Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator do kawalerki 27 m2

11 Odpowiedzi, 11753 Wyświetleń

Ernak

2014-04-07, 10:53:01
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,

Jako, że lato się zbliża poszukuję od jakiegoś czasu klimatyzatora do małej kawalerki o powierzchni 27 m2.
Pragnę dodać, że w środku lata jest nie do zniesienia, jako że mieszkam z żoną na poddaszu i nie mamy dobrej izolacji, a wręcz nasłonecznienie jak przez lupę - za sprawą okien dachowych.
Pomieszczenie nie jest duże toteż wydawało mi się, że wybrać odpowiedni klimatyzator nie będzie trudno, ale jak widać jest inaczej. Smile

W związku z powyższym kieruję się z prośbą do (jak mniemam) profesjonalistów.

Słyszałem, że istnieje możliwość montażu klimatyzatora bez jednostki zewnętrznej przy tak małej powierzchni.
- Czy to prawda i czy wychodzi to taniej niż normalnie? (bo ceny takich klim. widziałem w granicach 4 000...)

Chodzi mi o niedrogi sprzęt, ale nienagannej jakości, po prostu nie potrzebuję alaski w mieszkaniu Smile ale coś co sprawi, że temperatura spadnie poniżej 40 stopni celsjusza i będzie możliwość przespania spokojnie nocy. EDIT: Montaż na ścianie-przysufitowy, komin do odprowadzenia już jest.

Nie wiem, czy jasno się wyraziłem ale w każdym razie proszę jeszcze raz o dobór klimatyzatora z lub bez jednostki zewnętrznej - byle w dobrym stosunku ceny do jakości. Jesteśmy otwarci na propozycje. Smile

Z góry dziękuję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-07, 11:33:07 przez Ernak.)
  • Odpowiedz

hirek_46

2014-04-07, 11:42:42
Nowy użytkownik
są takie klimatyzatory ale i tak trzeba wiercic takie dość spore otwory w ścianie i one sobie zasysają i odprowadzaja smieci przez nia. tak czy siak się nabrudzi. Nie lepiej jakiegos małego splita - minimalnie 3.5 kW jesli mowi kolega ze jest to poddasze w wysokim stopniu nasłonecznione?
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-07, 14:23:21
Nowy użytkownik
Niestety zupełnie się na tym nie znam. Może być i SPLIT, byle tylko dało się wytrzymać. Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby cena nie była wygórowana - potrzebuję coś co schłodzi trochę to małe pomieszczonko, ale efekt nie musi być powalający. Smile Proszę o jakieś konkretne propozycje modeli, ew. marki którym warto się przyjrzeć najlepiej do 1600 zł - bo montaż tego jest cholernie drogi(prawie drugie tyle).
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-07, 19:20:29
Top użytkownik
Ponoć biedronka coś planuje.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-08, 07:14:36
Top użytkownik
Tani klimatyzator podsufitowy nie istnieje, a za 1600 zł to można w kosztorys rur włożyć.
Szybciej w tej cenie kupisz spliciaka ściennego.

Piszesz że potrzebujesz klimatyzacji taniej = ON/OFF'ej - dostępne w tej cenie są jeszcze klimatyzatory o mocy chłodniczej 2,5/3,5kW
Moim zdaniem powinna ci wystarczyć moc 3,1/3,5kW .

Fajnie tak mieszkać na poddaszu i mieć latem darmowe ogrzewanie - szkoda tylko że zimą jest darmowe chłodzenie.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

hirek_46

2014-04-08, 08:52:58
Nowy użytkownik
nawet najtanszy AIRWELL kosztuje 2.300. kolego-bardzo ciezko bedzie dobrac jakikolwiek klimatyzator za cene jaką podałeś. nie lepiej troche dolozyc i zamontaowac dobrego splita invertera ? no bo i tak on/off sie nie dostraja co przeklada sie na wieksze rachunki. kazdy niby powie ze inverter bardziej awaryjny ze sie psuje ze czesci ale jak kto dba tak i ma. ja nie narzekam a rachunki mam mniejsze
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-08, 19:46:45
Nowy użytkownik
Niestety dysponuję w porywach kwotą 2700 zł wliczając w to montaż...
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-04-09, 05:09:27
Zaawansowany użytkownik
Ernak napisał(a):Niestety dysponuję w porywach kwotą 2700 zł wliczając w to montaż...
to już lepiej. za 2700 znajdziesz on/off-a 3,5kW z montażem...może nawet inverter np gree (swoją drogą całkiem przyzwoita klima z serii change)...ale jakieś $ pewnie będziesz musiał dorzucić
podzwoń do firm ze swojej okolicy...jak się ostro potargujesz to może się uda
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-09, 05:12:24 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-10, 11:03:18
Top użytkownik
hirek_46 napisał(a):nawet najtanszy AIRWELL kosztuje 2.300. kolego-bardzo ciezko bedzie dobrac jakikolwiek klimatyzator za cene jaką podałeś. nie lepiej troche dolozyc i zamontaowac dobrego splita invertera ? no bo i tak on/off sie nie dostraja co przeklada sie na wieksze rachunki. kazdy niby powie ze inverter bardziej awaryjny ze sie psuje ze czesci ale jak kto dba tak i ma. ja nie narzekam a rachunki mam mniejsze

W założonym przedziale cenowym mieści się klimatyzacja od 3 producentów.

Co do większych rachunków za ON/OFF w porównaniu do klimatyzacji inwerterowej to
dobrze dobrana klimatyzacja ON/OFF będzie tańsza w eksploatacji od urządzenia klimatyzacyjnego inwerterowego które pracując na 100% mocy pobiera więcej niż on/of znamionowo .

Klimatyzacji komfortu do chłodzenia używa się maks 90 dni w roku z czego może 60 tak faktycznie z czego dni z temperaturą powyżej 25C jest ze 30 w roku, więc : nie sądzę by kupując klimatyzację on/off ktoś może mieć znacząco wyższy rachunek od kogoś kupującego klimatyzację inwerterową porównując te same moce nominalne.

Jedno co przemawia za urządzeniami inwerterowymi jest wygląd jednostek wewnętrznych oraz niski poziom dB(A).
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-10, 15:29:42
Nowy użytkownik
Myślę, że w moim przypadku będzie to minimum 90, a może nawet 130 dni w roku i temperatury na naszym poddaszu sięgają spokojnie 35 stopni gdyż dach ma bardzo słabą izolację.

P.S. Przez jaki okres powinna działać gwarancja na montaż?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-11, 07:53:05
Top użytkownik
Gwarancja na sprzęt np Mitsubishi, Fujitsu, Inventor 5 lat.
Instalator musi mieć aktualny certyfikat poproś oryginał do wglądu a kserokopię dołącz rachunku/faktury.
Gwarancja na montaż - klient końcowy 24m-ce, firma 12m-cy.
Warunek standardowo minimum jeden płatny przegląd gwarancyjny rocznie wykonany przez autoryzowany certyfikowany serwis.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa