Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ocena efektywności energetycznej w systemach klimatyzacji

74 Odpowiedzi, 69557 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

zdn

2013-09-11, 11:39:21
Nowy użytkownik
No cóż, chyba się nie doczekamy tego szkolenia... Sad
  • Odpowiedz

awax

2013-09-11, 18:03:07
Top użytkownik
zdn napisał(a):No cóż, chyba się nie doczekamy tego szkolenia... Sad

W dalszym ciągu czekamy na formalne zgłoszenia.Sama deklaracja na forum to trochę mało.
  • Odpowiedz

zdn

2013-09-11, 19:44:13
Nowy użytkownik
awax napisał(a):
zdn napisał(a):No cóż, chyba się nie doczekamy tego szkolenia... Sad

W dalszym ciągu czekamy na formalne zgłoszenia.Sama deklaracja na forum to trochę mało.

Jestem zapisany już od kwietnia.

A wiadomo ile osób jest już zapisanych? Bo głupio czekać kolejne pół roku..

pozdrawiam
  • Odpowiedz

irroda

2013-09-13, 22:53:57
Zaawansowany użytkownik
zgłaszam chęć i zainteresowanie szkoleniem
  • Odpowiedz

irroda

2013-09-14, 11:43:43
Zaawansowany użytkownik
zgłaszam chęć i zainteresowanie szkoleniem
  • Odpowiedz

KCICHIK

2013-09-14, 16:11:50
Użytkownik
Cieszę się,że jest takie zainteresowanie jednak pozwolę sobie wspomnieć,że Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji ma swoją stronę internetową oraz adres e mail.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-14, 16:50:37
Top użytkownik
Ja się nie cieszę że stworzono kolejne ustawy pusto-znacznie działające a żydzi po raz kolejny zainkasowali gotówkę.Jest ustawa?A gdzie ludzie przeprowadzający wg.
ustawy
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-14, 16:57:39
Top użytkownik
Według ustawy należy zamknąć sklepy i churtownie które nie posiadają certyfikatu unijnego.Towar sprowadzimy gorszy lecz posiadający wszelkie certyfikaty
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-15, 17:18:00
Top użytkownik
Skąd podmiot podlegający np.hurtownia spożywcza ma wiedzieć że podlega takiej ocenie?Ustawa istnieje.Tylko dlaczego nie działa?A raczej nie posiada mocy wykonawczej.Z resztą poprzednie też.Bo w praktyce starostwa powiatowe nie brały udziału w ustawie o ochronie warstwy ozonowej.Bo starostwa do tej pory nie wiedzą co to R-22 i jaki posiada skład chemiczny.Czy ktoś z Was oficjalnie pisał raport o wycieku substancji kontrolowanej?Ja tak.Ciekawe jaki był dalszy bieg urzędowy tego pisma?W niszczarce urzędowej?Z tego co wiem powinienem się podpisać na piśmie kończącym procedurę stworzoną przez ustawodawców do końca niebędących w pełni rozumu co tworzą za tak duże pieniądze.
  • Odpowiedz

awax

2013-09-15, 19:09:16
Top użytkownik
klimatolog,po co wypisujesz takie bzdury?Ustawa Prawo Budowlane nie ma mocy wykonawczej??? zapytaj nadzoru budowlanego.
Wprowadzasz w błąd innych.Jeszcze raz proszę załóż sobie swój temat i tam wypisuj bzdury,nie zaśmiecaj mojego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-16, 19:06:18
Top użytkownik
awax napisał(a):klimatolog,po co wypisujesz takie bzdury?Ustawa Prawo Budowlane nie ma mocy wykonawczej??? zapytaj nadzoru budowlanego.
Wprowadzasz w błąd innych.Jeszcze raz proszę załóż sobie swój temat i tam wypisuj bzdury,nie zaśmiecaj mojego.
Zacznę od tego że szanuję wiedzę Twoją.Sprostuje trochę że temat założył adamdud.Co do moich bzdur wypisywanych mam pytanie czy wpływy z ustawy o ochronie warstwy ozonowej przekroczyły koszty pokrycia tej ustawy?Czy starostwa powiatowe w jakiś sposób to monitorują?Fakt że można powiedzieć że ochrona środowiska naturalnego jest priorytetem.Fakt jest ale to zależy od wielu związków?Np.-produkcja papieru-dojazdy i wynagrodzenia-wprowadzanie odpowiednich procedur związanych z ustawą-produkcja maszyn i urządzeń aby sprostać ustawie-wycinka drzew aby ustawy dotarły do odpowiednich podmiotów-dojazdy na szkolenie powyższych?Wymieniać dalej?A teraz pytanie zasadnicze Co bardziej zaszkodziło środowisku naturalnemu?Ustawa czy czynnik r-22?Ustawa była nie potrzebna.Wystarczyło zakazać produkcji tego czynnika.A dlaczego zaczęto przezbrajać instalacje szczelne pięknie pracujące i energetycznie lepsze od tych nowoczesnych?Bo huty i producenci automatyki potrzebowały zbytu podobnie jak producenci czynników chłodniczych?Czy zna ktoś różnicę finansową pomiędzy stworzeniem tej ustawy a firmami na które nałożono kary zgodnie z ustawą?
  • Odpowiedz

awax

2013-09-16, 19:34:14
Top użytkownik
Ja mam też pytanko do Ciebie.
Chcesz zbawiać świat pisząc na tym forum?co zrobiłeś aby zapobiegać nieprawidłowości ,które wskazujesz?
czy nawołujesz do bojkotu obowiązujących przepisów???
Czy Ty nie pomyliłeś forum?
Tu nie ma sensu ocenianie przepisów,na to już za póżno.Tu możemy doradzać jak przestrzegać obowiązującego prawa,niezależnie co o tym prawie sądzimy.
Analogicznie można kwestionować wiele rozwiązań i OK róbmy to ale tam gdzie to ma jakikolwiek sens.
Ja również szanuję Twoją wiedzę,praktyczną i teoretyczną,szkoda tylko,że mieszasz swoje porady i opinie z wypowiedziami nie mającymi w tym miejscu żadnego sensu.
  • Odpowiedz

awax

2013-09-16, 19:35:42
Top użytkownik
Tak na marginesie,czy ktokolwiek z uczestników tego forum wykonał już choćby jedną ocenę efektywności energetycznej agregatów chłodniczych???
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-16, 19:45:06
Top użytkownik
No właśnie Władek mi o to chodzi.Ja nie bojkotuję starych ustaw tylko je przypominam.A raczej ich karykaturę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-16, 19:49:02 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

awax

2013-09-16, 19:48:56
Top użytkownik
To może warto pomyśleć,aby zacząć coś robić?
Z jednej strony wzajemnie sobie pomagać,a z drugiej mieć wpływ na tworzenie i zmiany prawa?
To wszystko jest możliwe.
PS.awax wykonuje już te oceny efektywności energetycznej.Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-17, 19:23:34
Top użytkownik
Ja wykonałem ostatnio takiej oceny trzy lata temu.Stara lodówka u rodziców pracująca od 30-stu lat bez awaryjnie aczkolwiek zmieniona w ramach prezentu na nową ta nowa musi być wymieniona.Trzeba tą nową wyprodukować?Ja byłem przeciwny aby rozszczelniać układ na 12-stce?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-17, 19:29:45
Top użytkownik
Moim zdaniem babcia i dziadek najlepiej chronią środowisko naturalne?
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-17, 19:47:23
Top użytkownik
Leszek -nabijając posty marnujesz energię elektryczną ! .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-17, 20:42:38
Top użytkownik
barbie napisał(a):Leszek -nabijając posty marnujesz energię elektryczną ! .
Tylko za pomocą energii można nawrócić?Sory ale to Ty wypowiadając się powinieneś zrozumieć pojęcie energii. którą wyczerpujesz niepotrzebnie w temacie?Kinetyczną nie potrzebnie?Nabijając na forum jak byś zauważył.Bierne wykorzystanie w tym temacie zamiast rzeczywistej barbie?Na razie jesteś bierną barbie energią w tym temacie.Energią nie chcianą?
  • Odpowiedz

zdn

2013-09-23, 17:52:20
Nowy użytkownik
Mam pytanie do osób, przeprowadzajacych oceny efektywności, jak interprtujecie "12kW" - minimalna moc jednego urządzenia (agregatu) czy jako moc systemu klimatyzacji (np 4x klimatyzator split 3,5kW) - jeśli to drugi to dla jednego obiektu/podmiotu/budynku/właściciela?

pozdrawiam!
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-23, 19:44:18
Top użytkownik
Moc-bierna-pozorna-rzeczywista-chłodnicza-czy w funkcji grzania-a może odtajania?-zimą- czy latem?-parownika czy skraplacza?-A może chodzi o moc czynną?Ponoć wszystko napisane?Jak zimą w funkcji chłodzenia ustawa nie obejmuje 12 KW na której napisana jest wydajność w funkcji grzania.Wystarczy posiadać urządzenie na którym napisana jest moc chłodnicza 12KW a wykorzystując ją do celów chłodzenia.To tylko takie paranoje panów tworzących ustawy nic nie znaczące za nasze pieniądze.zdn.Zapytajmy o jaką moc chodziło ustawodawcy?Dodam jeszcze o siebie.Aby uniknąć bzdurnych procedur zaaplikowanych przez rząd-ustawy tendencja popytu wzrośnie w zakresie nie obowiązującą ustawą.Czyli dwa po 6 kilowat odcięte zaworem wodnym na wypadek kontroli?No i podział mocy której komisja nie ogarnie.Pani Krysia na pewno.
  • Odpowiedz

awax

2013-09-23, 20:27:57
Top użytkownik
klimatolog,a tak poza tym dobrze się czujesz?

Nawet najgłupsze prawo musi być przestrzegane dopóki obowiązuje.Oczywiście Ty nie będziesz tego respektował,ale chyba nie namawiasz innych do łamania prawa ?
Co do kwestii czy 12KW w jednym urządzeniu to póki co tak jest to interpretowane i miejmy nadzieję,że tak zostanie.,
  • Odpowiedz

Jaxon999

2013-09-25, 13:42:15
Nowy użytkownik
Na wstępie przepraszam za offtop.

Awax mógłbyś podać jakie trzeba mieć papiery aby "legalnie" zajmować się montażem
serwisem i konserwacją klimatyzacji (jakie szkolenia trzeba zrobić).

PS Akty prawne mile widziane. Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

zdn

2013-09-26, 14:16:31
Nowy użytkownik
swiadectwo kwalifikacji Wink
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-26, 18:51:13
Top użytkownik
zdn napisał(a):swiadectwo kwalifikacji Wink
Oczywiście.Że tak.Ale Hipermarkety nadal sprzedają awax jednostki do samodzielnego montażu.Wolał bym abyś nie wypisywał takich bzdur w moim kierunku klimatolog,a tak poza tym dobrze się czujesz?Ja się czuję dobrze a ludzie samoistnie mając ustawy w dupie montują sobie klimatyzatorki z marketów.I to całkiem prawnie?.I nikt takim osobom tego nie zabroni.Innym aspektem jest rzecz czy zrobią to prawidłowo.Taka osoba dla mnie i firmy w której pracuję nie jest jednostką konkurencyjną a raczej przyszłym klientem któremu zaproponuję wymianę.zdn chyba prawo nie działa.Skoro każdy Śmiertelnik może to zamontować wspólnie z żoną
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa