Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uruchomienie Fujitsu Airstage

11 Odpowiedzi, 9311 Wyświetleń

Szymonss

2014-02-08, 18:31:23
Nowy użytkownik
Witam, pytanie do znawców Fujitsu, czy w urządzeniach Airstage nie ma opcji autodopełniania czynnikiem?
Z reguły mam do czynienia z Daikinem, który ma takie opcje, czytam właśnie DTR od Fujitsu i jest napisane że mam sobie obliczyć na podstawie rur o średnicy 6 i 10mm... Ok, robiłem ten układ więc jakoś dojdę z tymi odległościami, zastanawia mnie dlaczego piszą tylko o tych 2 średnicach? w układzie było przecież sporo 12,15 i 18... Ech Fujutsu... Rolleyes Proszę o pomoc
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 19:12:10
Top użytkownik
Jest.tylko jest kolejne pytanie.Moje.Czego dopuścić skoro to mieszanina?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jasiu

2014-02-08, 19:37:45
Nowy użytkownik
Piszą tak w instrukcji, ponieważ mierzy się długość rur cieczowych, które to długości mnożysz przez ilość czynnika przypadający na metr długości.
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 19:38:49
Top użytkownik
wodzu ! tam nie uciekł gaz tylko są długie rury .naucz się czytać ze zrozumieniem .
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-02-08, 19:41:51
Zaawansowany użytkownik
jasiu napisał(a):Piszą tak w instrukcji, ponieważ mierzy się długość rur cieczowych, które to długości mnożysz przez ilość czynnika przypadający na metr długości.
Dokładnie jak pisze Jasiu - liczysz tylko "te cieńsze, cieczowe" i dla tego jest 6 i 10, a nie ma 12 i 15 bo "gazowych" się nie uwzględnia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 19:45:15 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 19:55:59
Top użytkownik
A jakiego brakuje wodzu skoro brakuje.Na jakiej podstawie brakuje.Na podstawie przegrzania.Jaką masz pewność z jakiego powodu dopuszczasz.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 20:06:18 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-02-08, 20:12:48
Nowy użytkownik
Panie, ja odpalam nowy układ Big Grin
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-02-08, 20:15:36
Nowy użytkownik
Dzięki wielkie za podpowiedź z tymi rurami Smile wiecie może czy jest tam jakiś kod na otwarcie zaworów rozprężnych? pasuje mi to do próżni a DTR jest tak napisana że zaraz się potnę.. "upewnij się że został otwarty zawór 4 drogowy.." no dobra ale jak?! jakiś kod czy coś? daj pan spokój z tym sprzętem..
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-02-09, 06:23:36
Zaawansowany użytkownik
Nie ubliżaj produktowi, jak się lepiej poznacie to się polubicie. Miej pretensję do siebie lub swojego szefa, że każe Ci robić coś bez przygotowania merytorycznego. Najpierw szkolenie, potem robota. Tej nowej J-tki jeszcze nie widziałem, ze starymi nie było problemów... była sprzedawana w takiej samej formie kilkanaście lat. Ile masz zaworków serwisowych przy agregacie (bo jak na obu rurkach to nie ma problemu, podłącz oba i próżniuj) i czy podłączenie jest skręcane czy lutowane? Zawór rozprężny powinien być uchylony na 15% podłącz próżnię i pokombinuj (jeśli masz śrubunki to ciągnąc próżnię z grubej rury, odkręc lekko cienką i zobacz czy ssie), może musisz podać zasilanie na wewnętrzne. Jeśli dtr jest niezrozumiała dzwoń (601334310) do importera. Luzik i ogarniesz. Pozdro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-09, 06:28:45 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-02-23, 23:17:40
Nowy użytkownik
Uruchomiłem Fujitsu... Powiem tak.. prawdą jest że brak przygotowania merytorycznego jest błędem, tego nie da się odpalić bez szkolenia! Na szczęście moje stare kontakty z Fujitsu zostały i system ruszył, nie powiem taką parą że zdziwiony byłemSmile Mój wniosek taki, system mądry, DTR do śmieci, dla osób zajmujących się tylko Fujitsu do ogarnięcia, ogólna ocena 4+, jednak ciągle kilka rzeczy do dopracowania.
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-24, 07:42:17
Zaawansowany użytkownik
Szymonss napisał(a):"upewnij się że został otwarty zawór 4 drogowy.." no dobra ale jak?! jakiś kod czy coś? daj pan spokój z tym sprzętem..

Sezamie otwórz się....

Musisz jednak iść na jakiś kurs... Jednak myślenia nie uczą na żadnym kursie. Może chociaż jakąś książkę przeczytasz?
Zawór 4d w klimatyzatorze jest ...zawsze otwarty. Pytanie "w którą stronę"???
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa