Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Plastikowa siatka na jednostce zewnętrznej czy ją ściągnąć?

35 Odpowiedzi, 27821 Wyświetleń
1 2 Dalej

jedlica

2014-01-23, 17:31:48
Nowy użytkownik
Witam,

Na jednostce zewnętrznej jest plastikowa siatka na wymienniku, podczas odszraniania cieknie po niej woda i zamarza. Wygląda to tak jak częściowo zapełniony miodem plaster co ogranicza przepływ powietrza. dzisiaj ją ściągnąłem i jest o wiele lepiej. Czy ta siatka jest tylko do celów transportowych czy powinna być cały czas?
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-23, 19:19:07
Użytkownik
Ja ściągam takie siatki przy pierwszym serwisie, jak jest siatka ciężko usunąć nagromadzony "nagar" na skraplaczu.
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-23, 19:21:29
Nowy użytkownik
Dzięki,

A jakim środkiem dobrze czyścić wymiennik?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-01-23, 20:01:42
Zaawansowany użytkownik
Witam.Plastikowa siatka za skraplaczem plus "koty"z topoli i jest zabawa.Jeżeli jest, wycinam w diabły.Ułatwia to późniejszy serwis szczotką i myjką ciśnieniową, oczywiście jak warunki pozwalają na użycie wody.Do mycia Karcherem lub innymi myjkami są dedykowane niskopieniące srodki czyszczące .Cala gama koncentratów jest w hurtowniach dla chłodnictwa i klimatyzacji.
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-24, 09:46:55
Użytkownik
Ja polecam środek do czyszczenia plandek Dimmer, jest to koncentrat ( roztwór) - dużo tańszy a naprawde działa rewelacyjnie ! Lubie go stosować do starych urządzeń jak jest obudwa już żółta wtedy wyszczyści idealnie i wygląda jak nówka Smile
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-28, 08:13:04
Top użytkownik
... a masz kartę charakterystyki tego produktu ? Z tego co czytam jest produkt tylko dwuskładnikowy.

Ja mam dwa koncentraty ale do jednostek zewnętrznych używamy koncentratu zasadowego.
Jest to środek również pianowy o przeznaczeniu do mycia i utrzymania higieny maszyn i urządzeń.
Usuwa wszelkie zanieczyszczenia pochodzenia organicznego.
Najważniejsze dla nas jest to że nadaje się do kontaktu z elementami ze stali nierdzewnej, metali kolorowych, aluminium oraz stali ocynkowanej.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-28, 20:03:32
Nowy użytkownik
A czym i jak myć jednostkę wewnętrzną? oczywiście chodzi o wymiennik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-28, 20:04:11 przez jedlica.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-29, 09:05:09
Top użytkownik
Co serwis to metoda ale najczęściej : czyszczenie mechaniczne, mycie chemiczne, mycie myjką ciśnieniową .
Przy silnym zabrudzeniu i braku możliwości przeprowadzenia serwisu na miejscu często demontujemy
jednostkę zewnętrzną i czyścimy w serwisie. Wszystko zależy od sytuacji i umowy z klientem.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-01-29, 20:29:04
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Co serwis to metoda ale najczęściej : czyszczenie mechaniczne, mycie chemiczne, mycie myjką ciśnieniową .
Przy silnym zabrudzeniu i braku możliwości przeprowadzenia serwisu na miejscu często demontujemy
jednostkę zewnętrzną i czyścimy w serwisie. Wszystko zależy od sytuacji i umowy z klientem.

To grubo jak ściągacie jednostke i czyścicie!
Ciekawe ile to kosztuje!Wink
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-29, 20:39:04
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):
DBKlima napisał(a):Co serwis to metoda ale najczęściej : czyszczenie mechaniczne, mycie chemiczne, mycie myjką ciśnieniową .

Od 500,- w górę a ostatnio 1500,- netto
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-30, 11:39:42
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):

Tak jak wcześniej pisałem wszystko zależy od umowy z klientem .
Cena - dla jednego dużo, a dla drugiego cena nie jest istotnym czynnikiem utrzymania ciągłości ruchu.
Generalnie cena zawsze jest ustalana indywidualnie w oparciu o zakres czynności.
Przecież instalacja, instalacji nie równa.
  • Odpowiedz

Klimair

2014-01-31, 17:44:02
Nowy użytkownik
Co do pytania zdecydowanie ściągać, jest to pomyłka projektantów tych urządzeń.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-31, 18:49:38
Top użytkownik
Rozumiem brak możliwości przeprowadzenia czyszczenia JW ale jak pracuję nie spotkałem się się z problemem technicznym aby oczyścić wymiennik ciepła JZ.Bez jej demontażu.A jeśli chodzi o sytuację gdy trzeba tego dokonać to mamy do czynienia z schładzalnikiem zamontowanym w miejscu którego nie powinno być.Np. sklep z warzywami.DBKlima ile kasujecie za demontaż i montaż plus czysczenie?4-koła.Pod warunkiem że klima jak i klient w promieniu 10-ciu kilometrów.DBKlima ile masz na godzinę?40-PLN?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-01-31, 22:47:45
Nowy użytkownik
Pracuję w branży prawie 10 lat i owszem zdarzyło mi się kilka razy ściągać zewnętrzną, albo u zaufanego klienta który za to zapłaci albo w przypadku jak ja to nazywam montażu "rzeźnika", czyli byle szybciej, byle taniej Smile mamy na ścianie jednostkę powiedzmy 7KW wzwyż, konstrukcja jak pod 2 KW, nawet szczoteczki nie wsadzisz chyba że jesteś pianistą i to z japonii, ale taki serwis urządzenia które od paru lat serwisanta nie widziało to ściema Smile demontaż za dobre pieniądze i karcher
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-01-31, 22:49:17
Nowy użytkownik
A co do tematu, ta plastikową siatkę przy montażu zawsze wycinać! niczemu nie służy a problemów mnóstwo
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-03, 08:11:40
Zaawansowany użytkownik
Klimair napisał(a):Co do pytania zdecydowanie ściągać, jest to pomyłka projektantów tych urządzeń.
Chyba nie pomyłka tylko jakieś zalecenie unijne. Chodzi o to aby sobie rączek nie pokaleczyli na lamelkach...
Ja pierwsze co robię to zrywam. Przynajmniej mam się na czym wyładować za zło tego świata.. Big Grin
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-03, 17:18:23
Top użytkownik
Co do mycia wymiennika.Zamiast ściągać nie łatwiej wymyć od strony wentylatora?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-02-03, 17:54:50
Zaawansowany użytkownik
klim napisał(a):Co do mycia wymiennika.Zamiast ściągać nie łatwiej wymyć od strony wentylatora?

Jest z tym troche zachodu ale da się Ja używam do tego małego kompresora 8 bar wystarczy Co do siatki to przy swoich ściągam Nowe na gwarancji niech działają jak najdłużej Big Grin Jakby zlać tę siatkę w jednolitą płaszczyzne to bedzie ze 15-20% przysłoniętego skraplacza?Dawno się już z tą siatką nie spotkałem Teraz częściej dają odkręcaną kratkę z drutu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-03, 18:00:58 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-03, 18:54:47
Top użytkownik
Nie wiem z czym jest trochę zachodu.Ze ściągnięciem JZ czy odkręceniem obudowy wentylatora JZ i potraktowaniem wymiennika procedurą serwisu.Co jest bardziej profesjonalne?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-02-03, 19:03:50
Zaawansowany użytkownik
pytanie brzmiało "Zamiast ściągać nie łatwiej wymyć od strony wentylatora?" nic nie pisałeś o demontażu obudowy wentylatora a bez tego jest troche zachodu ale do zrobienia
Generalnie drożny skraplacz jest oznaką profesjonalnie przeprowadzonego serwisu
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-03, 19:11:21
Top użytkownik
MariOo napisał(a):pytanie brzmiało "Zamiast ściągać nie łatwiej wymyć od strony wentylatora?" nic nie pisałeś o demontażu obudowy wentylatora a bez tego jest troche zachodu ale do zrobienia
Generalnie drożny skraplacz jest oznaką profesjonalnie przeprowadzonego serwisu
Kolego dobrze się czujesz?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-02-03, 19:33:23
Zaawansowany użytkownik
nigdy nie czułem się lepiej Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-03, 19:48:25
Top użytkownik
MariOo napisał(a):nigdy nie czułem się lepiej Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj
A gdzie to pytanie się podziało?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-02-03, 19:52:33
Zaawansowany użytkownik
Zadajesz pytania retoryczne Troche za dużo tych znaków zapytania w twoich postach a to może denerwować i pewnie dla tego jesteś tu tak lubiany?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-03, 20:02:09
Top użytkownik
To gdzie to pytanie retoryczne?pytanie brzmiało "Zamiast ściągać nie łatwiej wymyć od strony wentylatora?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa