Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Poznań] Pomoc w doborze urządzeń i wykonawcy

3 Odpowiedzi, 3225 Wyświetleń

mateusz__

2014-07-24, 10:55:52
Nowy użytkownik
Na początek warto się przywitać (po trzech dniach przeglądania intensywnego forum).
Scenariusz pewnie popularny - robi się gorąco, jedynym rozwiązaniem wydaje się klimatyzacja.
Jako (przynajmniej taką mam nadzieję) świadomy konsument staram się przeanalizować wszystkie możliwe warianty uzyskania celu - kilku stopni mniej w pomieszczeniu.

Poszukuję od kilku dni firmy, która pomoże dobrać odpowiednią klimatyzację, (o ile to możliwe) pomoże w zakupie, zainstaluje, udzieli gwarancji, w przyszłości wykona przeglądy i ewentualne prace serwisowe.
Wydawało mi się to proste, okazuje się, że takie nie jest.

Pomieszczenie ma 31 metrów kwadratowych. Salon + aneks + korytarz, nowe budownictwo. Okna od południa, ale jest balkon dosyć duży (u sąsiadów również) - więc słońce bezpośrednio nie świeci.
Proponowano mi do tej pory (pomijając różnice dotyczące proponowanych producentów):
- inventer 2.5 kW (pogoniłem, bo monter twierdził, że mógłby nawet być mniejszy - nie wiem czy słusznie Smile)
- inventer 3.5 kW (wydaje się ok)
- inventer 5 kW (chyba za mocny)
- on-off różnych mocy (choć od początku mówiłem, że takie mnie interesują, "bo tańsze")

No i bądź tutaj człowieku mądry. Dlatego pytanie do Was - ekspertów:
1. Czy te 3.5 kW powinno wystarczyć? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że bez wizji lokalnej nikt nie odpowie na pewno, ale tak w przybliżeniu Wink

Kolejne pytanie dotyczy samego montażu - chciałbym, aby cała instalacja nie była widoczna. Nie chce korytek, chce wrzucić to w ścianę.
I tutaj znowu dostałem kilka opcji:
- nie da się, "bo nie można",
- da się - zarzuci się rury w izolacji tynkiem. Ale choć jest izolacja, ściana będzie w danym miejscu chłodna i skraplać będzie się na nim para wodna. Po kilku miesiącach będzie to widoczne a ściana może być wilgotna.
- da się - rury najpierw zaklei się pianką montażową i na to da warstwę gipsu.

Pytanie:
2. Czy się da? Czy powyższe twierdzenia są prawdziwe? Z wcześniejszych wypowiedzi na forum wiem, że można. Ale jak z tą "zimną ścianą"?

No i producenci proponowano mi na przykład:
- dowolne mogę zamontować bo umiem ("nie mam certyfikacji ale nie są potrzebne do uznania gwarancji"),
- LG,
- Sinclair,
- Midea.

No i tutaj odrzuciłem "Midea" - ale głównie dlatego, że z (chyba) obiektywnego punktu widzenia usłyszałem, że głośność jednostki wewnętrznej w Sinclair jest niższa.
Myślałem o LG, ale na podstawie przeczytanych tutaj informacji widzę, że nie jest wesoło.
3. Sinclair?

4. co z gwarancją? rzeczywiście nie potrzeba certyfikacji do uznania gwarancji w sinclair? Nie chce mi się wierzyć
5. Czy takie klimatyzatory mają tylko pilota, czy też sterownik ścienny?
6. Może ktoś z okolic Poznania byłby zainteresowany zaoferowaniem swoich usług?

Dzięki!
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-07-24, 15:53:32
Zaawansowany użytkownik
1. W przybliżeniu 3.5KW jest ok reszta wizja lokalna.
2. Jak najbardziej rury można schować pod tynkiem. Instalacja od zimnej wody też idzie nie raz pod tynkiem.
3. LG to na prawdę solidny sprzęt montuję je już od 12 lat i jest godny polecenia choć tak naprawdę nie ma rzeczy bez awaryjnych.
4. Gwarancję udziela zawsze instalator i to on jest odpowiedzialny za to co robi również instalator usuwa usterki gwarancyjne.
5. LG ma możliwość podłączenia również naściennego pilota.
6. Nie jestem z Poznania.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

kondzio85

2014-07-26, 22:17:18
Użytkownik
Witam serdecznie,
Jestem z Poznania Smile
Na priv wysłałem nr. telefonu możemy się umówić na wizję.
Pozdrawiam
Konrad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa