Witam!
Pracuje nad odzyskiem ciepła w instalacji na czynnik R404, Odzyskiwane ciepło bedzie z rurociągu tłocznego sprężarki.
Dobrałem wstępnie 3 rozwiązania z dwoma rodzajami wymienników ciepł:
-wymiennik płaszczowo-rurowy, (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 38380PLN 168kW firma DK
-wymiennik płytowy (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 4778PLN SWAP 168kW
-2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN
Prosiłbym o pomoc w określeniu zalet i wad poszczególnych rozwiązań.
Cena płaszczowo rurowych wymienników odstrasza ale jakie ma zalety itp.
Proszę o konkretne odpowiedzi, które rozwiązanie się najczęściej stosuje.
Jeśli ktoś zna jakiś dobro program do doboru wymienników płaszczowo rurowych których cenna była by niższa z góry dzięki (obliczenia do czynnika R404 mile widziane także do amoniaku R717).
Pracuje nad odzyskiem ciepła w instalacji na czynnik R404, Odzyskiwane ciepło bedzie z rurociągu tłocznego sprężarki.
Dobrałem wstępnie 3 rozwiązania z dwoma rodzajami wymienników ciepł:
-wymiennik płaszczowo-rurowy, (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 38380PLN 168kW firma DK
-wymiennik płytowy (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 4778PLN SWAP 168kW
-2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN
Prosiłbym o pomoc w określeniu zalet i wad poszczególnych rozwiązań.
Cena płaszczowo rurowych wymienników odstrasza ale jakie ma zalety itp.
Proszę o konkretne odpowiedzi, które rozwiązanie się najczęściej stosuje.
Jeśli ktoś zna jakiś dobro program do doboru wymienników płaszczowo rurowych których cenna była by niższa z góry dzięki (obliczenia do czynnika R404 mile widziane także do amoniaku R717).
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Jestem zwolennikiem płytowych wymienników.