Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mała chłodnia na borówkę amerykańską

8 Odpowiedzi, 15368 Wyświetleń

Sochar

2014-05-01, 15:15:47
Nowy użytkownik
Witam wszystkim,

jestem Maciek, to jest mój pierwszy post Smile

Prowadzę plantację borówki amerykańskiej na mazurach i chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat budowy chłodni, jej parametrów, dopasowania agregatu i wszystkiego co potrzeba żeby było dobrze...

Niestety na temacie się nie znam totalnie, więc wybaczcie jeśli nie wykażę się odpowiednio profesjonalnym rozeznaniu.

W chwili obecnej jestem w posiadaniu kontenera z dostawczaka o wymiarach 4m x 2m x 2m .
Będę potrzebował schładzać owoce borówki w ilościach ok 500-700kg dziennie.
Myślę że chłodnia będzie ładowana ok 4 razy dziennie, może mniej.
Optymalna temperatura docelowa wewnątrz to 5'C.

Nie wiem jakie informacje jeszcze są potrzebne...

Ten kontener o który pytam to jest że tak powiem etap przejściowy który mi wystarczy jeśli chodzi o wymiary i ładowność, pytanie tylko co jest potrzebne żeby odpowiednio schłodzić owoce i utrzymać ich temperaturę.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Miłego dnia!
  • Odpowiedz

wit

2014-05-01, 17:34:46
Top użytkownik
potrzebować będziesz przede wszystkim -chłodniarza -fachowca który ci to wszystko dobierze i zamontuje....
na odległość trudno choćby radzić...

podaj grubość i rodzaj izolacji tego kontenera -oraz w jakim jest stanie ? powinien obejrzeć to ktoś "fachowym okiem"

po drugie -doprecyzuj chcesz to ładować 4x po 150 -200kg -co w sumie da te 700kg?

podaj orientacyjne godziny załadunków , i jakie są przewidywalne temp zewnętrzne w trakcie zbioru tej borówki -typu zbiór pierwsza porcja około godz -temp na dworze A przewidywana temp owoców B (czy stoją na słońcu czy w cieniu) o godz kolejna porcja ... albo godz załadunków i jakie typowe pogody -średni klimat w różnych stronach naszego kraju znacznie się różni -podobnie okres zbioru borówki zależy i od odmiany i od regionu... więc może będziesz ładował jak jest 20*C a może jak 30*C ?

i podaj o której godz będziesz to rozładowywał....

dziennie 500-700kg może oznaczać ładowanie przed południem -zabierane następnego dnia rano -albo zabierane około 14tej itd -w każdym przypadku czas wychładzania jest inny.
podaj też czy ten kontener będzie stał w cieniu -czy na słońcu.... bo to przy cienkiej i pewnie kiepskiej izolacji troszkę zmienia...

potrzebujesz chłodnicy, zaworów, agregatu ze skraplaczem oraz automatyki -sterowania tym wszystkim. i musi to wszystko się zgrywać i ze sobą i z Twoim towarem... nie przemrażać, nie osuszać, nie żreć za dużo prądu.... sprawa jest bardziej skomplikowania niż coś tam wsadzić... i nie wiadomo też czy ten kontener się nada....
  • Odpowiedz

volume29

2014-05-02, 08:23:19
Użytkownik
Myślę że idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest niewielki agregat typu monoblok,czyli agregat ,automatyka i parownik w jednej obudowie,doskonale montuje się to właśnie w kontenerach.Zakładasz podłąnczasz zasilanie i śmiga.Powiem Ci że tutaj na forum,forumowicze maja skłonność do wyolbrzymiania problemu.Tak jak w Twoim przypadku,prosta sprawa i ja już widzę że piętrzą trudności i kąplikują sprawę.
  • Odpowiedz

wit

2014-05-02, 08:44:18
Top użytkownik
aha -i taki agregat prawdopodobnie da temperaturę dokładnie taką jak ma ładowany owoc... bo jest przewidziany do utrzymania temp a nie do schładzania - i po prostu braknie mu mocy. załaduje 200kg +25*C i po 3 godz będzie miał +22*C -doładuje 200kg świeżego -i będzie miał +24.

wyciągając po kilkunastu godz -wyjmie podfermentowaną breję o temp +20... bo szybciej by wychłodził stawiając w cieniu i przewiewie...

jak się nie ma pojęcia -to proponuje się nie wypowiadać. Monobloków też są setki typów i rodzai -o różnych mocach ....

a odpowiedź oczywista.... "muszę kupić samochód do przewożenia mebli.... -nie wiem jaki -poradźcie -no najlepiej żebyś kupił samochód...."

jak wspomniałem potrzeba troszkę więcej danych żeby dobrać optymalnie. Niekoniecznie optymalnie -ale na szybko i uproszczając - potrzeba będzie około 3kW wydajności i duuuużej chłodnicy -czego monoblok raczej nie ma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-02, 08:49:30 przez wit.)
  • Odpowiedz

MarioO

2014-05-02, 09:21:20
Zaawansowany użytkownik
Sochar napisał(a):Ten kontener o który pytam to jest że tak powiem etap przejściowy który mi wystarczy jeśli chodzi o wymiary i ładowność, pytanie tylko co jest potrzebne żeby odpowiednio schłodzić owoce i utrzymać ich temperaturę
Żeby to miało ręce i nogi musi być tak dobrane jak napisał wit i a skoro to etap przejściowy to trzeba sie zastanowić czy warto inwestować w coś co za chwile nie będzie spełniać swojego przeznaczenia bo np. plantacja się powiększy Urządzenia chłodnicze i montaż to są nie małe pieniądze Wiec skoro inwestujesz w te borówki i jest w nich przyszłość i pieniądz to zbuduj porządną chłodnię zapomnisz o problemie schładzania i skupisz się na prognozach pogody Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-02, 09:27:32 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-05-02, 09:40:21
Użytkownik
Myślę tak ,wymiana wiedzy ,doświadczeń między luźmi z branży jak najbardziej .Tu mamy przypadek człowieka który chce zasięgnąć wiedzy ,by być partnerem w rozmowie z chłodniarzem,Schemat jest (ogólnie) gośc potrzebuje urządzenia chłodniczego.(zasięga informacji w różnych źródłach zapytania ofertowe)
Bogaty o wiedzę którą już wcześniej posiadł przychodzi do Ciebie i przedstawia Ci problem.
Ty mie mając świadomości produkujesz się ,dobierasz urządzenia i rozmawiasz z nim.
W toku rozmowy wynika że to co mu przedstawiasz on już wie,pyta o urządzeia ich koszt (używane najlepiej z gwarancją dożywotnią) .
Moje postępowanie jest następujące.Kupuj urządzenie(używane bo już wie co ma kupić)ja tylko montuję bez wgłębnego wprowadzania gościa w temat.Protokól z odbioru prac i bujaj się z problemem.To co napisałem może jest okrutne ,(ktoś może powiedzieć nieetyczne),może tak. Ale przypomnijcie sobie swoje sytuacje z "prywaciarzami" Pod domem mercedesy,chwali się ile dziennie zarabia a gdy przychodzi do płatności za usługę to jakbyś chciał go okraść .
  • Odpowiedz

Sochar

2014-05-03, 09:50:15
Nowy użytkownik
Witam ponownie,

dziękuję Wam za pomoc i odpowiedzi.

Tak jak to opisałeś Wit, myślę że ma to sens. I tak patrząc po moim braku doświadczenia w tej kwestii, nagle zauważam te wszystkie istotne czynniki.

Sytuacja wyglądać będzie następująco:

Zbiory zaczynać będziemy koło godziny 8:00 kiedy temperatura owoców jest jeszcze względnie optymalna: ok 15'C

Pierwszy załadunek godzina
11:00
temp zew. 24'C
temp owocu 16'C
ilość 150 kg

Drugi załadunek
14:00
temp zew 26'C
temp owocu 20'C
ilość 150 kg

Trzeci załadunek
16:00
temp zew 24'C
temp owocu 24'C
ilość 150kg

Czwarty załadunek
18:00
temp zew 19'C
temp owocu 22'C
ilość 150kg

Kontener będzie stał w cieniu podobnie jak i owoce przed załadunkiem.

Rozładunek do transportu będzie się odbywał koło godziny 2 w nocy do wyjazdu na giełdę i hurtowni.

To wszystko jest umowne, bo ja też nie ukrywam że przygodę z plantacją z dużą powierzchnią nasadzeniową w zasadzie dopiero zaczynam i dla nas jest to pewnego rodzaju zagadka na wielu płaszczyznach - wielkość plonu jest niewiadomą ze względu na młody wiek roślin które dopiero za dwa-trzy lata ustabilizują swój plon który na chwilę obecną cały czas wzrasta...

Tak jak napisałem, dla mnie temat jest o tyle niewygodny że z jednej strony może być tak, że będziemy mieli wysyp owoców i dziennie będzie 700-900kg, albo będzie 300-400kg i to wszystko sprzeda się jednego dnia bez potrzeby schładania.

Co do kontenera - zrobię zdjęcia dzisiaj po południu, ale jestem pewny tego że jest on w kiepskim stanie. W wielu miejscach się rozszczelnił więc pewnie będą ubytki. Trzeba by go łatać i naprawiać.

MariOo - porządną chłodnię stawiamy w 2016, wraz z przechowalnią i sortownią na 100T. Ale na chwilę obecną potrzebuję jakieś narzędzie tymczasowe które w przyszłym roku zmieści mi ok 20T.

Dzięki raz jeszcze
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-03, 09:57:49 przez Sochar.)
  • Odpowiedz

wit

2014-05-03, 19:53:42
Top użytkownik
jeśli miałbyś w dobrym stanie kontener -np. izolację pianką poliuretanową 4cm grubą ,ciągłą bez ubytków, suchą i szczelną powłokę po zewnętrznej -to starczy Ci 2,8 -3 kW wydajności agregatu przy odparowaniu 0 *C

w praktyce jeśli izolacja dziurawa wilgotna z jakiejś wełny mineralnej pogryzionej przez szczury.... to i 4-4,5kW może być mało.

duża chłodnica -pewnie wyjdzie o wydajności nominalnej około 6 -8kW i pewnie minimum 40 -50 m2 powierzchni lamel. raczej mały przepływ powietrza -raczej małe (np 35cm średnicy) wentylatory o możliwie małych obrotach -np. 900/min. pewnie ze 3 -4 takie wiatraczki...
to tak dla orientacji. bo możliwych rozwiązań jest więcej (np. może 2 troszkę większe wiatraki) w każdym razie wydajność musisz mieć robioną powierzchnią lamel a nie wydajnością wiatraków.
skąd jesteś ?
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa