Witam serdecznie wszystkich na forum.
W ostatnim czasie pojawiły się upały i spontanicznie podjąłem decyzje o kupnie klimatyzatora.
Mieszkam w bloku z balkonem i oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby klimatyzacja typu split. Niestety Z zawieszeniem jednostki byłby problem (zgoda w spółdzielni), poza tym przyzwoity split z montażem to wydatek w granicach 3 tys PLN, dlatego zdecydowałem się na klimatyzator przenośny z funkcją grzania i suszenia.
Model WAP-41ELH Made in P.R.C a nie jakieś tam Chiny! (żarcik
)
Po zakupie myślałem, że wystawienie za okno rury wlotowej i wylotowej będzie skuteczne. Niestety, jest to rozwiązanie tymczasowe, dobre na chwilowe ochłodzenie w strumieniu zimnego powietrza. W małym pokoju (16m2) po 3 godzinach chłodzenia było na prawdę już chłodno - w końcu 1400W pobór na pompie ciepła musi dawać choć trochę jakiś efekt, ale w pokoju 20m + otwarta kuchnia i trochę słońca już efekt był gorszy.
Postanowiłem zrobić w ścianie otwór w którym umieściłem przewody wentylacyjne (kolanko oraz na zewnątrz kratkę). Wszystko "siędzi" stabilnie i dookoła otoczone jest pianką montażową niskoprężną.
Efekty opiszę podczas zbliżających się upałów. Wiadomo split to to nie jest i nie będzie ale najważniejsze że nie zasysa powietrza z zewnątrz i nie robi podciśnienia. Chałas jest znośny ale spać się przy tym nie da..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-01, 19:07:24 przez alan86.)
W ostatnim czasie pojawiły się upały i spontanicznie podjąłem decyzje o kupnie klimatyzatora.
Mieszkam w bloku z balkonem i oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby klimatyzacja typu split. Niestety Z zawieszeniem jednostki byłby problem (zgoda w spółdzielni), poza tym przyzwoity split z montażem to wydatek w granicach 3 tys PLN, dlatego zdecydowałem się na klimatyzator przenośny z funkcją grzania i suszenia.
Model WAP-41ELH Made in P.R.C a nie jakieś tam Chiny! (żarcik
)Po zakupie myślałem, że wystawienie za okno rury wlotowej i wylotowej będzie skuteczne. Niestety, jest to rozwiązanie tymczasowe, dobre na chwilowe ochłodzenie w strumieniu zimnego powietrza. W małym pokoju (16m2) po 3 godzinach chłodzenia było na prawdę już chłodno - w końcu 1400W pobór na pompie ciepła musi dawać choć trochę jakiś efekt, ale w pokoju 20m + otwarta kuchnia i trochę słońca już efekt był gorszy.
Postanowiłem zrobić w ścianie otwór w którym umieściłem przewody wentylacyjne (kolanko oraz na zewnątrz kratkę). Wszystko "siędzi" stabilnie i dookoła otoczone jest pianką montażową niskoprężną.
Efekty opiszę podczas zbliżających się upałów. Wiadomo split to to nie jest i nie będzie ale najważniejsze że nie zasysa powietrza z zewnątrz i nie robi podciśnienia. Chałas jest znośny ale spać się przy tym nie da..
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY