio serwisowałem Daikina, który miał ponad 18 lat...
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-13, 21:06:43
Nowy użytkownik
Rozumiem, że jest to równie dobra firma co Fuji (jeśli nie lepsza), ale czy podane modele są uważane w środowisku za udane? Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenie? Jak z dostępnością części i kosztami?
  • Odpowiedz

Bock

2018-03-13, 21:58:00
Zaawansowany użytkownik
Tego Daikina nie znam, ale Fujitsu seria llcc ASYG12LLCC to bida straszna pilot wygląda jak ze starej midei on/off 99rok
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-13, 22:03:24
Nowy użytkownik
Pilot jak pilot, a reszta czyli bebechy też bida?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-14, 08:36:04
Top użytkownik
Osobiście kupił bym sobie Panasonic'a lub Mitsubishi .
Jeśli niższa półka cenowa to Midea i wszystkie jej pochodne firmy i marki ...

Z tego co podałeś raczej wybierał bym Fuji bo tańszy od Fujitsu - różnica w nazwie marki, cenie - niska awaryjność.

Jeśli chcesz kupić sprzęt tgz pro Japoński to co byś nie kupił i będziesz zadowolony .
Kup taki jaki ci się podoba z wyglądu. Jak do sypialni to staraj się by było poniżej 21dba
Fuji, Fujitsu, Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Hitachi, Toshiba
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-14, 09:00:13
Nowy użytkownik
Dzięki @DBKlima,
Nie wiedziałem, że są klimatyzacje Fuji i Fujitsu, stąd małe zamieszanie, w temacie napisałem Fuji stosując skrót myślowy Wink Big Grin
Oczywiście chodzi o Fujitsu.
Myślałem o Mitsubishi ale jeden z instalatorów powiedział, że ten najtańszy nie ma nic wspólnego z Mitsubishi.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-14, 11:18:12
Top użytkownik
To myśląc o Fujitsu kup Fuji będziesz miał to samo ale taniej i z innego (moim zdaniem lepszego) kanału dystrybucyjnego .

Mitsubishi .... Taaaak rozumując nie zajdzie się daleko...
Kupując najtańszego mercedesa klasy A mam myśleć że to trabant ? Big Grin Tongue Tongue

Najtańszy z serii M Mitsubishi DM jest produkowany od 2016/2017 w oparciu o konstrukcję poprzedniego modelu HJ który był produkowany chyba z 5 czy 8 lat .
Każdy producent ma tanią serię urządzeń, bo każdy chce kupić markowe urządzenie w dobrej cenie i tak jest i tu .

Warto pomyśleć czemu inni tak nie mają ? Bo sprzedają ten tani w cenie regularnej ?
Klient i tak kupi nazwę na opakowaniu ?

Kup taki jaki chcesz i taki jaki ci się bardziej podoba .
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-14, 16:22:51
Nowy użytkownik
@DBKlima tylko powtarzam co powiedział mi jeden z instalatorów.
Idąc do salonu Toyoty nie mam problemu z tym, że kupuję Yaris a nie Avensis Wink

Z kolejnej firmy dostałem dobrą ofertę właśnie ma Mitsubishi MSZ-DM35VA 3,5kW,
oraz na coś czego wcześniej nie znałem, co jest podobno robione przez Fujitsu, a mianowicie
GENERAL Seria LM 3,4kW ASHG12LMCA - znacie Panowie tą firmę?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-03-14, 18:32:07
Użytkownik
Marnujesz kasę z tym Mitsubishi. Generala nie znam. Mniej ważny jest model i firma (na prawdę) podstawą jest montaż. Kup urządzenie z niskiej półki, a dopłać za instalatora i będziesz zadowolony. Też nie chodzi o duża firmę, w dużych kołchoźnikach przepłacasz za księgowe, stado inżynierów i innych kierowników na których muszą zarobić monterzy. Tym bardziej, że do montażu jednej klimy nie potrzebujesz opieki inżyniera budowy, tylko sprawnego montera. Oprócz tego nie masz pewności czy wyślą jakiegoś piekarza czy przyjedzie gość, który sie na tym zna. Najlepiej znaleźć z polecenia. Nałogowo zakładam Sinclairy, a jeżeli ktoś chce znaną markę to LG i od czterech lat jeszcze po sobie nie naprawiałem.
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-14, 18:41:30
Nowy użytkownik
@jurny_drwal masz rację, tylko jak rozpoznać fachowca, na czole nie będzie miał napisane Wink

Dlaczego marnuję kasę z Mitsubishi? Że przepłacam? Czy jak?

Co do General to zdążyłem się już dowiedzieć: Fuji = Fujitsu = General (inna naklejka)
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-03-14, 19:21:47
Użytkownik
drago26 napisał(a):@jurny_drwal masz rację, tylko jak rozpoznać fachowca, na czole nie będzie miał napisane Wink

Dlaczego marnuję kasę z Mitsubishi? Że przepłacam? Czy jak?

Co do General to zdążyłem się już dowiedzieć: Fuji = Fujitsu = General (inna naklejka)

No właśnie, a większość jednak jest marna.

Mitsubishi jest drogie, ma to sens kiedy urządzenie na prawdę będzie używane, np. w serwerowni ale w domu, jeżeli nie potrzebujesz jakiś specjalnych bajerów to spokojnie jakiś chińczyk wystarczy. Sam dla siebie teraz zakładam Sinclaira, tanizna, a moi klienci są bardzo zadowoleni.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-15, 08:16:54
Top użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Mitsubishi jest drogie, ma to sens kiedy urządzenie na prawdę będzie używane, np. w serwerowni ale w domu, jeżeli nie potrzebujesz jakiś specjalnych bajerów to spokojnie jakiś chińczyk wystarczy. Sam dla siebie teraz zakładam Sinclaira, tanizna, a moi klienci są bardzo zadowoleni.
Oj Jurny ...
Mitsubishi MSZ/MUZ-35DM jest tanie Big Grin
To najtańszy model Mitsubishi z serii M
Jest w cenie chińczyków bo to standardowy inverter bez bajerów oferowany w dużych paczkach sprzedażowych.
Nic nie przepłaci, a urządzenie będzie zdecydowanie lepsze od każdego tgz "chińczyka"

Co do montażu to całkowicie się z tobą zgadzam.
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-15, 10:30:07
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):..... oferowany w dużych paczkach sprzedażowych...

Rozumiem, że mowa o tzw. "modelu kontenerowym"?
Czy to go w jakikolwiek sposób dyskryminuje?
Chyba powinien być tak czy inaczej dobrze zabezpieczony?
Jak mniemam różnica powinna być dla instalatora, bo musi kupić całą paczuszkę. Dobrze myślę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-03-15, 10:31:52 przez drago26.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-15, 11:44:56
Top użytkownik
OMG! :lol: :lol: Big Grin Big Grin Tongue Tongue
Jest to normalna klima .... Różnica jest w ilości którą musisz/muszę kupić jednorazowo np. 180 kompletów
Po to by klient cieszył się dostępnością urządzeń i dobrą ceną.
Strach powiedzieć "Frontem do klienta" bo to kosztem kasy wszystkich firm które muszą inwestować w magazyny.
  • Odpowiedz

sulejowek

2018-03-15, 21:54:57
Użytkownik
Mitsubishi straszny kloc na ścianie odstający Smile . Bierz chinola jakiegoś z 5 letnią gwarancją typu Gree.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-16, 07:52:37
Top użytkownik
Chinola tak np. Midea ale nie Gree .
  • Odpowiedz

drago26

2018-03-20, 19:13:15
Nowy użytkownik
Informacyjnie, czekam na wycenę trzeciego instalatora.
Dam znać na jaki sprzęt się zdecydowałem.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2018-04-11, 18:48:20
Użytkownik
Witam,

Zgodzę się z kolegami, że ważny jest montaż ale zwróciłbym też uwagę na samą konstrukcję klimatyzatora.
Szanuję Fuji/Fujitsu ale nie lubię ich jednostek naściennych bo mają konstrukcję tacy ociekowej zintegrowaną z obudową.
W praktyce trudno jest wyczyścić dobrze tacę ociekową bo trzeba odginać cały parownik, podobnie z demontażem wentylatora - a ten po paru latach potrafi być zarośnięty. Jeśli serwisant przy konserwacji się nie postara to mamy taki "shit generator".
A np. Mitsubishi lubię bo pomimo tego, że ta sama obudowa od lat to łatwo się rozbiera, dużo miejsca i łatwy do czyszczenia.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-04-12, 07:54:03
Top użytkownik
ON/OFF napisał(a):Szanuję Fuji/Fujitsu [...]
Jeśli potrzebował bym klimatyzator do domu i dostał bym za darmo klimatyzator Fujitsu to bym go sprzedał i kupił Panasonic lub Mitsubishi
  • Odpowiedz

drago26

2018-04-12, 10:32:12
Nowy użytkownik
Trudno Panowie, chyba Was rozczaruję właśnie dzisiaj zamówiłem GENERAL Seria LM 3,4kW ASHG12LMCA. Big Grin
Z Mitsubishi zrezygnowałem ze względu na jego nominalną moc przy chłodzeniu wynoszącą 3,1 kW, na moim poddaszu mogłoby mu trochę braknąć pary.
Wszystkim zaangażowanym w niniejszy wątek serdecznie dziękuję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-04-12, 10:33:27 przez drago26.)
  • Odpowiedz

hdtv

2018-05-02, 19:38:22
Użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Szanuję Fuji/Fujitsu ale  nie lubię ich jednostek naściennych bo mają konstrukcję tacy ociekowej zintegrowaną z obudową.
W praktyce trudno jest wyczyścić dobrze tacę ociekową bo trzeba odginać cały parownik, podobnie z demontażem wentylatora - a ten po paru latach potrafi być zarośnięty. Jeśli serwisant przy konserwacji się nie postara to mamy taki "shit generator".
No właśnie - jak dostać się do tacki ociekowej w tej firmie w podstawowych modelach kilku ostatnich wypustów, Potrzebuje rozebrać RSG09 a konkretnie wyjąc wentylator żeby dostać się do tacki ociekowej bo chyba tylko tak da się to zrobić??? Sam wentyl da się od bidy dobrze wyczyścić bez wyjmowania ale jak wyczyścić tacke? Czy ktoś byłby skłonny (pewnie nie ale spróbować poprosić zawsze można Smile ) napisać krótki przewodnik co i jak?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa