Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwne objawy VRF Fujitsu

11 Odpowiedzi, 10793 Wyświetleń

jacob

2014-03-04, 18:14:55
Nowy użytkownik
Witam. Mam pytanie odnośnie systemu VRF Fujitsu model AOY-90MPAMF, a mianowicie: w systemie została wymieniona jedna z trzech zainstalowanych sprężarek (była uszkodzona prawdopodobnie "mechanicznie"). Niestety ze względów oszczędnościowych, czynnik został ten sam... Wiem wiem powinien być wymieniony ale niestety inwestor nie zgodził się na to. Czynnik, który został odzyskany z jednostki to ok 13 kg i został użyty raz jeszcze. Jest to r 407C. System pracuje, niestety temperatury sprężarek to ok 130*C i zostają odłączone. Na systemie nadzorującym widać temperatury. Temperatura na parowniku przy "wywiewie" to ok 20-23*C i wysokie ciśnienie ok 27bar sprężanie i 5bar ssanie. Zaszło podejrzenie, że układ może być przeładowany. Zostało upuszczone trochę czynnika "po cieczy", ciśnienie zmalało do ok 18bar sprężanie i 3 bary ssanie. Niestety temperatury sprężarek dalej "alarmują" i zostają zatrzymane z powodu przekroczenia temperatur. Teraz pytanie: czy może to być wina czynnika. że sprężarki się przegrzewają? Czy te wysokie ciśnienia mogły być z powodu "przeładowania"? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję:-)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-04, 19:08:30
Top użytkownik
Powiem tak.Zbyt wysoka temperatura sprężarek raczej wynika ze zbyt dużego przegrzania czynnika.Filtry wymienione?Czy faktyczna temperatura czujników zmierzona?Czy układ działa w warunkach zaprojektowanych.?Prawdopodobnie coś blokuje przepływ czynnika chłodniczego.Świadczy o tym 27 bar parametr skraplania tego czynnika.Szukaj przyczyny 27-bar.Jeśli układ byłby przeładowany-przepełniony To zapewne pomiar przegrzania to wykaże.Przegrzanie będzie zbyt niskie.To tyle z mojej strony.Prawdopodobnie strona niskie nie ma czego odsysać bo wysokiego jej nie umożliwia.Szukaj po stronie wysokiego ciśnienia.O jednym zapomniałem.Sprawdż napięcia międzyfazowe.Lubią podgrzewać.Choć raczej nie mają nic wspólnego z wysokim ciśnieniem skraplania.Mam nadzieję że czystość skraplacza okey.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-04, 19:18:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

jacob

2014-03-04, 19:33:35
Nowy użytkownik
Miedzyfazowo jest ok. Skraplacz też czysty. Zastanawiam się nad tym czynnikiem bo tak naprawdę przed wymianą sprężarki też alarmowalo. Trochę to dziwne, bo do póki nie włączy trzech sprężarek na raz (jak zalaczy się wszystkie jednostki wewnętrzne na raz na chłodzenie) to 2 pracujące chodzą pięknie. Ciśnienia rozkładają się wzorowo i temperatury sprężarek też. Jak zalaczy wszystkie sprężarki na raz, automatycznie rośnie ciśnienie i na ssaniu i tloczeniu i w mgnieniu oka rośnie temperatura sprężarek i najczęściej odlacza druga, chociaż zdarza się, że i trzecią tą co została wymieniona...
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-03-04, 20:06:54
Użytkownik
Powietrze w układzie? Zacznij od porządnej prózni i nowego czynnika. Piszesz, że przed wymianą sprężarki też alarmowało, Ty to odpalałeś? Jaką masz pewność "kto" był przed Tobą i czy poprawnie odpalił VRF, może odpuscił se vacum albo zrobił na pół gwizdka i to bylo przyczyną zbytniego zawilgocenia filtra i tym samym przydławienia układu a w rezultacie zajechania jednej ze sprężarek? Tak jak Klimatolog sprawdził bym też czujniki, strone wysokiego cisnienia, czystość skraplacza oraz wentylatory.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-04, 20:46:55
Top użytkownik
Jeśli są zawory zwrotne przed kolektorem tłocznym to następny element do diagnozy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jacob

2014-03-04, 21:08:54
Nowy użytkownik
Tak czy inaczej raczej bez nowego czynnika chyba się nie obejdzie. Co do próżni to była robiona tylko nie wiem jak długo...
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-03-05, 08:26:41
Zaawansowany użytkownik
powietrze w układzie raczej nie,a jak wygląda sprawa z mocą sprężarek co do wielkości skraplacza,
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-03-05, 08:26:49
Zaawansowany użytkownik
powietrze w układzie raczej nie,a jak wygląda sprawa z mocą sprężarek co do wielkości skraplacza,
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-03-06, 18:42:03
Nowy użytkownik
Miałem kiedyś podobne problemy, nie będę się rozpisywał bo historia była dłuuuga. Wymień czynnik, zrób bardzo PORZĄDNIE próżnie, nabij świeży R407, zamontuj filtr i wymień go za jakiś czas. W moim przypadku pomogło, dodatkowo instalacja była przedmuchiwana azotem, mimo tego uszkodzona sprężarka tak zapaskudziła układ że po ok 2 tygodniach pracy układu filtr był do wymiany, wymieniłem filtr i od tego czasu śmiga bez problemu.
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-03-06, 18:43:24
Nowy użytkownik
Miałem kiedyś podobne problemy, nie będę się rozpisywał bo historia była dłuuuga. Wymień czynnik, zrób bardzo PORZĄDNIE próżnie, nabij świeży R407, zamontuj filtr i wymień go za jakiś czas. W moim przypadku pomogło, dodatkowo instalacja była przedmuchiwana azotem, mimo tego uszkodzona sprężarka tak zapaskudziła układ że po ok 2 tygodniach pracy układu filtr był do wymiany, wymieniłem filtr i od tego czasu śmiga bez problemu.
  • Odpowiedz

jacob

2014-03-08, 13:00:21
Nowy użytkownik
Witam. Układ poniekąd zdiagnozowany. Czynnik jest jeszcze stary, natomiast problem prawdopodobnie leży po stronie niewłaściwie zainstalowanych czujek temperatury przed i za skraplaczem. Jest tam rozdzielacz i 3 elektrozawory i wychodzi na to, że ktoś ingerował w czujki, nawet jest to pewne na 100%, że tak było. Jedna z czujek przed skraplaczem ewidentnie jest zmieniana. Ale problem jest taki, że jest niestety nie taka. Przy temperaturze ok 5*C przekłamuje o jakieś 30*C nie wiem jak przy większych temperaturach....Czujki zamówione, czekamy na dostawę Smile zobaczymy jak będzie na nowych. Dziękuję za porady, poinformuję o zakończeniu Smile Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa