Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w ustawieniu parametrów

5 Odpowiedzi, 7647 Wyświetleń

damian0010

2013-09-13, 11:30:00
Nowy użytkownik
Witam Serdecznie,
mam problem z regałem chłodniczym JUKA DANUBII R-1 długość 4,5 m.
Problem polega na tym, że sprężarka pracująca dla tego regału załącza się zbyt często oraz pracuje zbyt długo. Temperatura w regale jest osiągana 6*C.

Takie są moje subiektywne opinie na temat pracy tego urządzenia.
Agregat pracuje 7 minut wyłącza się na 1-2 minuty itd.

Temperatura w regale jest ustawiona na 6*C i uważam, że przy temperaturze wewnątrz lokalu 21-22*C praca tej sprężarki nie jest optymalna.

Zestaw jaki posiadam jest to DANFOSS MGZ 50 HK4BVB oraz DANFOSS MGZ 050S13E.

Zestaw według wyliczeń producenta regału jest wystarczający do prawidłowego jego działania.

W regale są 2 parowniki.

Agregat znajduje się w piwnicy pod lokalem gdzie jest regał a odcinek między nim a regałem to około 3m

Chciałbym formumowiczów prosić o pomoc w optymalnym ustawieniu tego urządzenia chodzi mi tutaj o:

- ilość czynnika potrzebnego do pracy (R404a) ( nie mam informacji ile powinno go być w instalacji)
- wysokość ciśnienia pracy
- oraz wskazówki jak mogę sprawdzić czy ilość czynnika obecnie znajdującego się w instalacji jest optymalna a winowajcą nie optymalnej pracy jest inny element układu
- oraz jak go optymalnie napełnić, ustawić, wyregulować.

Poczyniłem do tej pory następujące kroki mające mnie przyczynić do prawidłowego ustawienia tego urządzenia:
- zrobiłem próżnię w instalacji na poziomie 0.9 bar

- i z powrotem wpuściłem gaz znajdujący się w zbiorniku instalacji (ilość czynnika w zbiorniku 7,5kg + ilość czynnika w skraplaczu )

- ciśnienie pracy urządzenia w chwili obecnej (mierzone za zaworze na sprężarce) to 3,8 do 4,0 bar zaś na odessaniu agregat wyłącza się przy 1,6 bar

- rura tłocząca wychodząca z agregatu jest gorąca

- rura ssąca jest zimna ale nie lodowata bez szronu

Po tych zabiegach urządzenia działa lepiej ale nadal nie efektywnie

instalacja nie posiada wzierników umożliwiających sprawdzenie przepływu czynnika

Bardzo was proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-13, 19:17:11
Top użytkownik
przeczytaj poradnik gdzie jest napisane--każdy monter powinien posiadać zestaw wzierników .Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-13, 19:45:45
Top użytkownik
- i z powrotem wpuściłem gaz znajdujący się w zbiorniku instalacji (ilość czynnika w zbiorniku 7,5kg + ilość czynnika w skraplacz.To nie ma prawa działać.Z powodu zbyt dużej ilości czynnika?.Gdzie ma ten odparować?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

damian0010

2013-09-15, 09:23:41
Nowy użytkownik
Poszukam tego poradnika i z checia zaglebie sie w lekture. Jest do niej moze link?
Co do tego watku ze instalacja jest przepelnio na jak to sprawdzic ? Czytalem o przegrzaniu i z tego wynikalo by ze u mnie trzeba dodac czynnika bo przy zakaczenia pracy na ssaniu mam 1.6 bar a rura powrotna nie jest az tak zimna, musze kupic termometr do pomiarow. Sadzicie ze warto opierac sie na parametrze przegrzania?
Przepraszam za bledy i brak polskich znakow pisze z telefonu.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-15, 12:10:43
Zaawansowany użytkownik
Kol. zostaw to bo zapłacisz i za sprzęt i za towar.

Wypisujesz takie bzdury że głowa mała!!!!!!!!!
Nie masz nawet > bladego ( o zielonym nawet nie myślę ) pojęcia < o chłodnictwie. Można komuś pomóc ale jeśli wie o co w tym chodzi. Jesteś następnym z tych którzy myślą > tu pompa tłoczy, tam się chłodzi a tam grzeje - to przecież takie proste.

Gdybyś tak przejrzał to forum ( choćby - po łebkach -jak to się mówi ) to byś zauważył że ludzie siedzący w tym od wielu lat i naprawdę znają to jak własną kieszeń też miewają kłopoty i radzą się innych a ty myślisz tak jak mawia jeden znajomy rolnik >> chop byczku na krowę i ciele gotowe <<.

Jeszcze raz dobra rada - na prawdę - najpierw poczytaj porządną lekturę fachową , poobserwuj na jej podstawie urządzenia , popracuj z jakimś fachowcem z tej branży i dopiero bierz się za robotę,

Na razie to widzę że szukasz problemów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa