Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki sprzet do nabijania klimy i serwisu ?

37 Odpowiedzi, 28756 Wyświetleń
1 2 Dalej

raflesz

2014-02-27, 20:21:25
Nowy użytkownik
Chciałbym zacząć bawić się w uzupełnianie klimy, mam ich parę sztuk i zawsze ścieram się z serwisem nie dotrzymują terminów wizyt biorą kasę i na serwisy nie przyjeżdżają, postanowiłem zakupić sprzęt do diagnostyki i serwisu i chciałbym nauczyć się sam serwisować swoje klimy czy poniższy sprzęt jest wart pieniędzy i czy wystarczy do serwisowania klim ? sprzęt to :
http://allegro.pl/pompa-waga-praska-mano...44479.html
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-27, 20:54:41
Użytkownik
Ja proponuję zacząć od tego typy narzędzi
http://www.empik.com/chlodnictwo-i-klima...,ksiazka-p
Jeśli to Wa-wa lub okolice to chętnie podjadę.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 21:04:29
Nowy użytkownik
Jelenia Góra Smile , dziękuję za wskazanie lektury. Ok a co ze sprzętem ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-27, 21:09:43
Top użytkownik
Ja proponuję nie odpowiadać na takie zapytania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-27, 21:16:07
Użytkownik
Trochę daleko, a odnośnie narzędzi to chcesz w samochodach napełniać czy splity, czy jakieś większe urządzenia? Ten zestaw co pokazałeś to tak do wszystkiego i do niczego, dlatego nie wiem co za urządzenia.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 21:18:47
Nowy użytkownik
A ja wychodzę z założenia że ten kto pyta to nie błądzi. A ja kupiłem kosiarkę i chodzi. Co do lektury to lekturę zakupiłem i będę studiował i mam nadzieję że znajdzie się dobra dusza i doradzi co do sprzętu.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 21:19:47
Nowy użytkownik
Split i może jak padnie klima w aucie
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-27, 21:39:27
Użytkownik
Na dobry początek to manometry i termometr sobie kup. Ten uszczelniacz z zestawu to na starcie do śmieci, wentyli tyle ze wulkanizację możesz otworzyć, ozonator może od biedy do samochodu użyjesz, kielicharka też ci raczej do szczęścia nie potrzebna, te dysze też ci raczej nie potrzebne chyba że w samochodzie faktycznie klimę będziesz psuł. I powodzenia w zajeżdżaniu sprężarek, bo pewnie tym się skończy, ale jak chcesz.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-27, 21:42:51
Top użytkownik
Kosiarkę kupił naiwny.Forumowicz.Do dzisiaj przed żoną usiłuje udowodnić że silnik odpali.Tylko zapomniał że istnieje coś takiego jak paliwo.Żona za to nadal go kocha.Zwie się barbi.A kocha go bo jest uparty.Jej to pasuje bo robi swoje.A on nadal próbuje odpalić kosiarkę.Nie odpali.Bo nie przeczytał instrukcji.
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-27, 21:46:18
Użytkownik
To instrukcję trzeba czytać???
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 22:17:45
Nowy użytkownik
To nie tak chce bo chcę zostałem postawiony pod ścianą bo fachowcy w okolicy to wykręcają na kasę i są nieuczciwi na ostatniego czekam od września wziął kasę do dziś nie przybył a rozgrzebał mi splita. Z innym umawiałem się parokrotnie i nie przybył potem nie odbierają telefonów. Po prostu mam już dość, dlatego chcę sam zrobić.Muszę w splicie uzupełnić R410A . Manometry i termometr te wystarczą ? http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-z-ba...51817.html , http://allegro.pl/zestaw-do-klimatyzacji...31935.html
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 22:21:35
Nowy użytkownik
Generalnie po to jest instrukcja by ją chociaż raz przeczytać zaraz po zakupie Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-27, 22:27:45
Top użytkownik
Gorzkie żale to w kościele.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-27, 22:31:50
Moderator
Ten termometr raczej się nie nadaje. Manometry również. Piszesz, że chcesz obsługiwać R410a, a szukasz manometrów do samochodów.
Manometry takie jak tu http://allegro.pl/manometry-do-klimatyza...04336.html . Ale ja tego nie reklamuję, np. poszukaj innego dostawcy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

irroda

2014-02-27, 22:33:47
Zaawansowany użytkownik
ja traktuje tak klientów, którym zawsze za drogo, może w tym tkwi problem ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-27, 22:41:10
Moderator
wallygator napisał(a):Ja proponuję zacząć od tego typy narzędzi
http://www.empik.com/chlodnictwo-i-klima...,ksiazka-p
Jeśli to Wa-wa lub okolice to chętnie podjadę.

Czy ktoś z was się orientuje czy ta ww. pozycja to jest to samo co to: http://www.taniaksiazka.pl/chlodnictwo-i...09215.html , tylko w nowszym wydaniu ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 22:51:01
Nowy użytkownik
Nie żale się jak widać działam. Co do manometrów faktycznie racja. Gdzieś pogubiłem się w opisach jak i to że składowa R410A to R125 i R32 wiec jakoś tak pomyślałem że się nada. A termometr jaki i co jeszcze potrzeba do napełnienia po za oczywiście czynnikiem.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-27, 22:54:32
Nowy użytkownik
Płacę tyle ile chcą ponieważ serwisantów nie ma za wiele w okolicy. Może dlatego tacy bezczelni.
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-27, 23:07:25
Użytkownik
Shitashii tego nie wiem poprostu była to pierwsza jaką znalazłem u wujka google Big Grin

raflesz piszesz że musisz uzupełnić czynnik w jednym splicie może warto najpierw sprawdzić szczelność i zlokalizować i usunąć wyciek. Ja proponowałbym jeszcze wagę do kompletu.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-28, 07:18:25
Nowy użytkownik
powodem wycieku było załamanie rurki zostało to wyeliminowane, waga to koszt około 500 zł, ona jest naprawdę niezbędna ? Przecież po ciśnieniu w układzie można domniemać czy jest ok ? bo może użyje ją raz może dwa razy. ok to manometry mamy , a termometr taki ? http://allegro.pl/termometr-dotykowy-do-...67182.html , a co ze szczelnością układu sprawdzać na mydło ?
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-02-28, 08:21:54
Zaawansowany użytkownik
raflesz napisał(a):Przecież po ciśnieniu w układzie można domniemać czy jest ok ?
Jeszcze wiele wody w wiśle upłynie zanim te splity będą działać :lol:

Tak na poważnie to czym się zajmujesz zawodowo?...zakładając że jesteś np:
- mechanikiem...moje pytanie: jak wymienić rozrząd i jakich narzędzi potrzebuję?
- lekarzem...moje pytanie: jak usunąć wyrostek i jakich narzędzi potrzebuję?
- dentystą...moje pytanie: jak przeprowadzić leczenie kanałowe i jakich narzędzi potrzebuję?
itd.
a i jeszcze premierem...moje pytanie: jak żyć? :lol: :lol: :lol: ...tylko że znam odpowiedź: krótko :lol: :lol: :lol:
  • Odpowiedz

CoolKlim

2014-02-28, 10:56:19
Nowy użytkownik
Ja uważam ze każdy z nas wyspecjalizował sie w swojej dziedzinie.. np Pytający prowadzi Hotel i niech sobie nadal go prowadzi na tym sie zna i to umie.. Serwisowanie klimatyzacji pozostawmy ludziom którzy sie na tym znają i w tym temacie się wyspecjalizowali.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-28, 10:57:03 przez CoolKlim.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-28, 11:41:49
Top użytkownik
Kupiłeś produkt jakiegoś producenta .
Zadzwoń do producenta niech ci prześle wykaz autoryzowanych instalatorów z twojej lokalizacji .
Masz kilka klim więc podpisz stałą umowę konserwacyjną .
Wyznacz terminy konserwacji oraz reakcji w przypadku awarii .
Dogadaj się co do cen i do do kar umownych .
Daj spokój sobie z samodzielnym serwisem szkoda na to czasu ...
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

miezala5

2014-02-28, 16:39:39
Top użytkownik
Ja jestem z Jeleniej Góry i jeszcze nikogo nie nabiłem w butelke!
  • Odpowiedz

miezala5

2014-02-28, 16:43:27
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Ja jestem z Jeleniej Góry i jeszcze nikogo nie nabiłem w butelke!
Nie jestem także beszczelny!
Jak na naszą wioche i ilosć klimatyzacji a także temperatury latem to serwisów jest wsam raz!
Może lepiej sprawdzić w googl map jakie są firmy.
Polecam się!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa