Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z Ladami

40 Odpowiedzi, 43528 Wyświetleń
Wstecz 1 2

coldtherm

2013-11-09, 20:05:10
Użytkownik
prawda
nie solimy towaru po uboju ponieważ od jakiegoś czasu sa inne sposoby w niektórych aplikacjach wymagających większych nakładów energetycznych. Ale pytanie ... Komu to tłumacze ...
Czy efektywnym jest kisić agregaty w ladach w temp 45 C??
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-11-09, 20:09:03
Użytkownik
barbie napisał(a):Naprawdę jestem w szoku.++++++++++
proszę bez cynizmu bo znaczy to że nie masz lepszych przesłanek
twoja wypowiedź nie wnosi nic...
proponuję skończyć tę przepychankę bo nie pomagamy koledze
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:28:56
Top użytkownik
Mając kolegów w tym temacie zapewne nie zadawali by takich pytań będąc doświadczonymi.Oczywiście że nie należy kisić agregatów.Ale oczywistym jest fakt aby odłączone podpięte do agregatu o wydajności wszystkich urządzeń agregat miał tą samą wydajność.Ale co z tego jak sterowanie nie przystosowane do pracy pod różnymi obciążeniami mocy chłodniczej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 20:47:27 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-11-09, 20:46:07
Zaawansowany użytkownik
Nigdy nie miałem podobnych problemów więc nie mam doświadczenia , jednak "wydaje mi się " że jaka instalacja takie efekty :lol:
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:51:06
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):Nigdy nie miałem podobnych problemów więc nie mam doświadczenia , jednak "wydaje mi się " że jaka instalacja takie efekty :lol:
Być może nie miałeś bo bardziej doświadczeni te problemy zlikwidowali w zarodku?
  • Odpowiedz

mister

2013-11-09, 20:52:27
Zaawansowany użytkownik
należało by zacząć od pytania czy czasem coś nie wdmuchuje powietrza do lady (nagrzewnica,klimatyzacja itp) a druga sprawa czy elektrozawory nie przepuszczają.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:57:55
Top użytkownik
Mister gdyby wdmuchiwała zyski ciepła nie było by problemu. z zalodzonymi parownikami.O elektrozaworach nie mamy informacjii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 20:59:26 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

kkk1981

2013-11-09, 21:11:23
Nowy użytkownik
Elektro zawory trzymają.
Co ciekawe sprężarka się wyłancza, bo czujniki są blisko zaworu rozprężnego i trzyma do momentu aż w któreś ladzie temperatura nie wzrośnie. Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.
Nie ma żadnego bezpośredniego nadmuchu na te lady, klimatyzacji też nie ma.
www.eldom-serwis.com.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 21:14:26 przez kkk1981.)
  • Odpowiedz

kkk1981

2013-11-09, 21:12:35
Nowy użytkownik
A co jakby zamontować regulatory ciśnienia ssania za każdym parownikiem?
Co do temperatury końca parowania to ja nie widzę sensu podnoszenia do 12 stopni, bo parowniki po rozszranianiu są suche.
www.eldom-serwis.com.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 21:19:03 przez kkk1981.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 21:19:12
Top użytkownik
Zacznij od regulacji temp.skraplania.
  • Odpowiedz

barbie

2013-11-09, 21:26:43
Top użytkownik
Leszek przeczytaj ze zrozumieniem 1 post-skraplanie jest 14-16 .Polecam elementarz Falskiego .
  • Odpowiedz

awax

2013-11-10, 08:57:25
Top użytkownik
kkk1981 napisał(a):Elektro zawory trzymają.
Co ciekawe sprężarka się wyłancza, bo czujniki są blisko zaworu rozprężnego i trzyma do momentu aż w któreś ladzie temperatura nie wzrośnie. Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.
Nie ma żadnego bezpośredniego nadmuchu na te lady, klimatyzacji też nie ma.

To już chyba rozsądniej byłoby zasterować sprężarkę LP z ustawionym minimalnym czasem postoju a termostatami elektrozawory.
To będzie po prostu mniejsze zło
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-10, 16:49:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):Leszek przeczytaj ze zrozumieniem 1 post-skraplanie jest 14-16 .Polecam elementarz Falskiego .
.Kolego barbie dlatego napisałem aby zacząć od prawidłowej regulacji skraplania.Bo moim zdaniem a nie że tak mi się wydaje ciśnienia dla404-a są zbyt niskie.Mamy jesień.A co będzie podczas srogich mrozów?Parowniki w ladach powinny iść na mokro a niska temperatura skraplania raczej nie jest tego dobrym zwolennikiem podobnie jak proponowane przez Ciebie temperatury parowania dla urądzeń mrożniczych.Zapewne w tak niskich pomiarach dla 404-a mamy problem nie tylko z zamrażaniem parowników ale i powrotem oleju z powodu szybkości przepływu czynnika podczas zmniejszonej wydajności układu spowodowanego ciągłą pracą silnika wentylatora skraplacza.Ja bym się skupił na odpompowaniu czynnika jeśli wszystkie urządzenia osiągną wymaganą temperaturę.Wtedy niektórzy wpadają w panikę bo faktycznie parowniki w końcowej fazie spompowywania czynnika dozbiornika ulegają zaszronieniu.Napisano - Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.A temperatura czego?A być może sprężarka do dupy? a raczej jej płyta powodująca co chwilowe załączenie sprężarki?Powodując obniżenie temperatury obiektu chłodzonego bez względu na nastawę tego obiektu -obiektów?Sprawdż dyferencjał presostatu wyłączającego układ i sprawność sprężarki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-10, 17:55:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-26, 21:56:04
Top użytkownik
barbie napisał(a):lada serowa nie zamarza ,bo towar ma mało wody .trzeba podnieść temperaturę końca odszraniania i wszystko będzie działało .
Sam sobie przeczysz.
  • Odpowiedz

properdouble

2014-07-13, 21:43:48
Nowy użytkownik
Czesc
Twoje cisnienie ssania jest zbyt male powinno ono wynosic okolo 3 barow ,masz nie wystarczajaco czynnika lub twoja sprezarka jest typu niskiego cisnienia powrotu ktura jest uzywana w systemach zamrazania, stad tez masz niska temperature parowników.
Ja bym wylaczyl je na noc i rano zalaczyl wszystkie naraz aby wszystkie domagaly sie czynnika i wtedy zprawdzil wziernik.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa