Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Firma uszkodziła elewację przy montażu klimatyzacji

13 Odpowiedzi, 13308 Wyświetleń

wojg

2014-03-20, 01:51:21
Nowy użytkownik
Witam
Firma montująca klimatyzację pod moją nieobecność poprowadziła rurki elewacji niszcząc ją przy okazji. Niestety bagatelizują problem twierdząc, że często montują w ten sposób.
Wstępnie orientowałem się i materiały do naprawy elewacji będą kosztować min. 1500-2000 zł. Niestety zarządca zorientował się już że elewacja jest uszkodzona i oczekuje ode mnie fachowej naprawy przy zastosowaniu tego samego systemu, jaki został zastosowany przy budowie bloku.

Czy macie może jakieś doświadczenie w tego typu sytuacjach ?

W umowie podpisanej z firmą od klimy znajduje się zapis, że instalacja ma być poprowadzona w sposób jak najmniej dewastacyjny , a wykonawca zobowiązuje się do naprawy wszelkich ewentualnych uszkodzeń.
Niestety mimo tego zapisu poprowadzili instalację w ten sposób i w tym momencie umywają ręce.
Zastanawiam się czy w ogóle będzie opcja polubownego załatwienia sprawy...
Proszę o komentarz do sprawy.

Pozdrawiam serdecznie.
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-20, 05:29:23
Użytkownik
No najlepiej szczegóły montażu dogadać przed a nie po, oni mieli 2 opcje albo tak jak zrobili lub w korycie. Ja też tak kiedyś robiłem ale za zgodą właściciela i co najlepsze żeby zarządca nic nie wiedział o instalacji tak samo ją ukryłem w styropianie tylko na koniec te kawałki elewacji które wycinałem przylepiłem na swoje miejsce ( oczywiście bez styropianu tylko sam puc ) i nikt nie widział że coś elewacja była ruszana Smile wilk syty i owca zadowolona Tongue
  • Odpowiedz

MarioO

2014-03-20, 08:25:41
Zaawansowany użytkownik
1500-2000 to lekko przesadzona suma Najłatwiej bedzie jak popytasz wśród znajomych o pana Mariana ale nie takiego z pod budki z piwem tylko emeryta - rencistę który zna się na rzeczy Przyjdzie wytnie nadmiar pianki montażowej ,bruzdę częściowo zaklei klejem do styropianu zostawiając miejsce na tynk bez sitki zbrojeniowej bo raczej na tak małej powierzchni nic nie popęka Tynk z tego co widze żaden szał czyli najzwyklejszy i do tego biały Gdyby był wzór'' kornik'' i kolor było by troche gożej Koszt towaru do 100zł za robote 250 jak mu dasz to będzie chuchał ze szczęścia żeby szybciej wyschło Ogólnie roboty na 2h z przerwami na wyschnięcie kleju i tynku Firmy zajmujące się elewacją nie mają czasu na takie fuchy wolą robić całe budynki a jak dasz zarobić panu Marianowi te pare zł to raczej nie zbankrutują Zaoszczędzisz czas pieniądze zdrowie bez biegania po sądach?
Swoją drogą nie wiem jak mogli nie poinformować Ciebie że będą ingerować w elewację
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-20, 08:35:35 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-03-20, 08:33:05
Top użytkownik
Niestety źle ustaliłeś sposób montażu, a to że nie nadzorowałeś własnej inwestycji jest mało profesjonalne.
Pokazujesz efekt czyjejś pracy to pokaż również umowę i pokaż warunki jakie otrzymałeś od zarządcy budynku.
I sprawa ostatnia zawsze jeśli jest niska cena warto zapoznać się osobiście z realizacjami firmy która ma ci montować jak realizują inwestycje. Nie zawsze tanio oznacza źle i nie zawsze drogo bywa dobrze.
Kolejny "Polak" mądrzejszy po szkodzie.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

oli78

2014-03-20, 13:42:11
Nowy użytkownik
Zgadzam się całkowicie z MariOo wilk syty i owca cała. W ostateczności weź ubezpieczyciela z rzeczoznawcą niech oszacują szkode i wystąpią o zwrot z OC firmy.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-20, 19:24:58
Top użytkownik
To nie wina firmy montującej.Tylko inwestora który nie zatrudnił na czas prac budowlanych inspektora budowlanego.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-20, 19:43:05
Użytkownik
inspektor = kasa co tu więcej pisać - zleceniodawca nie dopilnował szczegółów a teraz jest wielkie ale. Firma przyjechała zamontowała, uruchomiła i w czym problem ? Ja osobiście jak miał bym naprawić tą elewacje za 1,500 zł to przyjadę do klienta z Krakowa ! i to naprawię !
  • Odpowiedz

csw

2014-03-20, 22:16:37
Użytkownik
Jeżeli nie było ustalone w jaki sposób ma być prowadzona instalacja to Pana błąd, każdy ma swój punk widzenia prowadzenie bezdewastacynego, a co by było jakby wycieli bruzdę na 0,5 [m], poszarpana nieregularną obsmarowaną zaprawą murarska rozbryzganą w promieniu kolejnych 0,5 [m] ala Picasso Big Grin a instalatora zdanie było by, że to prawie bezdewastacyjne. Nie wygląda to źle, nie ma co płakać tylko siatka,klej tynk i do dzieła, ile może kosztować 1m 2 tynku 30 pln ??
A w ogóle to przykład , technik montażu, czy użalania się czy jeszcze coś innego ??
Klim jak będziesz jechał podkręć podjadę z Tobą -zatrzeć Big Grin
CSW
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-20, 22:49:34
Użytkownik
Nie ma problemu tylko pomocnik tynkarza zarabia 50 zł na godzine + dojazd Tongue pozdrawiam
  • Odpowiedz

simi7

2014-03-24, 15:12:24
Nowy użytkownik
Wina leży po twojej stronie, a przede wszystkim po stronie monterów, jest coś takiego jak ustalenia,jeżeli ktoś wyrżnąłby mi taką bruzdę w elewacji już bym mu podziękował,istnieje mniej inwazyjny montaż miedzi np,w korytach. Montaż montażem ,ale nikt nikogo nie zwalnia z myślenia.
  • Odpowiedz

Bock

2014-04-03, 22:03:24
Zaawansowany użytkownik
Sposób montaż zawsze trzeba dokładnie dogadać, ja osobiści nie nie odważyłbym się wyciąć tynk, chyba że klient by się uparł
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-07, 06:56:38
Top użytkownik
... podpisujesz umowę z klientem na ustalony zakres prac (dołącz rysunek nawet odręczny)
... następnie tniesz, bruzdujesz tyle ile ci potrzeba do wykonania instalacji.
Nie ma co się bać tylko "Klient" musi być świadomy, przytomny, obecny i wypłacalny.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

farmazon3000

2014-04-11, 11:14:27
Nowy użytkownik
Klim napisał(a):No najlepiej szczegóły montażu dogadać przed a nie po, oni mieli 2 opcje albo tak jak zrobili lub w korycie. Ja też tak kiedyś robiłem ale za zgodą właściciela i co najlepsze żeby zarządca nic nie wiedział o instalacji tak samo ją ukryłem w styropianie tylko na koniec te kawałki elewacji które wycinałem przylepiłem na swoje miejsce ( oczywiście bez styropianu tylko sam puc ) i nikt nie widział że coś elewacja była ruszana Smile wilk syty i owca zadowolona Tongue

brawo, czyli oszukałeś całą wspólnotę mieszkaniową / właściciela budynku.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa