Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ocena efektywności energetycznej w systemach klimatyzacji

74 Odpowiedzi, 69558 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

KCICHIK

2013-09-27, 10:53:06
Użytkownik
Szkolenie w zakresie oceny efektywności energetycznej agregatów chłodniczych w systemach klimatyzacji
odbędzie się w siedzibie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji w Szczecinku w dniach 25-26.10.2013 r.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-28, 08:04:18
Top użytkownik
Co za Pech!
Akurat bede na nartach!
Ale jak by co pisze sie na nastepny termin!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-28, 08:04:18
Top użytkownik
Co za Pech!
Akurat bede na nartach!
Ale jak by co pisze sie na nastepny termin!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-28, 17:32:53
Top użytkownik
Będąc na nartach w sposób nieświadomy doprowadzasz do ocieplenia globalnego i bez stabilizacji i?Ciepło tarcia nart?I dojechanie na miejsce tarcia owych nart?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-09-29, 05:59:18
Top użytkownik
Witam

Mam pytanie uzupełniające. Jakie kryteria musi spełniać osoba dokonująca oceny? Oczywiście szkolenie i ...

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2013-09-29, 06:34:41
Top użytkownik
Wszelkie informacje można uzyskać na stronie Stowarzyszenia,bądz telefonicznie lub poprzez mail .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-29, 15:43:11
Top użytkownik
stefanbud może tu znajdziesz odpowiedż.
http://www.argoxee.com.pl/pliki/akty/21_...ycznej.pdf
  • Odpowiedz

awax

2013-09-29, 17:46:09
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):stefanbud może tu znajdziesz odpowiedż.
http://www.argoxee.com.pl/pliki/akty/21_...ycznej.pdf

Nie znajdzie,to dotyczy Ustawy o efektywności energetycznej ,która ma w przyszłości również zostać znowelizowana i objąć urządzenia klimatyzacyjne i chłodnicze.
My mówimy w tym temacie o zapisie w Ustawie Prawo Budowlane
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-01, 21:19:21
Top użytkownik
To może inaczej.Czy ja po podstawówce będę mógł oceniać ?Nie wstydzę się swojego wykształcenia.Czyli ja kryteriom tej ustawy z podstawowym wykształceniem spełniam warunki aby zdobyć te uprawnienia do oceniania energetycznego stanu urządzeń klimatyzacyjnych?Tak czy nie?Czy oby nie jest tak że aby oceniać trzeba posiadać wykształcenie Wyższe?Nie koniecznie kierunkowe?
  • Odpowiedz

irroda

2013-10-01, 23:40:12
Zaawansowany użytkownik
jadę z Płocka, ktoś chętny ?
  • Odpowiedz

awax

2013-10-02, 13:14:14
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):To może inaczej.Czy ja po podstawówce będę mógł oceniać ?Nie wstydzę się swojego wykształcenia.Czyli ja kryteriom tej ustawy z podstawowym wykształceniem spełniam warunki aby zdobyć te uprawnienia do oceniania energetycznego stanu urządzeń klimatyzacyjnych?Tak czy nie?Czy oby nie jest tak że aby oceniać trzeba posiadać wykształcenie Wyższe?Nie koniecznie kierunkowe?

Leszku oczywiście,że będziesz mógł,Ty wszystko możesz.
  • Odpowiedz

bxz

2013-10-02, 18:55:16
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):jadę z Płocka, ktoś chętny ?
Ja chętny żeby ktoś z Trójmiasta (Gdańska) i okolic jechał i do mnie napisał na bxz@o2.pl lub odezwał się na +48 503 543 343 - odźwięcze się... Bo inaczej nie ogarnę.... a BARDZO MI ZALEŻY... jak ktoś jest w stanie pomóc proszę o pilny kontakt.... jak nie,,, wiedzę ze szkolenia odkupię w zamian za darowiznę na Stowarzyszenie...
Pozdrawiam Zdeserowany
NO
  • Odpowiedz

KCICHIK

2013-10-05, 09:17:40
Użytkownik
Termin wykonania pierwszych ocen efektywności dla urządzeń powyżej 5 lat mija 31.12.2013r.
Może zamiast krytykować i pisać nie na temat włączycie się do dyskusji?
Na pierwszy termin szkolenia pozostało już niewiele wolnych miejsc .Będziecie się przyglądać jak inni wykonują te audyty i zarabiają naprawdę godziwe pieniądze?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-05, 21:40:22
Top użytkownik
Przyglądają się ostatnio klerykom?
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-10-06, 10:21:33
Użytkownik
Wszystko ładnie pięknie ale czy to nie nasi klienci (własciciele tych urządzen) zglaszaja nam chec wykonania tej oceny ?, a założę sie ze wiekszosc z nich albo nie ma pojecia o nowej ustawie lub ma przysłowiowego "węża w kieszeni". Jesli sie myle prosze mnie poprawic.
  • Odpowiedz

awax

2013-10-06, 13:53:39
Top użytkownik
Haurox91 napisał(a):Wszystko ładnie pięknie ale czy to nie nasi klienci (własciciele tych urządzen) zglaszaja nam chec wykonania tej oceny ?, a założę sie ze wiekszosc z nich albo nie ma pojecia o nowej ustawie lub ma przysłowiowego "węża w kieszeni". Jesli sie myle prosze mnie poprawic.

Oczywiście,że to nasi Klienci zlecają takie audyty.Faktem również jest,że często nie wiedzą o takim obowiązku.
Myślę,że włąśnie dlatego warto naszym Klientom składać oferty wykonania tej oceny informując jednocześnie o takim obowiązku.
Składając ofertę trzeba jednak potrafić to wykonać prawidłowo i tu chyba tkwi problem.
Obecnie często spotykam różne "uproszczone" oceny,które w przypadku kontroli przez Nadzór Budowlany zostaną zakwestionowane.
Ocena efektywności energetycznej URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH w systemie klimatyzacji MUSI być oparta na pomiarze rzeczywistej wydajności sprężarki i właśnie po to jest taki wymóg aby ocenić stopień jej zużycia.
Spotkałem nawet opublikowaną w internecie ocenę gdzie obliczenia są przy użyciu błędnego wzoru na moc silnika i o dziwo COP wyszło super.
No ale na forum niewiele osób tym się interesuje,niestety,chociaż na szkolenie w tym temacie 25-26.10 pozostały już tylko 4 miejsca na 15.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-06, 16:26:12
Top użytkownik
Moim zdaniem nie da się ocenić stanu technicznego sprężarki bez jej wymontowania i zmierzenia w w sposób rzeczywisty ile metrów sześciennych na godzinę potrafi sprężyć.A rzeczywista wydajność jest określana właśnie tym pomiarem.Może się mylę?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-06, 16:40:14
Top użytkownik
Metoda skandynawska jest opatentowana?Kiedyś na ten temat pisałem.Jak użytkownik poczuje brak wydajności systemu w postaci nie efektywnego układu bądż wysokiego rachunku za energię to sam do nas zadzwoni wbrew chorej ustawie która notabene i już zaszkodziła środowisku naturalnemu.Np.Zużycie energii podczas obrad i dojazdy oraz diety tych panów itp.Jak drukarki i wycinka lasów aby na papierze ustawa była?Wymieniać dalej?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-06, 16:58:13 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-06, 17:00:43
Top użytkownik
Bo jest prosta?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-06, 17:18:49
Top użytkownik
To coś podobnie jak z młynkiem do kawy?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-06, 18:43:16
Top użytkownik
A co sądzisz o stanie zardzewiałej sprężarki?Jak tłumaczysz skutek korozji na szkoleniach swoich?
  • Odpowiedz

Remik

2013-10-10, 20:17:05
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Dodam jeszcze ,że w Ustawie wyrażnie wskazuje się iż uprawnionymi do wykonywania tych audytów są osoby posiadające wymagane do dozoru kwalifikacje energetyczne i gazowe.Nie ma tu mowy o uprawnieniach sanitarnych itp.
Nie wyobrażam sobie aby ktoś jedynie z doświadczeniem w doborze klimatyzacji miał wykonywać takie audyty w wielosprężarkowych agregatach .

W naszym przypadku adekwatne są uprawnienia energetyczne z grupy 1 i 2 . Gazowe są w 3 grupie i dotyczą paliw gazowych.
1-sza grupa dotyczy instalacji, urządzeń elektrycznych na określone napięcie - nie przekraczające 1000V lub powyżej 1000V
Druga grupa dotyczy m.in. urządzeń cieplnych, wentylacji, chłodnictwa i klimatyzacji powyżej 50kW, sprężarek powyżej 20kW

W związku z powyższym, obowiązkowe są uprawnienia z grupy 1. 2 grupa będzie obowiązywała w przypadku audytu urządzeń powyżej 50kW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-10, 20:19:44 przez Remik.)
  • Odpowiedz

irroda

2013-10-22, 10:13:07
Zaawansowany użytkownik
Ponawiam zapytanie, czy jedzie ktoś z centrum, Płock, Warszawa, okolice ? jeżeli tak proszę o kontakt 503 730 000. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-10-22, 18:12:50
Top użytkownik
irroda napisał(a):Ponawiam zapytanie, czy jedzie ktoś z centrum, Płock, Warszawa, okolice ? jeżeli tak proszę o kontakt 503 730 000. Pozdrawiam
Witam
Zadzwoń jutro do biura,z tego co pamiętam z Warszawy i z południa Polski jedzie kilka osób.Informacji udzieli sekretarz zarządu.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa