Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Para z nawiewu splita?

10 Odpowiedzi, 8431 Wyświetleń

Rześki LUFT

2014-06-12, 18:14:54
Użytkownik
Witam
Spotkał się ktoś z parą a nawet kropelkami wody wylatujące przez wydmuch ścienniaka?
  • Odpowiedz

Klim

2014-06-12, 18:23:01
Użytkownik
Miałem tak przy pewnym modelu. Pamiętam to jak dzisiaj ... było upalne lato .... po uciążliwym montażu ustawiam klimatyzacje na najniższe parametry a ku mojemu zdziwieniu wydobywa się para z klimatyzatora Smile długo się nie zastanawiając ustawiłem temperaturę na 25 i przestało .... wilgotność powietrza daje w du... Tak mi się wydaje
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2014-06-12, 18:36:36
Użytkownik
moja jest zamontowana u fryzjera wiec wilgotności pod dostatkiem ale wcześniej pary nie było...
dzisiaj podjechałem na chwile ale mialem tylko LGmv które nic ciekawego nie pokazało
  • Odpowiedz

Klim

2014-06-12, 19:13:48
Użytkownik
niech pozamykają drzwi i podwyższą temperaturę i powinno sprawę załatwić.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-13, 11:14:23
Top użytkownik
A to iverter jest ?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-13, 11:21:29
Top użytkownik
W tym przypadku to się nazywa mgła ,chyba że ktoś przestawił z trybu chłodzenia na grzanie i kropelki odparowały to wtedy jest to para.
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-06-13, 14:46:20
Użytkownik
Różnica temperatur.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-06-13, 16:54:16
Top użytkownik
U fryzjera sie zdarza!Smile
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2014-06-13, 17:49:48
Użytkownik
Amfan napisał(a):W tym przypadku to się nazywa mgła ,chyba że ktoś przestawił z trybu chłodzenia na grzanie i kropelki odparowały to wtedy jest to para.

aaaa jak "mgła" to juz nie ma problemuSmile

jest to inverter 5kW i z tego co dzisiaj zdążyłem sprawdzić to ilość czynnika prawidłowa, parownik czysty, skraplacz w normie ale chodzi na okolo 8,81bar i sprężarka nie rozkręca się na max, pobór prądu nie wzrasta powyżej 4,1A...
  • Odpowiedz

DTaras

2014-06-13, 21:34:38
Nowy użytkownik
tak... jak dla mnie były kiedyś takie nomogramy temperatur parownika na jego długości względem temp powietrza i one mogłyby conieco wyjaśnić. Chodzi tu o punkt rosy, niewątpliwie jest osiągany a specyfika parownika w klimie (właściwie parownik dopasowany jest do rodzaju turbiny pompującej przez niego powietrze może powodować, że w niektórych jego czesciach ciśnienie atm nie pozwoli na wykroplenie się rosy i przechłodzimy powietrze które poza klimatyzatorem w innym ciśnieniu spowoduje wykroplenie się wilgoci w powietrzu i powstanie mgła... mgła osadzi się na obudowie i wentylator moze wydmuchiwać kropelki... Zazwyczaj efekt ten widoczny jest przy wilgotnościach w okolicy 80 % i niskim ciśnieniu. Powietrze wykropli wilgoć nawet na niezbyt mocno schłodzonej flaszce
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa