Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nabijanie butli 900g

11 Odpowiedzi, 9449 Wyświetleń

Homer00

2013-07-29, 20:41:02
Nowy użytkownik
Witam. Czasem kupuje butle 900g ktore sa nabite 750g gazu r134a.
Postanowilem kupic duza butle 12kg i nabic ta mala.
Tu zaqczynaja sie schody. Do mojej butli wchodzi do 500g, a jak kupuje napeknione to mam 750g. Czy ktos moglby opisac jak napelniac takie butle aby weszlo te 750g
  • Odpowiedz

wit

2013-07-29, 20:49:37
Top użytkownik
schładzać.

jednak -czy jesteś przekonany, że te butle przeznaczone są do wielokrotnego napełniania?
bo partyzantka w technice -często tożsama jest z niebezpieczeństwem... lub łamaniem przepisów.
  • Odpowiedz

Homer00

2013-07-30, 19:55:35
Nowy użytkownik
Witam. Trzymalem ta butle w zamrażarce skrzyniowej 12h a potem nabijalem i nie weszlo wiecej jak 550g.
Ta sama butle mialem nabita przez kogos i mialem 750g. Nie wiem o co tu chodzi. Pomoze ktos
  • Odpowiedz

wit

2013-07-30, 20:04:37
Top użytkownik
możesz mieć tam odpowietrznik... jeśli tak ewentualnie użyj go.

chłodzisz -tylko małą butle. nabijasz ewentualnie na raty -chłodzisz wbijasz część -znowu chłodzisz -dobijasz.

w trakcie napełniania napełniana mała butla się rozgrzewa -a duża opróżniana (w mniejszym stopniu) chłodzi.
w pewnym momencie temperatury i ciśnienia się wyrównują -i przestaje przepływać. musisz utrzymać dużą butlę cieplejszą od małej (małą zimniejszą od dużej) -wtedy przepływa...

przelewasz na własną odpowiedzialność. zakładam, ze masz zarówno odpowiednią butlę jak i przetłoczkę.
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-07-30, 20:08:50
Zaawansowany użytkownik
Musisz schładzać podczas przetaczania czynnika butlę A lub podgrzewać butlę B. Napisz po co Ci to ? Aha uwaga na zdrowie własne jak i osób postronnych bo nie jestem pewien czy te małe jednorazówki mają kapsel bezpieczeństwa. Jeszcze jedno : http://sjp.pl/nabija%E6
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-30, 20:12:49 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-30, 20:09:01
Top użytkownik
zastosuj butlę turystyczną na propanbutan-tam jest odpowietrznik .
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-07-30, 21:08:22
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Musisz schładzać podczas przetaczania czynnika butlę A lub podgrzewać butlę B. Napisz po co Ci to ? Aha uwaga na zdrowie własne jak i osób postronnych bo nie jestem pewien czy te małe jednorazówki mają kapsel bezpieczeństwa. Jeszcze jedno : http://sjp.pl/nabija%E6
i co tam w słowniku punkt 3 pasuje jak ulał Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-01, 19:28:06
Top użytkownik
barbie napisał(a):zastosuj butlę turystyczną na propanbutan-tam jest odpowietrznik .
Barbie wystarczy pomyśleć i zastosować grawitację i czas.Ciśnienia się wyrównują.A butelka napełniana jest poniżej napełniającej.Wtedy działa grawitacja i różnica ciśnień.Barbie przestań narażać ludzi.Odpowietrznik to sobie wkręć w potylice na pakuły.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

hubertox

2013-08-01, 19:28:09
Użytkownik
słuchaj ja cały czas przetaczam 134 z dużej do małej butli i nie rozumiem jak mieści się tylko 550g. Zrób próżnię schłodź butle (małą). Dla mnie w ten sposób wchodzi ponad 2 kg.
  • Odpowiedz

Homer00

2013-08-01, 19:54:54
Nowy użytkownik
Dzieki za wszelkie sugestie. Poprobuje z ta proznia i napelnianiem na razty bo jak na razie to weszlo mi 600g. a mialem butle po 750g naladowane. Jeszcze raz dzieki
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-08-01, 20:37:02
Zaawansowany użytkownik
Homer00 napisał(a):Dzieki za wszelkie sugestie. Poprobuje z ta proznia i napelnianiem na razty bo jak na razie to weszlo mi 600g. a mialem butle po 750g naladowane. Jeszcze raz dzieki
Kup przetaczarkę i będziesz mógł napełniać do woli
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa