pytanie: na ile wiarygodna jest próba szczelności po wywołaniu próżni (chodzi mi głównie jak dokładne są wskazania manometru) no i jak prawidłowo to zrobić ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
próba szczelności
18 Odpowiedzi, 21668 Wyświetleń|
zalezy jakie masz manometry, sa lepsze i gorsze, do tego o co pytasz wydaje mi sie ze dobre by byly elektroniczne manometry,
najlepiej jak się ma wakuometr bo te manometry normalne to są mało dokładne. Są stacje manometrów odrazu z wakuometrem .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
próbe szczelnosci przeprowadza sie azotem a nie próznią próba za pomocą próżni jest niewiarygodna
elektrofrost ma rację ale Qba chyba chodziło o typowy pomiar szczelności (podstawowy) np. przy montażu splita
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
no tak te elektroniczne manometry maja waku i przy montazu splita po pelen looz, chociaz na grubsze sprawy tez widzialem ze Panowie niektorzy uzywaja,
Panowie, ja w pierwszej kolejnosci po zamontowaniu splita robie proznie a potem odkrecam 2 Bary i zostawiam na chwilke, w tym czasie robie okablowanie itd.. Taki pomiar szczelnosci w splitach jest zupelnie wystarczajacy.
wiekszosc ludzi tak robi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-15, 06:59:04 przez maro196.)
pozatym jezeli chodzi o splity to mozna na upartego sprawdzac śrubunki na clina chyba najlepszy sposob ale zdaza sie ze skraplacze lub parowniki maja niesczelonosc, mial ktos taka sytuacje kiedys?u mnie daikin 3,5, niedospawana czesc srubuku fabryczna ta co jest w parowniku na ssaniu,
Ja miałem dziurawe kolanko w parowniku (fabryczna usterka) ale do zalutowania bez problemu, tylko małym płomieniem bo jakieś cienkie te kolanka
za pierwszym podejściem wypaliłem większą dziure ![]() ![]()
Probe przeprowadz azotem a to ma trzy ulatwienia pierwsze to ze gazem chlodniczym nie uzyskasz takiego cisnienia w ukladzie to zn okolo 15 bar dalej to azot jest obojetny i mozesz wstepnie osuszyc uklad z wilgoci i najwazniejsze to ze czyscisz uklad z paprokow i smieci co moze sie znalezc w ukladzie przy malej nieszczelnosci mozesz szukac dlugo i dlugo przy 2 barach cisnienia i pytanie do sebo majac 20 metrowa instalacje i spawana w kilku miejscach przy duzych srednicach to majac nieszczelnosc chyba braklo by ci gazu w sprezarce . I
kupujac nowy kompresor napisz dlaczego jest on wstepnie napelniony azotem z delikatnym nadcisnieniem?
panowie nie robiłem jeszcze próby azotem, więc opiszcie proszę jak się do tego zabrać - w miarę możliwości dokładnie i co jest do tego niezbędne. z góry wielkie dzięki !!!
˛Sa rozne podejscia ja to robie w sposob taki:Jezeli jed. zew. ma 1 przylacze na ssaniu to podpinam manometr wysokiego cisnienia (rurka tloczna nie przykaecona) i przedmuchuje instalacje wraz z parownikiem nastepnie zakrecam rurke tloczna i pompuje do instalacji okolo 15 do 17 bar azotu i zostawiam albo 1 dzien albo krocej wedle uznania.nie odpinam manometrow bo wiaze sie to z utrata cisnienia - nie podpinaj manometru niskiego bo go uszkodzisz skala jest przewaznie do 8-10 bar .Po dniu przychodze i patrze czy cisnienie jest takie jak bylo jezeli jest dobrze to wypuszczam azot ,zmieniam manometr , podpinam pompke i proznia.Dalej odkrecam zawory pierwszy ssacy dalej tloczny i sprawdzam cisnienie jezeli nie ma wzrostu cisnienia to wiadomo ze nieszczelnosc jest po stronie skraplacza.Jezeli skraplacz wewnatrz ma przylacze to zamykam zawory wypuszczam czynnik z samego skraplacza i pompuje azot tylko do skraplacza dalej to szukanie nieszczelnosci.
Witam
Może ja powiem jak umnie to wygląda. Sprawdzam tylko kielichy. Próżnia około 20 min- wyłączam zakręcając zawór na wężu przy serwisie. Robie wykończenie i elektrykę zabezpieczenie itp-około 1 godz. Następnie próżnia w wężach i odkręcam zawór na wężu przy serwisie tylko raz się zdarzyło, że nie trzyma jak skręcił koleś rurkę przy wew. Chyba, że się montuje jedną na tydzień to można tańczyć koło klimy ![]() pozdrawiam i nadal wierzę że Polska będzie w finale tylko nie wiem jeszcze z kim
dokladnie azotowanie przy splitach i bawienie sie czy dobrze skrecone czy nie to troche strata czasu trzeba ufac wlasnym umiejetnoscia
a jak ich nie ma to cwiczyc srubunki w domu hehe
Przy większej ilości spawów to przecież normalne że testuje się azotem, ja jak już kiedyś pisałem na forum nabijam do 30Bar instalacje VRV, a do zwyczajnego splita to komu sie bedzie chcialo targać jeszcze azot żeby sobie dmuchnąć
Maro to moze pocwiczysz w motelu albo pod namiotem bo tam masz na powietrzu doswiadczenie
co na powietrzu doswiadczenie? sprostuj ostatni post bo nie wiadomo o co chodzi
dokladnie azotowanie przy splitach i bawienie sie czy dobrze skrecone czy nie to troche strata czasu trzeba ufac wlasnym umiejetnoscia
a jak ich nie ma to cwiczyc srubunki w domu hehe I to jest odpowiedz ?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY