barbie napisał(a):jeśli widać strumień cieczy to znaczy brak czynnika .Było ostatnim razem jak widziałem ok 3,5 bar
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Chłodnia na spożywkę - problem
84 Odpowiedzi, 74752 Wyświetleń|
jeśli jest w chłodni ciepło to za mało .
barbie napisał(a):jeśli jest w chłodni ciepło to za mało .Raczej nie, było też dobijane powyżej 4 bar. Muszę chyba znależć nowych fachowców bo ci z pomiarów wykonali tylko ciśnienia czynnika
twoja historia usterki wskazuje na powolny wyciek czynnika .popatrz na miejsca lutowane i skręcane czy nie ma wycieku oleju .kup w castoramie na dziale gazowniczym piankę do sprawdzenia szczelności .
barbie napisał(a):twoja historia usterki wskazuje na powolny wyciek czynnika .popatrz na miejsca lutowane i skręcane czy nie ma wycieku oleju .kup w castoramie na dziale gazowniczym piankę do sprawdzenia szczelności .To rsczej wykluczyliśmy. Czynnik od marca do lipca był na niezmienionym poziomie 3,8bar.
Pozatym w miejscach skręcanych i lutowanych czysto i sucho. Mam taką piankę z czasów instalacji LPG w samochodzie, sprawdzę.
LUDZIE !!!!!!!!!
O czym my dyskutujemy??????? Część parownika szroni bo na tyle tylko wystarcza gazu. Co daje zmiana dyszy na większą jak niema co przez ną przepływać. Silny strumień gazu w oczku świadczy o dużym niedoborze a ciśnienie parowania 3,8 bara ( ciekawe jak mierzone - pi razy drzwi od garażu ) to -5*. po dodaniu gazu tak aby starczyło na cały parownik wydajność wzrośnie ale ciśnienie podskoczy powiedzmy do +5 i nadal > dupa w pokrzywach. MAŁY AGREGAT I TO WSIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 mavic napisał(a):Pozatym w miejscach skręcanych i lutowanych czysto i sucho. Mam taką piankę z czasów instalacji LPG w samochodzie, sprawdzę.Uzupełnij czynnik tak aby wziernik został całkowicie zalany i wymień zawór rozprężny wraz z dyszą
Wrócę do domu to zrobię filmik z wziernikiem
miejsce jego montażu widać na fotkach, które wrzuciłem wczorajWszystko jest na gwarancji więc muszę walczyć. mavic napisał(a):Wrócę do domu to zrobię filmik z wziernikiemna fotkach nie widać czy jest zalany całkowicie ale jeżeli widzisz przelewający się czynnik to jest go zamało
Zgadza się miało być +5st C. i tak było praktycznie do lipca. Potem zrobiło się gorąco i zaczeły się problemy.
We wzierniku zawsze widziałem szybko przepływającą ciecz i myślałem, że to przez pionowy montaż. Nie mogę znaleźć fotki w googlach jak to powinno wyglądać. Jutro wracam to zrobię film. Muszę zebrać jak najwięcej argumentów dla fachowców. mavic napisał(a):Zgadza się miało być +5st C. i tak było praktycznie do lipca. Potem zrobiło się gorąco i zaczeły się problemy. Fotki nie znajdziesz. Jeśli jest stan gazu to we wzierniku - bez względu na montaż nic nie będzie widać ( tak jakby nie było gazu ). No może chwilę po włączeniu agregatu i od czasu do czasu jakieś tam bąbelki podczas pracy. Zacznij od uzupełnienia stanu gazu i zmniejszenia dyszy tak aby parowanie wynosiło około - 5*. Jeśli to nie pomoże to niema zmiłuj się - wymiana agregatu. A jak wcześniej pisałem żeby było naprawdę wszystko OK to agregat do wymiany bo choć komora nieduża to agregat i tak zamały!!!!! Ps. >> Muszę zebrać jak najwięcej argumentów dla fachowców << Jak widać to z nich tacy fachowcy jak z kota samolot. ( chyba że naciągacze ). barbie napisał(a):ciekawe czy wszechwiedzący klimatolog sprawdza oczko na postoju ? .A może doświadczeni sprawdzają jednak na postoju Może zawór liniowy przepuszcza?Zazwyczaj istotna rzecz w układach ze spompowaniem czynnika barbie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-18, 19:04:52 przez klimatolog.)
Oko to nie wszystko.Istnieje jeszcze temperatura wziernika?
elektromechanik napisał(a):LUDZIE !!!!!!!!!Może świadczyć o niewydajności skraplacza.
klimatolog napisał(a):Może świadczyć o niewydajności skraplacza. Twoje posty świadczą o niewydajności Twojego ------ :|
"Silny strumień gazu w oczku świadczy o dużym niedoborze a ciśnienie parowania 3,8 bara ( ciekawe jak mierzone - pi razy drzwi od garażu ) to -5*. po dodaniu gazu tak aby starczyło na cały parownik wydajność wzrośnie ale ciśnienie podskoczy powiedzmy do +5 i nadal > dupa w pokrzywach."
niekoniecznie dupa w pokrzywach. ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości. dodanie gazu -wzrośnie wydajność -przy wyższej temp odparowania. potem troszkę pomału obniży się temp w komorze -i temp parowania też się obniży... temp odparowania jest wypadkową wydajności sprężarki, wydajności chłodnicy i temperatury w komorze. w niewielkim stopniu też zaworu rozprężnego ale zawór tzr reguluje przegrzanie a nie temp odparowania. opisane objawy wskazują na brak czynnika lub brudny filtr. może też być widać strumień czynnika nie z powodu powyższych tylko jeśli wziernik jest cieplejszy od skraplacza... co może się zdarzyć jeśli w pomieszczeniu nie ma wentylacji a rurka cieczowa pod sufitem -wziernik też -może tworzyć się zastoisko ciepła... i skroplony czynnik paruje w ciepłym rurociągu -a do zaworu tzr dociera zbyt mało cieczy ściślej mieszanka parowo cieczowa zamiast cieczy. wg zdjęcia -jest to możliwe -zmierz czy w miejscu rurek nie jest cieplej niż przy skraplaczu. ale -to mało prawdopodobne. mało czynnika -lub brudny filtr. co nie zmienia faktu, ze agregat jest bardzo mały -bez żadnego zapasu... może da się z układu wydusić ze 20% wydajności więcej ale czy to wystarczy do osiągnięcia zadanej temperatury trudno zgadnąć. bo jest na granicy. źle dobrane urządzenie w stosunku do potrzeb. dodatkowo -w wyniku zakłóceń -złego napełnienia idzie poniżej i tak skromnych możliwości -a mamy upały.
elektromechanik Szkoda że nie widziałeś nie wydajnego skraplacza co czasami pokazuje wziernik cieczy.Jak myślisz ? co będzie pokazywał wziernik zamontowany na czy czwarte skraplacza?Jeżeli ciecz to skraplacz przewymiarowany.A co za tym idzie.Brak wydajności.Podobny do pracy wentylatorów skraplacza non-stop?
mavic napisał(a):niekoniecznie dupa w pokrzywach. ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości. I to jest najlepsza odpowiedź, popieram w 100%. Dodam, że mam wrażenie, iż prawie nikt nie rozumie zasady działania TZR. Zawór rozprężny reguluje wtrysk czynnika POŚREDNIO poprzez "mierzenie" ciśnienia w parowniku i temperatury za nim (a tak bardziej dokładnie to przez pomiar dwóch ciśnień działających na membranę w środku A W ŻADNYM WYPADKU nie poprzez kręcenie "magiczną" śrubką. Jeżeli przegrzanie jest większe od wartości maksmalnego otwarcia (z reguły +10 do +12K) to zawór i tak jest otwarty na 100% i żadne kręcenie tego nie zmieni... "Magiczna śrubkę" kręci się tyko jeżeli chcemy uzyskać konkretny efekt i robi się to kiedy system pracuje dobrze i stabilnie.
.
wszystko fajnie i się zgadza....
ino cytowane nie napisał mavic...
Ciśnienie parowania zależy od wielkości sprężarki chłodnicy?
Ciśnienie parowania zmniejszy się przy zastosowaniu mniejszej chłodnicy?
Idiotą bym był że jest zależne od zaworu i dyszy?
hehe, to jakiś błąd silnika forum wit
![]() #53 tak #54 tak ciśnienie parowania zależy od prawie wszystkiego czego sobie nie wymyślisz, w mniejszym lub większym stopniu
.
>>>>>>niekoniecznie dupa w pokrzywach. ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-18, 20:12:17 przez elektromechanik.)
dodanie gazu -wzrośnie wydajność -przy wyższej temp odparowania. potem troszkę pomału obniży się temp w komorze -i temp parowania też się obniży... temp odparowania jest wypadkową wydajności sprężarki, wydajności chłodnicy i temperatury w komorze. w niewielkim stopniu też zaworu rozprężnego ale zawór tzr reguluje przegrzanie a nie temp odparowania. I to jest najlepsza odpowiedź, popieram w 100%. Dodam, że mam wrażenie, iż prawie nikt nie rozumie zasady działania TZR. Zawór rozprężny reguluje wtrysk czynnika POŚREDNIO poprzez "mierzenie" ciśnienia w parowniku i temperatury za nim (a tak bardziej dokładnie to przez pomiar dwóch ciśnień działających na membranę w środku A W ŻADNYM WYPADKU nie poprzez kręcenie "magiczną" śrubką. Jeżeli przegrzanie jest większe od wartości maksmalnego otwarcia (z reguły +10 do +12K) to zawór i tak jest otwarty na 100% i żadne kręcenie tego nie zmieni...<<<<<< Bardzo mądrze panowie wszystkorozumiejący. Wszystko się zgadza tylko zauważcie że w tym przypadku jest duuuuży brak czynnika. A panowie fachowcy kombinowali z dyszami i napuszczali tyle gazu aby ciśnienie parowania wynosiło 3,8 bara . ( przeczytajcie pierwsze posty autora tematu ). Ps. Zapewniam że znam zasadę działania -kapilary, AZR, TZR i TZR z wyrównaniem zewnętrznym ciśnienia też. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY