Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja manualna Rover 75 cdt

6 Odpowiedzi, 5674 Wyświetleń

longer86

2014-07-05, 21:21:11
Nowy użytkownik
Witam

Poszukuje pomocy z klimatyzacja w moim aucie... otoz od momentu zakupu klimatyzacja nie dziala.
Po nabiciu klimy dalo sie zaobserwowac następujące objawy:
Włączony przycisk. Zapala sie dioda. Załącza się kompresor klimy i wentylator na pierwszym biegu. Z nawiewow leci cieple powietrze po dłuższej chwili postoju lub krótkiej jezdzie z kratek zaczyna lecieć chlodniejsze powietrze, ale szału nie ma. Wieczorem bez wielkiego słońca na postoju klima daje radę i schlodzi wnetrze. W upalne dni na słoncu nie ma mowy o komforcie z włáczonej klimy. Z pomiarow po nabiciu gosc nie zwrocil uwagi zeby cos bylo nie tak, wiec cisnienia raczej właściwe.
Czujnik cisnienia uznaję za sprawny gdyż potrafi załączyc 2 bieg wentylatora. Podczas postoju słychać syczenie z zaworu rozprężnego i przy włączeniu klimy dziwne dzwięki z niego jak by sie otwierał. Po nawet delikatnym wciśnięciu pedału gazu i utrzymywaniu go na stalym poziomie syczenie z zaworu rozprężnego ustaje i zaczyna leciec cieple powietrze...

Klima manualna bez czujnikow naslonecznienia. Szczelna na 99% osuszacz i skraplacz nie ruszany od czasu jak mam to auto... ponad 3 lata..

Mam nadzieje ze dość szczegółowo opisalem kłopoty z tym ustrojstwem i teraz pytania:
Skąd po świeżo nabitej klimie tak slaba wydajność?
Na co wskazuje problem wcisniecia gazu i w efekcie cieplejsze powietrze z nawiewu? Osuszacz? Zawor rozprezny czy moze kompresor?

Z tego co wiem to sprezarka denso z 7 tlokami sterowana jakims zaworkiem cisnieniowym ze zmiennym skokiem tlokow.
Gdzie szukac problemu. Dodam ze jestem amatorem i nie mam nigdzie z klima do czynienia. Wiedza zdobyta z internetu i jakos poukladana w calosc. Bede wdzieczny za pomoc w nakierowaniu na rozwiazanie problemu
  • Odpowiedz

longer86

2014-07-07, 08:34:34
Nowy użytkownik
Dodam, że sprężarka załączana elektromagnesem model Denso 7sb16c 7 tłokowa ze zmiennym skokiem tłoków regulowanych zaworem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-07-07, 21:08:42
Moderator
Podaj cisnienia podczas pracy klimy.
  • Odpowiedz

longer86

2014-07-08, 07:18:59
Nowy użytkownik
Jak mierzylem u goscia przed nabiciem. To LP bylo koło 2-3 a HP równo 15 i wskazówka ani drgnęła.
Podejrzewam zawór rozprężny lub osuszacz do wymiany.
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-07-08, 10:56:48
Zaawansowany użytkownik
ciśnienia wręcz ksiĄzkowe - termodynamicznie układ jest ok.
Przy 2barach LP układ chłodzi aż miło tzn parownik napewno jest zimny
Szukaj przyczyn poza układem np. w klapach (ciepłe/zimne powietrze)
  • Odpowiedz

longer86

2014-07-08, 12:20:58
Nowy użytkownik
no właśnie w tym problem że nawiew z zewnątrz zamknięty, a klima przed nabiciem kiedy były właśnie takie ciśnienia chłodziła przez chwilę i pomimo że ciśnienia na manometrach utrzymywały się takie jak napisałem to zaczynało lecieć ciepło z nawiewów
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa