Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki sprzet do nabijania klimy i serwisu ?

37 Odpowiedzi, 28716 Wyświetleń
Wstecz 1 2

raflesz

2014-02-28, 18:14:48
Nowy użytkownik
rozumiem że wszyscy urodziliście się serwisantami od klimatyzacji, spoko trzymacie tajemnicę zawodową, zgoogluje tematy i sam rozwiążę sobie problem bez waszej pomocy.temat można zamknąć.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-02-28, 19:15:26
Zaawansowany użytkownik
A czemu ktoś miałby Cię "poprowadzić" jednocześnie "okradając", między innymi, kolegę Miezalę5, który w narzędzia i kształcenie już coś włożył po to by teraz wyjąc. Żyj i daj żyć innym. Całe szczęście, że te samodzielne serwisy spryciarzy, z reguły rozszerzają rynek napraw i koledzy i tak (więcej!) zarobią. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-28, 19:16:00
Top użytkownik
Tak jak napisałem.Technika nie tworzy szkoła tylko doświadczenie.Jakość posiadania narzędzi nie znaczy że owe przyrządy są w odpowiedniej dłoni.Czasami wystarcza pomacanie układu.Nie zawsze korzystam z pomiarów jeśli nie nieprawidłowość w układzie jest oczywista.Moje zdanie jest takie.Ucz się na anologicznych pomiarach w układzie chłodniczym.Dlaczego? Bo to szybki odnośnik co się dzieje.Jeśli nie wierzycie zapytajcie elektronika.Analogowym pomiarom proszę nie ubliżać.A raczej ich szybkości pomiaru wartości mierzonej.Nie będąc gołosłownym dlaczego w zabezpieczeniach układów chłodniczych i jej regulacji nie stosuje się temperatury?Przetwornik ciśnienia jest zamulony w czasie.Tak sobie napisałem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-28, 19:46:56 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-28, 19:32:15
Nowy użytkownik
ej wykładowcy życia powinniście otworzyć szkoły życia. Pan Mies....ła pod pseudonimem Miez...5 jest nie uczciwy i uważacie że tacy powinni kształtować rynek ? Smile no przepraszam Smile to ten Pan nie odbiera telefonów i nie odpisuje na smsy obracając moją kasą Smile żyjcie sobie w swoim świecie ja i tak dopnę swego bez Waszej pomocy a może niebawem spotkamy się na jakiś warsztatach Wink ..... i on śmie się uważać uczciwym .... ????? Smile
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-02-28, 21:20:59
Użytkownik
Czyli z hotelarza na chłodniarza? Good Luck and Have Fun.
  • Odpowiedz

raflesz

2014-02-28, 21:48:12
Nowy użytkownik
pudło.
  • Odpowiedz

byniom

2014-03-01, 07:46:02
Moderator
Nie denerwuj się tak bo ty chcesz wiedze uzyskać w parę minut a my do tego dochodzimy wiele lat. Kiedyś jeden kolega mnie wypytywał niby to z ciekawości jako to działa itd. Kilka rzeczy mu pokazałem i teraz się okazuje że wydzwania do mnie bo chce pożyczyć to czy inne narzędzie bo mu się fucha trafiła. Płacę podatki i kupuje sprzęt , wiedze czerpię do tej pory z doświadczenia bo wiele sprzętu i technologii się zmienia. Kiedys byłem rozrzutny w podpowiedziach dzisiaj już ważę słowa . Gdybyś miał firmę i zajmował się tym tak jak ja i trafił na jakiś problem to pewnie być ci podpowiedział natomiast w przypadku gdzie nie wiesz nic na ten temat a chcesz sobie zdobyć nowy zawód prze forum to wybacz ale nie będę udzielał żadnych rad. My z tego żyjemy i płacimy za wiedze i wyposażenie a co gdybym ja i wielu mieszkańców osiedla poszło do piekarni i powiedziało żeby piekarz zdradził tajemnicę pieczenia chleba bo wyjdzie nam taniej ? Co by było gdybym pod dworzec kolejowy podjechał swoim samochodem i szukał klientów na peronie chętnych na podwiezienie do centrum ? taryfiarze pewnie by mnie zlinczowali. Tobie się wydaje że jesteśmy złośliwi ale postaw się w naszej sytuacji. Nie wiem jaką działalność prowadzisz ale gdyby u ciebie rosła konkurencja i to jeszcze na czarno i by przychodzili do ciebie jeszcze po poradę to mogę ci powiedzieć że zachowałbyś się tak jak tutaj my na forum lub jeszcze gorzej. Nie miej do nas żalu ale takie jest życie i my tez chcemy jak najtaniej kupować a zarabiać jak najwięcej. Postaraj się poszukać serwisu odpowiedniego , jak nie w swojej okolicy to może troszeczkę dalej , czasem więcej zapłacić ale mieć zrobione porządnie . Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej pracy klimatyzatorów.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

raflesz

2014-03-01, 10:30:26
Nowy użytkownik
Ja nie gniewam się, jestem daleki od tego, od nikogo sprzętu nie będę pożyczał, chce sam naprawić swoją klimatyzację i w razie w serwisować z uwagi na to że nie ma konkretnych uczciwych serwisantów w okolicy. Nie chcę byście mnie nauczyli sztuki serwisanta klimatyzacji, chce zasięgnąć informacji jak dopompować swoją klimę i tyle. Zróbcie forum zamknięte dla przypadkowych forumowiczów i będziecie mieli spokój, a i jeszcze jedno zagwarantujcie by w każdym mieście był jakiś serwisant klim z firmą by nie musiał kombinować fv od innej firmy. Jak tak będzie wtedy mnie prostujcie. Nie chcecie pomóc to nie znajdę osobę która rozwiąże mój problem i pomoże. Na pewno pomoże mi ktoś od kogo kupię sprzęt.
  • Odpowiedz

byniom

2014-03-01, 11:32:16
Moderator
Odpowiem ci w ten sposób że jeżeli masz wycieki to czynnik powinno się wymienić a nie uzupełnić , dlaczego tak trzeba to już jest właśnie ta tajemnica zawodowa . Jak sam widzisz to niby prosta czynność a robi się z tego wielkie halo bo do wymiany czynnika trzeba mieć odpowiedni sprzęt i wiedze . Samo dopełnienie czynnika może niewiele pomóc poza tym najpierw trzeba usunąć nieszczelność a to może skutkować tym że trzeba kupić następne narzędzia. Tobie się wydaje że posiądziesz wiedze z tego zakresu i już będziesz wszystko wiedział . Część usterek nie jest taka prosta do zdiagnozowania jak nie ma się jakiejś praktyki i teorii . Gdyby to było takie proste to każdy by sobie sam montował i naprawiał klimatyzatory. Nawet gdybyśmy chcieli przekazywać ci tą wiedze przez forum to i tak wszystkiego się nie da . Pewnych rzeczy nie można przekazać kiedy ktoś nie posiada jakiś podstaw w tym zakresie. Poszukaj innego serwisu i daj zarobić innym i sam zarabiaj w swoim fachu. Co do pożyczania sprzętu to dałem tylko przykład a tak naprawdę to nie wiem kim jesteś , czy masz hotel czy piekarnie a może konkurencję chcesz tworzyć . Forum jest na tyle anonimowe że każdy może pisać co chce.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-01, 11:33:51 przez byniom.)
  • Odpowiedz

raflesz

2014-03-01, 17:55:57
Nowy użytkownik
zrobić konkurencję ? Hm ciekawa propozycja może i byniom masz rację, więc jeśli już kiedyś zrobię w regionie konkurencję to na pewno będzie zdrowa i wtedy na forum zaczniecie mnie szanować a nie traktować jak intruza, a ja tylko chciałem uzupełnić czynnik i serwisować swoje klimy, bo regionalni fachowcy są do .... luftu jak pisałem wcześniej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-02, 17:11:34
Top użytkownik
Szanuję zdrową konkurencję.Diagnoza 70 złotych plus dojazd.Układ do 2 KW wydajności chłodniczej,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-02, 17:13:26 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

miezala5

2014-03-03, 09:21:32
Top użytkownik
Podjade do Pana i uruchomie tą klimatyzacje!
Nie ma co roztrząsać!Wink
Proszę o telefon!
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa