Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja do sklepu spożywczego... myślałam że będzie to proste

28 Odpowiedzi, 31763 Wyświetleń
1 2 Dalej

marta0088

2014-03-25, 09:00:11
Nowy użytkownik
Witam chciałabym założyć klimatyzację do sklepu spożywczego w związku z tym zadzwoniłam do 6 okolicznych firm które zaproponowały mi różne modele klimatyzacji i jedyne co się zgadzało u wszystkich to to że trzeba zainstalować dwie klimatyzacje 5kW każda. Opinie na temat klimatyzacji były tak odmienne że już nie mam pojęcia co wybrać. W okresie letnim w sklepie mam cieplej niż na zewnątrz do tego duże nasłonecznienie.

Proszę o pomoc w doborze klimatyzacji. Interesuje mnie przede wszystkim:
-jak najmniej awaryjny sprzęt (w okresie letnim będzie pracował non stop),
-energooszczędny,
-pracujący głównie w trybie chłodzenia (dogrzewanie mnie nie interesuje)
-o dużej dostępność części (w razie awarii nie chcę czekać długo na części)
-gwarancja.

Zaproponowano mi
1.najnowszego Samsunga Classic + AR18HSF który ponoć dopiero wchodzi na rynek
2.VIVAX PRESTIGE ACP-18CH50GEYI
3.PANASONIC KIT-UE18-QKE
4.LGP18EL
5.FujiElectric RSG18/ROG18

i inne które po dokonaniu wstępnej selekcji wykluczyłam.

Chciałabym zaznaczyć (a się nie znam na temacie) że z opisów producentów najbardziej mi się podoba Vivax. Opisują min że ma min:
-antykorozyjne złote lamele które sprawiają że efektywność pracy urządzenia nie maleje wraz z upływem czasu
-grzałkę ptc podgrzewającą tacę ociekową skroplin
-funkcję self cleaning
-grzanie 8*C
-zabezpieczenie przed wilgocią zapobiega to zagrzybieniu nieprzyjemnym zapachom
Są to funkcje dodatkowe jednak wydaje mi się że szalenie istotne. Wiem np jaki nieprzyjemny zapach potrafi wydzielać zawilgocona klimatyzacja. Klienci by mi ze sklepu uciekli. Jednak nie wiem czy nabieram się na chwyt marketingowy i klimatyzacja pomimo super funkcji prędzej czy później padnie bo to chińczyk.

Proszę Panów lub Panie Smile o pomoc czy któraś z wymienionych klimatyzacji jest znacznie lepsza, trwalsza itd itp od innych?
  • Odpowiedz

wallygator

2014-03-25, 14:54:14
Użytkownik
Proponował bym fuji z vivaxem nie miałem do czynienia cenowo powinny identycznie wyjść, a fuji daje chyba 5 lat gwarancji.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

barbie

2014-03-25, 16:32:57
Top użytkownik
laurka reklamowa .
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 17:44:08
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):laurka reklamowa .
Laurka reklamowa co to ma znaczyć? Proszę o odpowiedź wydzwaniają do mnie 10razy dziennie przedstawiciele i pytają czy się decyduję odpowiadam że muszę się rozeznać w temacie i do przyszłego tygodnia dam znać. Dane dot vivaxa przepisałam z ich strony i podkreślam że nie mam pojęcia o klimatyzacji a oni dość dobrze opisują funkcje. Jedyna moja obawa to to że to chińczyk a chińskie zazwyczaj oznacza słabą jakość....
  • Odpowiedz

barbie

2014-03-25, 18:07:54
Top użytkownik
ile lodówek jest w sklepie ? .
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-03-25, 18:20:45
Zaawansowany użytkownik
w sumie ten vivax to jest najsłabszy w tym zestawieniu
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 18:48:53
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):ile lodówek jest w sklepie ? .
witam w sklepie jest 5 lodówek i 2 zamrażarki firmy które były u mnie spisywali coś z tych lodówek. Przedstawiciele zalecili 2 klimatyzacje po 5kw
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 18:50:02
Nowy użytkownik
kubabaku napisał(a):w sumie ten vivax to jest najsłabszy w tym zestawieniu
dziękuję za odpowiedź a mogę wiedzieć dlaczego? Proszę o szerszą odpowiedź ewentualnie dlaczego tamte są lepsze?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-25, 18:50:44 przez marta0088.)
  • Odpowiedz

rafał 78

2014-03-25, 20:52:34
Nowy użytkownik
jak możesz to poszukaj do swojego sklepu klimatyzator typu on/off. będzie najlepsz
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 21:24:41
Nowy użytkownik
rafał 78 napisał(a):jak możesz to poszukaj do swojego sklepu klimatyzator typu on/off. będzie najlepsz
przedstawiciele doradzali inwertorowe. Każdy ma inne zdanie Sad
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 21:26:47
Nowy użytkownik
MPMMONT napisał(a):ja montowałem sporo vivaxów i jestem zadowolony.
Pan jest zadowolony z montowania czy klienci chwalą sobie niezawodność?
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-25, 21:28:55
Nowy użytkownik
Proszę napisać dlaczego mam wybrać ten a nie inny klimatyzator BARDZOOO PROSZĘĘĘ DOŚWIADCZONYCH, KOMPETENTNYCH LUDZIIII O ODOWIEDŹ
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-03-26, 07:36:54
Użytkownik
Wybierz Fuji ze względów jakościowych i dostępność części - sprzedaje je poważny dystrybutor,

Kolejno:

Panasonic jeśli miałbym wybierac po marce bo styczność z ta marką mam ograniczoną - mało na rynku i zaplecze mniejsze.

LG
Samsung

Marki zbliżone. To są nowe modele. LG np. zeszło z cenami nowych modeli w porównaniu z zeszłym rokiem ale może kosztem jakości ?

vivax - nie miałem styczności, od niedawna wchodzą na rynek
z wymienionych funkcji "*8C" i grzałki nie potrzebujesz, reszta to standard lub zbędna.

Jak MPMMont napisał: poprawnie zainstalowane i uruchomione ale tez regularnie i dobrze serwisowane zapewni długą pracę.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-03-26, 08:24:33
Top użytkownik
Każdy handlowiec to co sprzedaje wychwala pod niebiosy Smile

1).... potrzebujesz proste urządzenie
2) ... koniecznie spisz umowę ze sprzedawcą w której da ci gwarancję np. 5 lub 3 lata gwarancji od daty montażu na urządzenie i przynajmniej 12 m-cy na wykonaną instalację (optymalnie 24 m-ce)
3) ... określ stawkę "cenę" za przegląd gwarancyjny (przy 5 latach serwis wiosna i drugi na jesień lub przy 3 latach raz na wiosnę )

To co ważne nie wymuszaj rabatu ale też nie płać więcej niż katalogowo - każdy powinien być zadowolony.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-03-26, 10:21:28
Moderator
marta0088 napisał(a):
kubabaku napisał(a):w sumie ten vivax to jest najsłabszy w tym zestawieniu
dziękuję za odpowiedź a mogę wiedzieć dlaczego? Proszę o szerszą odpowiedź ewentualnie dlaczego tamte są lepsze?
Nigdzie nie jest napisane, że Vivax będzie działał słabiej lub krócej niż inne. Różnica natomiast polega na tym, że Samsung, LG, Panasonic i Fuji to marki, a Vivax to nazwa. Bierz co taniej, i tak koniec świata jest bliski.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimanovum

2014-03-26, 10:48:14
Nowy użytkownik
Cytat:Wybierz Fuji ze względów jakościowych i dostępność części - sprzedaje je poważny dystrybutor,

z tą dostępnością częsci i powagą dystrybutora wolalbym być bardziej sceptyczny.

po 4 latach ( gwarancja 5 lat!!) dystrybutor nie ma części zamiennych.
pisze to z pełną odpowiedzialnością.

przerabialismy już wspołprace z nimi, więc wiem jak się wspólpracuje, w momencie gdy pojawiają się problemy.
Gdy chodzi o sprzedaż to jest ok- każdy chce sprzedać- wiem to po nas. Sprzedali nam niekompatybllną jednostkę- dopiero jak już ją odebraliśmy przyznali się że nie będą pasować. Tak więc proszę się zastanowić
  • Odpowiedz

rafał 78

2014-03-26, 17:29:01
Nowy użytkownik
klimanovum napisał(a):
Cytat:Wybierz Fuji ze względów jakościowych i dostępność części - sprzedaje je poważny dystrybutor,

z tą dostępnością częsci i powagą dystrybutora wolalbym być bardziej sceptyczny.

przerabialismy już wspołprace z nimi, więc wiem jak się wspólpracuje, w momencie gdy pojawiają się problemy.
Gdy chodzi o sprzedaż to jest ok- każdy chce sprzedać- wiem to po nas. Sprzedali nam niekompatybllną jednostkę- dopiero jak już ją odebraliśmy przyznali się że nie będą pasować. Tak więc proszę się zastanowić

To racja. Fuji też przerabialiśmy i jest dokładnie tak jak pisze kcicik.

Myślę że powinnaś kupić urządzenie on/off. Invertery nie koniecznie spełniają swoją funkcję w sklepie spożywczym (wiem to z 14 letniego doświadczenia )
Większość dobrze zamontowanych i konserwowanych klimatyzatorów działa poprawnie przez wiele lat.
W klimatyzatorach iverterowych jest masę elementów które się mogą popsuć albo zatrzymać urządzenie w momencie kiedy najbardziej go potrzebujesz.
Jeszcze jest ostatni moment aby dostać ostatnie sztuki on/off. napisz z jakiego regionu jesteś to może coś jeszcze podpowiem.
  • Odpowiedz

marta0088

2014-03-27, 14:35:47
Nowy użytkownik
rafał 78 napisał(a):
klimanovum napisał(a):

Myślę że powinnaś kupić urządzenie on/off. Invertery nie koniecznie spełniają swoją funkcję w sklepie spożywczym (wiem to z 14 letniego doświadczenia )
Większość dobrze zamontowanych i konserwowanych klimatyzatorów działa poprawnie przez wiele lat.
W klimatyzatorach iverterowych jest masę elementów które się mogą popsuć albo zatrzymać urządzenie w momencie kiedy najbardziej go potrzebujesz.
Jeszcze jest ostatni moment aby dostać ostatnie sztuki on/off. napisz z jakiego regionu jesteś to może coś jeszcze podpowiem.
SOSNOWIEC Smile
  • Odpowiedz

rafał 78

2014-03-30, 19:36:47
Nowy użytkownik
marta0088 napisał(a):
rafał 78 napisał(a):
klimanovum napisał(a):z tą dostępnością częsci i powagą dystrybutora wolalbym być bardziej sceptyczny.

SOSNOWIEC Smile
marta0088 napisał(a):
rafał 78 napisał(a):
klimanovum napisał(a):z tą dostępnością częsci i powagą dystrybutora wolalbym być bardziej sceptyczny.

SOSNOWIEC Smile

VIVAX jest z tej samej fabryki co GREE i to pracuje bardzo przyzwoicie ale tylko on/OFF w waszej strefie klimatycznej . Popytaj w TERMOSILESII może coś zaproponują i dadzą namiar na dobry serwis. musisz się spieszyć bo jest ich już coraz mniej.
Urządzenia pracują bezawaryjnie przez wiele lat. Pierwsze montowaliśmy 2004r w magazynach żywnościowych i proszę mi uwierzyć pracują do dziś.(warunek dobry montaż a potem uczciwe konserwacje, w przeciwnym razie nawet inverter nie pomorze. na razie za ivertery nie warto przepacać.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-03-31, 07:41:49
Użytkownik
Koledzy Klimanovum, rafał 78,

Z których regionów jesteście? Bo jeśli z różnych to faktycznie problem. Ja akurat nie miałem negatywnych doswiadczeń z Iglo... ale warto wiedzieć.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-31, 16:52:34
Top użytkownik
Wypowiedzi wiele.Odnośnie gwarancji.Firmy montujące często wpadają w pułapkę.Cedując na siebie gwarancje.Bo dystrybutor od pani GIENI w sklepie z ziemniakami woli scedować warunki gwarancji.Wiedząc że urządzenie jest przystosowane do mieszkania.Montujący jest zadowolony tylko z początku.?Póżniej nie ma tłumaczenia.Firma montująca jest właścicielem ziemi wypłukanej z chłodnicy w sklepie ogólno-branżowym.Kolejną porażkę widzę montowanie takich urządzeń w szwalniach i sklepach odzieżowych.Czy demontaż był przewidziany w serwisie?Każdy filtr jest doskonały.O ile się go wymieni w odpowiednim czasie.?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

hirek_46

2014-04-07, 12:43:37
Nowy użytkownik
vivaxow mozna juz wiele zauwazyc. Wczesniej tez nie slyszalem, głownie lg samsungi sinclair ale podobno ten vivax tez jest niczemu sobie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-08, 07:00:05
Top użytkownik
... a ja wolę markę Inventor (też fabryka Gree) - jakość ta sama ale ma 5 lat gwarancji.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

gimer

2014-04-09, 15:09:47
Nowy użytkownik
Zadzwoń do firmy dalwent, goście ci wyjaśnią wszystko ze szczegółami. Wiem, że klimatyzują i wentylują sieci sklepów spożywczych, w jednym z nich pracuję. Dobrali mi do tego automatykę, gdzie nikt nie potrafił sobie poradzić z moim problemem.
www.klimatyzacyjnesystemy.pl
  • Odpowiedz

Linde

2014-04-13, 07:31:30
Nowy użytkownik
Ja bym za te pieniądze wyrzucił agregaty na zewnątrz...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa