Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Grzałka do Klimy zimą

9 Odpowiedzi, 8966 Wyświetleń

Klimair

2014-01-30, 20:00:12
Nowy użytkownik
Witam mam mały problem z lodem w klimatyzatorze.
Jednostka Indesit mono 18 Inverter
Przy temperaturach jakie teraz mamy za oknami -5 -15 zamraża mi dolną część jednostki zewnętrznej 10-15 cm od spodu co skutkuje słabszą sprawnością urządzenia i większym hałasem. Siatkę czarną tę z tworzywa zdemontowałem bo tylko ułatwiała zbieranie się lodu.
Wydaje mi się, że po zadziałaniu trybu odszraniania woda cieknąca z lamel nie wypływa na zewnątrz urządzenia gdyż zdąży w tym czasie zamarznąć na dolnej obudowie i tam chciał bym położyć grzałkę ( taką jak występuje na karterze sprężarki).
Problem w tym że nie wiem pod co ją podpiąć
1 oddzielne zasilanie, kłopotliwe gdyż samemu będzie trzeba włączać i wyłączać lub włączać na stałe w okresie zimowym
2 podłączyć pod urządzenie tylko zastanawiam się gdzie żeby to zdawało egzamin - może razem z tą na sprężarce Nie wiem od czego jest ona sterowana temperatury zewnętrznej?
proszę o sugestię, a może ktoś z was już to przerabiał?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-01-30, 20:33:07
Top użytkownik
Podłącz pod zasilanie jednostki zewnętrznej przez zwykły termostat +/- 30C ustaw na 0C i tyle.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-01-30, 20:34:01
Moderator
Najlepiej pod oddzielny termostat, j
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Klimair

2014-01-30, 20:51:33
Nowy użytkownik
A grzałka karteru jest sterowana z styku stycznika sprężarki? - latem by też grzała?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-01-31, 03:55:20
Zaawansowany użytkownik
Najdroższym w budowie, ale rozsądnym w dalszej eksploatacji jest rozwiązanie: sygnał bierzesz z cewki zaworu rewersyjnego przepuszczasz przez termostat, który odcina temat w plusowych temperaturach, dodajesz czasówkę na 15 min podtrzymania po zaniku sygnału (odszranianie + wyłączenie maszynki) i tym sterujesz stycznik, który załącza grzałkę. Pytanie jak często grzejesz klimą , bo jeśli cały czas to możesz dać tylko termostat, ale wtedy grzała chodzi i bierze zawsze jak jest na minusie... a jak dasz cały zestaw to tylko wtedy jak jest potrzeba.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-01-31, 07:47:37
Zaawansowany użytkownik
Klimair napisał(a):A grzałka karteru jest sterowana z styku stycznika sprężarki? - latem by też grzała?
Grzałka karteru powinna grzać wtedy kiedy nie pracuje sprężarka i jest to realizowane stykiem NC stycznika sprężarki
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-01-31, 17:16:22
Moderator
Invertery nie posiadaja stycznikow a podpiecie grzałki pod sprezarke moze zpowodowac jej uszkodzenie a w najlepszym przypadku wywali bład.
Wezwij serwis niech ci sprawdzi urzadzenie tzn. porobi pomiary i bedzie wszystko jasne.
Efektywnosc grzania klima spada ponizej -7 stopni.
  • Odpowiedz

Klimair

2014-01-31, 17:26:36
Nowy użytkownik
Klimatyzator jest jedynym źródłem ciepła na stacji gazowej nie licząc komputera, telewizora maszyn do gry i czasem paru żuli walących wino. Uświadomiłem oczywiście kolegi znajomego że gdy temperatura zejdzie poniżej 10-15stopni to musi zorganizować sobie dodatkowe urządzenie grzejące (piec elektryczny, gazowy) oczywiście powiedział że nie będzie z tym problemu- ale jakoś jeszcze nie zdążył się tym zająć.
Ale mniejsza z tym wracając do tematu to uważam że najlepiej będzie tak jak napisał kolega bartekyogico podłączyć przewód grzejny poprzez zawór czterodrogowy i termostat będę wtedy spał spokojnie bo do stacji mam jakieś 80km a koszt energii pobranej przez grzałkę x3-4miesiące policzyłem na szybko jakieś 50zł więc nie jest to wielka kwota.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-31, 17:31:11 przez Klimair.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-31, 20:43:29
Top użytkownik
A po co grzałka karteru skoro sprężarka non-stop pracuje?O ile urządzenie zostało zamontowane zgodnie z jego przeznaczeniem?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-31, 20:49:59 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa