jak w tytule - urządzenie do czyszczenia parą wytwarza parę o temp ok 57 C - czy to nie uszkodzi domowego klimatyzatora ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
czy domowy klimatyzator można czyścić parą ?
17 Odpowiedzi, 14772 Wyświetleń|
A jak ta "para"
ma czyścić? Na jakiej zasadzie?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Witam
No moja parownica daje około 200*C. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Oczywiście że tak, tylko Ty masz za małą temp żeby wyeliminować to ustrojstwo które znajduje się na parowniku i na tacy kondensatu. Ostatnio próbowałem wlewać chemie do parownicy muszę powiedzieć że efekt zadowalający tylko przypuszczam że urządzenie szybko padnie.
przepraszam - omyłkowo wpisałem nieproawidłową temperaturę - miało byc 87 C - pytanie brzmi czy da się takim urządzeniem ( np karchera - http://www.neo24.pl/?p=karcher_sc_2_500_..._id=101372 ) o ciśnieniu pary 3,2 Bar i temperaturze 87 C wyczyścić klimatyzator.
Poprosiłem o tę usługę firmę, któa instalowała klimatyzację u mnie, skasowali 400 zł i popsikali na parownik sprayem jak do kwiatków ... Trochę drogo jak na taką lipę. Wobec tego sam to porządnie popsikałem płynem myjąco - dezynfekującym - wyszło i na jeden split 1 litr płynu. Stąd pytanie - bo jednak widać, że płyn wszędzie nie dotarł ( acz piwniczny zapach znikł - czyli grzyby i reszta badziewia padły. A jeśli nie da się tego wyczyścić takim urządzeniem to co polecacie ? Widziałem na youtube film, gdzie Amerykanin płukał urządzenie płynem dezynfekcyjnym pod ciśnieniem ( ciśnienie dawał butla ze sprężonym powietrzem ) z pistoletu z podłączonym jakimś płynem myjąco - dezynfekującym. Może wiecie gdzie dostać takie cudo ? I gdzie worki przyklejany na splita, do łapania wyciekającego płynu ? Jak ma mi ktoś odwalać taką lipę to wolę zrobić to sam. Tym bardziej, że w tym roku już leżałem w szpitalu z zapaleniem płuc...
Moim zdaniem parownicą możesz oczyścić tylko wstępnie i do tego celu wystarczy ci moim zdaniem tańsza opcja .
Dobre opryskiwacze robi Marolex wlewasz wodę i dodajesz odpowiednią ilość koncentratu (tabela stężeń).
Części oraz urządzenia firmy Daikin
który z tych opryskiwaczy byś mi polecił ? Któryś z ciśnieniowych ? I gdzie kupić worki, w które łapie się brudny płyn wypływający z klimatyzatora ? I jeszcze - czym myć skarplacz ? Bo ten nie był czyszczony od trzech lat - firma nie wiedziała, że trzeba
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-12, 14:28:17 przez akagi66.)
Skraplacz myjesz chemią (koncentrat) następnie spłukujesz wodą pod ciśnieniem najlepiej myjką ciśnieniową.
Często wystarcza sama myjka nie wiem w jakim stanie jest twój skraplacz i ile ma lat. Co do koncentratu to powinien usuwać zanieczyszczenia pochodzenia organicznego. Powinien się nadawać do kontaktu z elementami wykonanymi ze stali nierdzewnej, metali kolorowych, aluminium, stali ocynkowanej. Worki dostaniesz w każdym składzie budowlanym.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
jeszcze trzy pytania :
1- z tych opryskiwaczy to jakiś konkretny model ? Np. z lancą ? Czy to obojętne ? 2- worki z składzie budowlanym to jakieś specjalne , do czyszczenia klimatyzacji czy po prostu worki na śmieci na przykład ? 3 jak duży musi być taki worek ?
2-długa doniczka do kwiatów-ok.10 złotych w Castoramie .parownica jest nieprzydatna do klimatyzatorów .1-opryskiwacze-ze
akagi66 napisał(a):jak w tytule - urządzenie do czyszczenia parą wytwarza parę o temp ok 57 C - czy to nie uszkodzi domowego klimatyzatora ?Moim zdaniem nie uszkodzi i na pewno nie wyczyści.Ale taka profesjonalna na pewno.Tylko trzeba pamiętać o zasadzie podczas czyszczenia.Czyścimy układ wyłączony chłodzenia.Czyścimy wewnętrzną wentylator zewnętrznej musi pracować.Jeśli czyścimy na zewnątrz wentylator pracuje wewnątrz.Po co?Aby obniżyć ciśnienie w układzie chłodniczym?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Shitashii napisał(a):A jak ta "para"Opal KAKĘ?Metoda sprawdzona w kuchniach?Nie chemiczna i skuteczna?Para nie nasycona?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-13, 19:56:07 przez klimatolog.)
barbie napisał(a):2-długa doniczka do kwiatów-ok.10 złotych w Castoramie .parownica jest nieprzydatna do klimatyzatorów .1-opryskiwacze-zebarbie - chyba Ci zjadło część wypowiedzi ....
Jak ta doniczke zaczepic zeby jej nie trzymac!
Opaska za gore jednostki?
zestaw opryskiwaczy minimum 5 .różnej wielkości .
czemu aż tyle ? IMHO powinien starczyć jeden z dobrą dyszą. Pytanie brzmi KTÓRY ? :-)
i drugie pytanie - CZYM to czyścić - jakie płyny polecacie ?
1 skraplacz .2 parownik 3 dezynfekcja .4 woda .5 duża woda .zobacz Wigmors na stronie głównej Forum .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY