Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana sprężarki klimatyzatora - jaki i gdzie filtr?

2 Odpowiedzi, 2484 Wyświetleń

mayday00

2014-03-05, 18:30:56
Nowy użytkownik
Witam
Mam na tapecie wymianę sprężarki w klimatyzatorze Lennox.
Uległa spaleniu w wyniku rozszczelnienia instalacji. Nieszczelność usunięta, układ przedmuchany azotem, jednak pozostałości spalonego oleju z pewnością zalegają jeszcze gdzieś w układzie.
Pytanie do kolegów, jakie filtry zastosować, w którym miejscu je zamontować (klimatyzator z opcją grzania). Wydaje mi się że należałoby zamontować filtr na ssaniu sprężarki, czyli już po zaworze 4way. Myślę że powinien być to filtr odkwaszacz, czy po jakimś czasie należy go wyrzucić z układu?

Z tego co wyczytałem na forum w innym poście, ktoś sugerował, żeby zamontować filtr dwukierunkowy na rurociągu. Mogę się mylić, ale dwukierunkowe są tylko odwadniacze, do tego powinny być stosowane na cieczy. Czy tego typu filtr zda egzamin w takim przypadku.
Co ważne, byłoby to najbardziej wygodne, bo upchnięcie filtra przed sprężarką w jednostce wewnętrznej może być bardzo trudne.

Temat może i blachy, ale chciałbym poznać wasze doświadczenia i sugestie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-05, 19:22:20
Top użytkownik
Zastosuj odkwaszacz na ssaniu.W jednostce zewnętrznej.Bezpośrednio na ssaniu.Musisz pamiętać że odkwasacz trzeba zlikwidować po czasie pracy układu Przewidzianym przez producenta filtra.Montaż odkwaszacza na lini tłocznej mija się z celem jego skuteczności bo sprężarka zaciągnie wszystkie zakwasy z odcinka cieczowego- parownika i całego odcinka ssącego układu chłodniczego.Zastosowanie odkwaszacza nie usprawiedliwia nie wymiany odwadniacza podczas wymiany odkwasacza.Dlatego stosujemy filtry odkwasujące po stronie ssania.Bo logika jego działania jest w tym momencie uzasadniona.Kwasy nie tafiają do sprężarki i akumulatora przed sprężarką.To jeśli chodzi o prawidłowy montaż takiego filtra.A osobiście takowe stosuję w poważnych układach chłodniczych.Poważne firmy nie produkują odkwaszaczy lutowanych.Chyba że są dedykowane zapobiegawczo w układach.A dlaczego?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa