Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy da się domowym sposobem określić poziom czynnika w kilmatyzacji?

44 Odpowiedzi, 57308 Wyświetleń
1 2 Dalej

Tomac

2013-08-01, 16:38:11
Nowy użytkownik
Witam,

Jestem tu nowy - zarejestrowałem się na forum, bo mam problem z klimatyzacją w mieszkaniu i chciałbym spytać kogoś kompetentnego o radę.

Mam w pokoju klime typu split (3.5kW). Uciekł czynnik (R407C). Wezwałem serwis, znaleźli wyciek (na łączeniu były ślady oleju), jednak nie usunęli wycieku jakoś porządnie, a po prostu na siłę dociągnęli kluczem i dobili czynnika tak, że zaczęło to działać dobrze. Na razie minął miesiąc, a ja mam wrażenie, że klima osłabła. Kompresor bardzo długo pracuje, a chłodzenie jest raczej słabe. Mierzyłem termoparą temperaturę parownika i jest różnie - czasami np. część parownika ma 9 stopni C, a część - 16 stopni, czasami cały ma dość równo 12-13 stopni, czasami są na nim cieplejsze i zimniejsze obszary. Zastanawiam się, czy znowu czynnik częściowo nie uciekł. Ale może mi się tylko wydaje, a wszystko jest w porządku?

Stąd moje pytanie: czy da się jakimś domowym sposobem (na przykład mierząc temperaturę na zewnątrz, w mieszkaniu, temperaturę parownika i skraplacza) określić (choćby szacunkowo), kiedy czynnika już brakuje? Słyszałem, że jakoś da się to zrobić korzystając z pomiarów temperatury i z manometru, jednak ja nie mam takiego manometru (jestem użytkownikiem, nie serwisantem). Mam natomiast możliwość pomiaru temperatury termoparą, mam też możliwość przybliżonego pomiaru mocy pobieranej przez klimatyzator (mam taki licznik energii wkładany do gniazdka).

Czy na tej podstawie da się określić, czy poziom czynnika jest wystarczający, czy już sporo jego uciekło?
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-08-01, 17:01:50
Użytkownik
Jak jest to on/off
Zmierz temperaturę rury ssącej - grubszej np po 15 min pracy klimatyzacji na najwyższych obrotach wentylatora
Jak będzie od 6C do 10C, to można uznać, że jest ok. Jak grubo ponad 10C, to dalej masz nieszczelność.
  • Odpowiedz

Tomac

2013-08-01, 17:42:45
Nowy użytkownik
Tak, to jest on/off. Rura ssąca (przy agregacie) jest mokra i dotykając ręką mogę powiedzieć, że jest zimna, ale chyba powyżej 10 stopni C. W tej chwili nie mam termopary w domu - dopiero jutro pożyczę z pracy. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-08-01, 18:10:38
Użytkownik
Jeszcze jednym objawem przy sporych brakach, będzie szronienie rurki cieczowej - cięnkiej
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-01, 18:48:48
Top użytkownik
Vlad24 napisał(a):Jeszcze jednym objawem przy sporych brakach, będzie szronienie rurki cieczowej - cięnkiej
Z tą wypowiedzą się zgadzam.Jeśli chodzi o post nr 2 już nie.Bo wysoka temperatura ciągu ssącego może też świadczyć o przepełnieniu klimatyzatora.Czyli czynnik nie odparowuje w odpowiednio niskiej temperaturze z powodu zbyt wysokiego ciśnienia ssania.Jak wyglądają filtry po miesiącu i skraplacz?Topole na kujawach jeszcze fruwały tydzień temu.Zanim ocenisz pracę serwisu oceń stan swojego urządzenia z poziomu użytkownika systemu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

zarize

2013-08-01, 18:51:25
Użytkownik
Cieczowej ? A gdzie znajduje sie element rozprezny ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-01, 19:00:35
Top użytkownik
zarize napisał(a):Cieczowej ? A gdzie znajduje sie element rozprezny ?
Potocznie nazywanej cieczową.A w sumie początkiem parownika a raczej przedłużeniem kapilary a zarazem stratą energii pomiędzy kapilarą a chłodnicą.
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-08-01, 19:34:31
Użytkownik
klimatolog napisał(a):
Vlad24 napisał(a):Jeszcze jednym objawem przy sporych brakach, będzie szronienie rurki cieczowej - cięnkiej
Z tą wypowiedzą się zgadzam.Jeśli chodzi o post nr 2 już nie...

Powiedz mi taką rzecz:
Jak w powietrznej pompie ciepła lepiej zamontować rozdzielacz cieczy, nad zaworem rozpręznym, czy pod nim i dlaczego?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-01, 19:56:19
Top użytkownik
Odpowiem.Oczywiście że pod zaworem.I niema to znaczenia jaki to układ chłodniczy bo rolą rozdzielacza jest równomierne rozdzielenie czynnika do poszczególnych sekcji parownika.A każde z rożdzielacza powinny mieć to samą dłygość
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-01, 20:00:18 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-08-01, 20:35:32
Użytkownik
Ok, to dlaczego w takim razie chiński meting, czy stiebel eltron montują rozdzielaczem do góry?
A np damnfoss rozdzielaczem w dół

Oczywiście dziękuje za odpowiedź, tak też go dziś zamontowałem. Jak będzie sobie radził jako skraplacz, niebawem się przekonam.
pozdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-01, 20:37:45 przez Vlad24.)
  • Odpowiedz

Tomac

2013-08-02, 21:23:03
Nowy użytkownik
Dzisiaj porobiłem pomiary termoparą. Trochę dziwnie wyszło.

Wczoraj, gdy temperaturę oceniałem na dotyk ręką obie rurki przy jednostce zewnętrznej (gruba i cienka) były zimne. Dzisiaj gruba jest zimna, a cienka - ciepła...

Dokładne wyniki:
Klima chodziła parę godzin utrzymując temperaturę w pokoju wynoszącą 24 stopnie (agregat się czasami wyłączał, ale rzadko - raczej chodził non stop). Przed pomiarem zmniejszyłem nastawę do 16 stopni i dałem wentylator na pełne obroty. Poczekałem jakieś pół godziny i mierzyłem.
Wyniki:
Temperatura na zewnątrz - 26 stopni
Temperatura w pomieszczeniu - między 23 a 24 stopni
Temperatura skraplacza (wymiennik ciepła jednostki zewnętrznej) - 30 do 34 stopni (zależy, gdzie termoparę przyłożyć).
Temperatura grubej rurki - 5-8 stopni, kilka pomiarów (rurka obficie pokryta skroploną wodą)
Temperatura cienkiej rurki - 16 stopni (rurka sucha, bez śladów wody, na dotyk ręką znacznie cieplejsza od rurki grubej)
Podczas pomiarów kompresor cały czas pracował.

Czy na podstawie tych wyników można coś powiedzieć?

Dodam jeszcze, że wymiennik ciepła w jednostce zewnętrznej jest czysty (nie jest np. zabity pierzem z topoli). Nie przypuszczam również, żeby środka było zbyt dużo (jak dobijali to kontrolowali coś z manometrami i termoparami - nie wiem dokładnie co, ale na tej podstawie serwisant określał, ile środka dopuścić). Zastanawiam się natomiast, czy środek nie mógł się jakoś zepsuć (podobno środek może się rozwarstwić - nie wiem, co to jest i jak się objawia, po prostu słyszałem takie określenie).
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-08-02, 21:41:11
Użytkownik
Moim zdaniem, nie brakuje jej czynnika, tylko ew jest za słaba jak na aktualne temperatury i wielkość pomieszczenia.
  • Odpowiedz

Tomac

2013-08-03, 05:12:57
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź.
Vlad24 napisał(a):Moim zdaniem, nie brakuje jej czynnika, tylko ew jest za słaba jak na aktualne temperatury i wielkość pomieszczenia.
Rzeczywiście, przy tym pomiarze klima była obciążona na maksimum (jest zamontowana w jednym z pokoi, a podczas pomiarów były otwarte drzwi do pozostałych pomieszczeń. Dodatkowo żądaną temperaturę ustawiłem na minimum - 16 stopni).

Jednak Ty pisałeś:
Vlad24 napisał(a):Zmierz temperaturę rury ssącej - grubszej np po 15 min pracy klimatyzacji na najwyższych obrotach wentylatora
Ja z tego zrozumiałem, że tak właśnie mam zrobić. Zrozumiałem, że urządzenie musi chodzić na pełnych obrotach co najmniej 15 minut przed mierzeniem, a takie warunki chyba oznaczają, że trzeba próbować z niej wycisnąć więcej, niż może dać.

Wygląda na to, że coś zrozumiałem źle. Mógłbyś sprecyzować, jakie warunki mam zapewnić do dokonania tego pomiaru?
  • Odpowiedz

zarize

2013-08-03, 07:12:53
Użytkownik
klimatolog napisał(a):
zarize napisał(a):Cieczowej ? A gdzie znajduje sie element rozprezny ?
Potocznie nazywanej cieczową.A w sumie początkiem parownika a raczej przedłużeniem kapilary a zarazem stratą energii pomiędzy kapilarą a chłodnicą.
Co znaczy potocznie to fachowe forum czy nauka gwary ?
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-03, 09:07:47
Użytkownik
Vlad24 napisał(a):Jak jest to on/off
Zmierz temperaturę rury ssącej - grubszej np po 15 min pracy klimatyzacji na najwyższych obrotach wentylatora
Jak będzie od 6C do 10C, to można uznać, że jest ok. Jak grubo ponad 10C, to dalej masz nieszczelność.
a jeśli to inwerter? Czy można tego dokonać tylko przy pomocy specjalistycznych (drogich) urządzeń według opisu Stefana (gdzieś tutaj) czy również jest jakiś prostszy sposób?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tomac

2013-08-03, 12:17:19
Nowy użytkownik
OK, przemyślałem sprawę i chyba źle przedtem rozumiałem działanie klimatyzatora (jestem laikiem). Sądziłem, że czynnik po schłodzeniu płynie cienką rurką do jednostki wewnętrznej , gdzie pobiera ciepło od powietrza i wraca grubą rurką do agregatu. Dlatego wydawało mi się, że cienka rurka powinna być zimniejsza od grubej. Jednak teraz rozumiem to tak, że czynnik po sprężeniu płynie przez wymiennik ciepła w jednostce zewnętrznej, gdzie zostaje ochłodzony i pod ciśnieniem się skrapla. Skroplony i oziębiony do temperatury otoczenia czynnik następnie płynie przez cienką rurkę (pewnie w stanie częściowo ciekłym - stąd nazwa "rurka cieczowa") do jednostki wewnętrznej, dopiero w niej zostaje rozprężony i ulega ochłodzeniu, przy czym pobiera ciepło z pomieszczenia. Następnie ten zimny czynnik w stanie gazowym wraca grubą rurką do jednostki zewnętrznej, gdzie zostaje sprężony i cykl się zamyka. Szron na cienkiej rurce pojawi się wtedy, gdy czynnika jest mało i zostaje on rozprężony już na wylocie z jednostki zewnętrznej. Dobrze mówię?

JGX napisał(a):
Vlad24 napisał(a):Jak jest to on/off
a jeśli to inwerter? Czy można tego dokonać tylko przy pomocy specjalistycznych (drogich) urządzeń według opisu Stefana (gdzieś tutaj) czy również jest jakiś prostszy sposób?
pozdrawiam

"Na logikę" w jednostce inwerterowej jeśli ustawi się silne chłodzenie to pracuje ona na pełnych obrotach, jak on/off. Czyli wystarczy ustawić chłodzenie na minimalną temperaturę, otworzyć okna, żeby klima szła "na pełny gwizdek" i wykonać ten sam pomiar. Czy dobrze mówię?
  • Odpowiedz

crocens

2013-08-03, 12:21:10
Top użytkownik
niestety nie, z reguły wydajność sprężarki jest funkcją temperatury w pomieszczeniu, temperatury zewnętrznej oraz temperatury odparowania.
.
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-08-30, 00:21:37
Nowy użytkownik
czesc
jak długo juz masz ta jednostke i czy wczesniej dawała sobie rade? czy podczas ostatniej naprawy robiona była proznia czy tylko dolozenie czynnika chlodniczego i ile zostalo dolozone?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

AdamAdamiak

2013-08-30, 10:56:04
Nowy użytkownik
skraplacz, parownik czysty jest?
  • Odpowiedz

Tomac

2013-08-31, 04:46:11
Nowy użytkownik
Maxikold napisał(a):czesc
jak długo juz masz ta jednostke i czy wczesniej dawała sobie rade?
Założona w zeszłym roku, tak że pracowała raptem jeden sezon i miała parę miesięcy przerwy - w czasie tej przerwy uciekła środek i trzeba było dopełniać.
Czy dawała radę - powiem tak: teraz też daje radę, ale wydaje mi się, że rok temu była wydajniejsza. Jak zamknę drzwi do pokoju z klimą to sobie radzi. Jak odchylę drzwi, żeby ochłodzić też inne pokoje to jest słabo - nieco schładza, ale wydaje mi się, że rok temu w podobnych temperaturach schładzała mocniej.

Maxikold napisał(a):czesc
czy podczas ostatniej naprawy robiona była proznia czy tylko dolozenie czynnika chlodniczego i ile zostalo dolozone?
Nie było próżni, tylko dołożony czynnik. Ile zostało dołożone - nie mam pojęcia. Serwisanci po prostu przypięli butlę z czynnikiem, załączyli klimę na maksimum i dopuszczali patrząc na manometry i mierząc temperaturę termoparą.

AdamAdamiak napisał(a):skraplacz, parownik czysty jest?
Tak - jeśli chodzi o to, czy nie są zabite jakimiś liśćmi czy watą z topoli to nie - są czyste.
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-01, 07:12:50
Top użytkownik
czynnik R407C jest mieszaniną-nie należy go uzupełniać .stary trzeba oddać do utylizacji ,układ napełnić na wagę nowyn czynnikiem .domowy sposób to waga ,manometry ,amperomierz ,miernik częstotliwości i termometr .przy sposobie profesjonalnym dochodzi analizator gazów .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-01, 17:45:58
Top użytkownik
Fakt większość układów pracuje na mieszaninach.Ale co począć jeśli z układu znikneło 10 procent czynnika a układ posiada kilka ton czynnika?
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-01, 20:38:00
Top użytkownik
wodzu ! .jak by zniknęło 10 procent to układ by działał .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-02, 18:52:43
Top użytkownik
Czyli uważasz że układ przepełniony?Jestem ciekaw jak będzie działał gdy zapotrzebowanie mocy będzie na poziomie 100 procent i braku 10 procent czynnika?Współczynnik jednoczesności?W układach sterowania sie kłania barbie?Wszyscy chcą zupy a dla 10 procent jej nie ma.barbie mała awaria z zanikiem napięcia w regionie wyprowadzi Ciebie z tego 10 procentowego błędu.Bo jednocześnie musisz nakarmić wszystkich a zabraknie tobie 10 procent mocy.Wszyscy wołają papu a sterowniki zaprogramowane krzyczą jestem głodny?Niby te 10 procent?Może z doświadczenia dodam.Te najbardziej oddalone cierpią.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-02, 19:07:07 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-02, 19:26:50
Top użytkownik
filozofujesz .
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa