Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

HONDA CRV I. Sprzęgło sprężarki włącza i wyłącza ją.

9 Odpowiedzi, 11148 Wyświetleń

RAJAX44

2013-08-11, 22:11:58
Nowy użytkownik
Witam Panowie. Ręce opadają, byłem już u dwóch speców co potrafią tylko obsłużyć maszynę od klimy. Więcej nic.
Problem jest taki że przy załadowaniu według książki 625g czynnika, sprężarka na postoju włącza i wyłącza się. Słychać to wyraźnie poprzez stuki z pod maską.

Co jest przyczyną, bo upuszczano czynnika i nie pomogło. Klima nie działa, a stuki nadal są.

Wina czujnika czy skraplacza ?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-08-12, 06:44:22
Top użytkownik
Czujnik ciśnienia lub trzeba jechać na komputer aby ustawili podbijanie obrotów silnika podczas włączania klimatyzacji
  • Odpowiedz

lolek

2013-08-12, 17:25:41
Użytkownik
Miałem podobny temat w stilo 1.4 moze to tez obroty silnika ?? ( na kompie bez błędow )
  • Odpowiedz

gajdek419

2013-08-12, 18:58:06
Zaawansowany użytkownik
Bez ciśnień ciężko coś stwierdzić - tzn czy sprzęgło wyłacza się ze względu na zbyt duże HP czy zbyt niskie LP.
Może być zator w układzie, może być zbyt dużo oleju w układzie, wentylator skraplacza za mało czynnika a może po prostu poluzowała się wtyczka elektryczna pomiędzy czujnikem bimetalicznym a cewką...
Ogólnie, sprężarka ta ma pracować cyklicznie - w ten sposób odbywa się regulacja wydajności. Jednak częstotliowść tych załączeń jest co najmniej kilunastosekundowa

@Tadeuszu, co ma wspólnego podbijanie obrotów silnika z wyłączająca się sprężarką?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-08-12, 19:22:09
Top użytkownik
gajdek419 napisał(a):Bez ciśnień ciężko coś stwierdzić - tzn czy sprzęgło wyłacza się ze względu na zbyt duże HP czy zbyt niskie LP.
Może być zator w układzie, może być zbyt dużo oleju w układzie, wentylator skraplacza za mało czynnika a może po prostu poluzowała się wtyczka elektryczna pomiędzy czujnikem bimetalicznym a cewką...
Ogólnie, sprężarka ta ma pracować cyklicznie - w ten sposób odbywa się regulacja wydajności. Jednak częstotliowść tych załączeń jest co najmniej kilunastosekundowa

@Tadeuszu, co ma wspólnego podbijanie obrotów silnika z wyłączająca się sprężarką?
Ano to że taki objaw wyłączania jest tylko na postoju jak są wolne obroty silnika.W wypowiedzi zainteresowanego tak się dzieje tylko na postoju.Stąd komputer wyłącza elektrosprzęgło aby nie wyłączyc silnika.Miałem kilkadziesiąt takich przypadków.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-12, 19:35:44
Top użytkownik
Co ma piernik do wiatraka?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

lolek

2013-08-12, 19:37:34
Użytkownik
lolek napisał(a):Miałem podobny temat w stilo 1.4 moze to tez obroty silnika ?? ( na kompie bez błędow )
hp 12- 16 lp 2 - 2,4 bar jak na stilo normalne
Wyłancz sprezarke tylko na biegu jałowym (wolne obroty ) przy przytrzymaniu gazu na wyzsze obr nie rozłacza sprezarki musze sprawdzic to jeszcze raz ...
  • Odpowiedz

RAJAX44

2013-08-12, 22:20:19
Nowy użytkownik
Panowie, z tego co pamiętam to przy HP załączała się sekwencja tych wyłączeń na sprężarce. Serwis upuścił czynnika żeby podobno nie narobiło więcej bidy.
Ale co dalej sam nie wiem ...
  • Odpowiedz

piros

2013-08-16, 20:26:45
Nowy użytkownik
RAJAX44 napisz lepiej jakie ciśnienia są w układzie,czy działa wentylator?
Upuszczanie czynnika?
Pojedź do serwisu klimy ,a nie do wulkanizatora Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa