Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Umiejscowienie jednostki wewnętrznej

7 Odpowiedzi, 6772 Wyświetleń

czaro10

2014-05-31, 22:52:29
Nowy użytkownik
Mieszkam w bloku, chciałbym zamontować sobie klimatyzację. Jedyne miejsce gdzie mogę zamontować jednostkę wewnętrzną widać na zdjęciu (rozmiar miejsca szer 77, wys 30cm, czyli niektóre klimatyzatory wejdą i to na styk). Jest to jedyna możliwość, inne umiejscowienie nie wchodzi w grę. Inna opcja klimatyzator przenośny.

Czy w tak małym miejscu mogę zamontować klimatyzator? Czy będzie on mógł zniszczyć mi witrynę (pęcznienie płyty)?

Proszę o porady.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-31, 22:53:33 przez czaro10.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-06-01, 11:26:58
Zaawansowany użytkownik
szerokość 77 znalazł by 2,5 kw bo 3,5 są szersze czyli jakiej wielkości masz pokój problem pojawia się z wysokością masz 30 cm klimy mają około 28 cm więc mało miejsca na poprawne działanie klimy miejsce jest ok. tylko mebel skróć o 10 cm lub przenieś na płytę nie będzie szkodziła.
  • Odpowiedz

czaro10

2014-06-01, 14:56:56
Nowy użytkownik
Znalazłem klimatyzator 3,5k pasujący do miejsca SINCLAIR ASH-12AIE (http://www.sinclair.com.pl/produkty/ash-12aie.html). Ta firma jest ok?

Pokój 20m2.Mebla nie mogę skrócić...

Czyli można powiedzieć, że generalnie nie będzie tragedii jak tam zamontuje klimatyzator?
A co z meblem, czy będzie pęczniał od wilgoci? W sumie klimatyzacja osusza powietrze...
  • Odpowiedz

czaro10

2014-06-02, 18:38:58
Nowy użytkownik
No to słabo... u mnie byłoby 3cm różnicy do sufitu podwieszanego. Czyli mogę zapomnieć o klimie... pozostaje klimatyzator przenośny.
  • Odpowiedz

barbie

2014-06-02, 18:55:18
Top użytkownik
albo podsufitowy .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-02, 19:33:46
Top użytkownik
5 centymetrów to minimum(wysokość poziomicy zapięcie obudowy.Jeśli chodzi o płytę meblową to ją tylko by wysuszyła klima.Zamontuj na lewej ścianie odsuwając trofea w prawo o 3.5 cm.koryto kablowe.Niewidoczne.Początek klimy 2 centy przed ścianką meblo-trofeum.Dostępność serwisu.Opcja kolegi barbie do przyjęcia jeśli się zmieści.Jeśli się nie zmieści to musisz polubić zabudowy w sufitach kartonowo-gipsowych.Jest jeszcze opcja czasu.Termity obniżą mebelek.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

czaro10

2014-06-02, 21:58:53
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedzi.

Podsufitowy z kolei drogi.

Chyba zdecyduję się na wersje przenośną, którą można stosować wewnątrz i na zewnątrz. Taki mam na oku: FRAL FSC 14 SC http://www.klimaexpert.pl/fral-fsc-1402s...d-703.aspx
Wiem, że głośny, ale z kolei w dzień może pracować na balkonie, a w nocy w sypialni w trybie min. W zimę wstawię do szafy... Do tego mniejsza ingerencja w ściany (jestem po remoncie i znów trzeba by wiercić i ciągnąć kable/rury). Te właśnie wspomniane walory przechylają wagę na jego korzyść.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa