Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R 22 kłopotów ciąg dalszy

17 Odpowiedzi, 16330 Wyświetleń

frost-ch

2014-01-24, 12:52:48
Zaawansowany użytkownik
Może ktoś mi wyjaśni o co tu chodzi ? W roku 2009 odzyskałem 11 kg R 22 u klienta który ma wiele instalacji chłodniczych na R 22 więc zadecydował aby czynnik pozostał u mnie do serwisowania jego instalacji w przyszłości na koniec roku 2009 wykazałem 11 kg R 22 jako odzysk z instalacji tego klienta w 2010 r czynnik ten został wykorzystany do serwisowania instalacji u tego klienta . Teraz MOś zleciło kontrolę w moim zakładzie pod kontem pochodzenia czynnika , inspektor Oś pyta mnie czy mam uprawienia do regeneracji SZWO gdyż po roku 2009 nie można stosować innych czynników jak tylko po regeneracji w myśl definicji regeneracja uznanej przez MOS . Zalecił abym uzyskał wyjaśnienie na piśmie czy moje Świadectwo Kwalifikacji uzyskane w Politechnice Gdańskiej uprawia mnie do regeneracji SZWO .
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-24, 13:25:05
Zaawansowany użytkownik
Bo miałeś oddać do regeneracji te 11kg r22 a pózniej kupić od nich te same 11kg r22 Smile i wszystko byłoby zgodnie z prawem Jak byś napisał że freon poszedł w kosmos miałbyś spokój ale że uczciwie podeszłeś do sprawy czyli tak jak być powinno to nalot inspekcji i problemy POLSKA!!!!!BIAŁO - CZERWONI????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-24, 13:29:27 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-24, 13:46:41
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):Bo miałeś oddać do regeneracji te 11kg r22 a pózniej kupić od nich te same 11kg r22 Smile i wszystko byłoby zgodnie z prawem Jak byś napisał że freon poszedł w kosmos miałbyś spokój ale że uczciwie podeszłeś do sprawy czyli tak jak być powinno to nalot inspekcji i problemy POLSKA!!!!!BIAŁO - CZERWONI????
Tylko jak sensownie wytłumaczyć klientowi że jego czynnik jest dobry w urządzeniu a po jego odzyskaniu jest już nie dobry chyba kazał by mi się puknąć w łeb a po drugie dlaczego miałby płacić za emisję skoro emisji nie było po trzecie na wykładach i materiałach które otrzymaliśmy było jasno powiedziane że do 31 12 2014r można stosować czynnik z odzysku po recyklingu czyli po wstępnym oczyszczeniu art.3(24) A może się mylę?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-24, 14:22:07
Zaawansowany użytkownik
Ekologia to biznes a Ty poszedłeś na skróty i ktoś nie zarobił w myśl obecnych przepisów
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-01-24, 15:24:24
Użytkownik
Sam sobie odpowiedziałeś w ostatnim poście "po odzysku i recyklingu" ty miałeś tylko "po odzysku" i tu jest problem tak jak powiedział Marioo ktoś nie zarobił na recyklingu i wpadli do Ciebie zapytać sie "dlaczego" Big Grin
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-24, 16:05:03
Zaawansowany użytkownik
Haurox91 napisał(a):Sam sobie odpowiedziałeś w ostatnim poście "po odzysku i recyklingu" ty miałeś tylko "po odzysku" i tu jest problem tak jak powiedział Marioo ktoś nie zarobił na recyklingu i wpadli do Ciebie zapytać sie "dlaczego" Big Grin
Czytaj ze zrozumieniem recykling to nie to samo co regeneracja. Regeneracja substancji kontrolowanej- rozumie się przez to dokładne oczyszczenie substancji kontrolowanej z wykorzystaniem procesów filtracji ,osuszania,destylacji i procesów chemicznych bądź innych procesów , w celu przywrócenia substancji wymaganych parametrów użytkowych
Recykling substancji kontrolowanej - rozumie się przez to ponowne użycie odzyskanej substancji kontrolowanej po uprzednim wstępnym oczyszczeniu metodą filtracji lub osuszenia, lub inną metodą
  • Odpowiedz

awax

2014-01-24, 17:11:00
Top użytkownik
Nie wykorzystałeś go w urządzeniu z którego został odzyskany.
Pierwszy raz spotkałem siię z prawidłowym działaniem WIOS w tym zakresie.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-24, 17:29:11
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):inspektor Oś pyta mnie czy mam uprawienia do regeneracji SZWO gdyż po roku 2009 nie można stosować innych czynników jak tylko po regeneracji w myśl definicji regeneracja uznanej przez MOS . Zalecił abym uzyskał wyjaśnienie na piśmie czy moje Świadectwo Kwalifikacji uzyskane w Politechnice Gdańskiej uprawia mnie do regeneracji SZWO .
Z tego co napisał wynika że odzyskany czynnik miał oddać do regeneracji i dopiero wtedy z powrotem do urządzenia no a jak się upierał to inspektor zadał pytanie czy serwisant jest podmiotem uprawnionym do regeneracji czynnika i chce odp na piśmie ?
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-24, 17:29:16
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Nie wykorzystałeś go w urządzeniu z którego został odzyskany.
Przeczytaj
Prozon.org.pl częste pytania pytanie nr 20
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-24, 17:37:44
Zaawansowany użytkownik
czyli sugerują że masz oddać do utylizacji lub regeneracji
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-24, 18:15:40
Zaawansowany użytkownik
a zobacz Prozon.org.pl częste pytania pytanie nr 12
  • Odpowiedz

bxz

2014-01-24, 18:45:51
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):...[Urzędnik] Zalecił abym uzyskał wyjaśnienie na piśmie czy moje Świadectwo Kwalifikacji uzyskane w Politechnice Gdańskiej uprawia mnie do regeneracji SZWO .

zapytaj go po co masz zlecać skoro na kontrolę przychodzi fachowiec i mniemasz że takie rzeczy powinien wiedzieć...

chyba że to miało znaczyć: nie mogłeś tego zrobić i teraz miej pretensje do tego kto Ci kwalifikacje wydał...

wniosek:
odzyskujesz, trzymasz, nic nie zgłaszasz bo po co i jak Ci sprawdzą co masz...
fakturujesz naprawę automatyki i tłumaczysz klientowi, że Polska to dziki kraj...
Przykre ale prawdziwe :/
NO
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-24, 20:07:17
Top użytkownik
Dokładnie i w sedno bxz.A po drugie jaka ustawa dopuszcza do kontroli np. urzędników Starostw Powiatowych bez odpowiednio przebytych szkoleń i certyfikatów?Po drugie czynnik odzyskany z wielu instalacji.Ustawa mówi konkretnie jakie instalacje podlegają ustawie aby były kontrolowane.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2014-01-24, 20:43:47
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):
awax napisał(a):Nie wykorzystałeś go w urządzeniu z którego został odzyskany.
Przeczytaj
Prozon.org.pl częste pytania pytanie nr 20

Ja proponuję przeczytać Rozporządzenie WE
Prozon jak dotąd nie stanowi prawa.
  • Odpowiedz

awax

2014-01-24, 20:45:30
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Dokładnie i w sedno bxz.A po drugie jaka ustawa dopuszcza do kontroli np. urzędników Starostw Powiatowych bez odpowiednio przebytych szkoleń i certyfikatów?Po drugie czynnik odzyskany z wielu instalacji.Ustawa mówi konkretnie jakie instalacje podlegają ustawie aby były kontrolowane.

Leszku,nie ma żadnej "Ustawy "w tym temacie
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-24, 20:56:32
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
klimatolog napisał(a):Dokładnie i w sedno bxz.A po drugie jaka ustawa dopuszcza do kontroli np. urzędników Starostw Powiatowych bez odpowiednio przebytych szkoleń i certyfikatów?Po drugie czynnik odzyskany z wielu instalacji.Ustawa mówi konkretnie jakie instalacje podlegają ustawie aby były kontrolowane.

Leszku,nie ma żadnej "Ustawy "w tym temacie
Może jestem i głupi ale nie sam skoro na szkoleniu była o tym mowa ,nawet tutaj na forum EXPERT RADZI jest inna interpretacja to o co chodzi ? ktoś umyślnie wprowadza zamieszanie aby ktoś inny mógł karać ? to poco te szkolenia ? dla kasy ? to jeszcze mamy prawników zatrudniać aby wykładali nam prawo?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-24, 21:21:07
Top użytkownik
Może inne regulacje prawne?Skoro rząd nie widzi że statkami bez cła przypływa czynnik r-22 to o czym tu rozmawiiać.o ochronie środowiska?Ludzie gdzie tu logika jeżeli firma podczas serwisu likwiduje gniazda ptaków i jest afera.Od strony urzędu ochrony środowiska które blokują rozruch wentylatorów skraplacza i powodują wzrost energii elektrycznej.Sokół zabija-ale często jest ofiarą.Równowaga biologiczna?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa