Witam. Przeszukałem trochę tematów na forum i google ale jeszcze chciałbym się dowiedzieć was czy te tanie spawarki na alledrogo śą warte do spawania rurek w układach klimatyzacji? Miałem już styczność z tymi Lutami z palnikiem i nie za bardzo mi to wychodzi dlatego postanowiłem się zainteresować TIGiem. Szukam tylko dobrego sposobu do pospawania dziurek czy też wspawania nowych kawałków jak to bywa z uszkodzeniami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-14, 19:10:50 przez Whisky.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Spawanie rurek alu
13 Odpowiedzi, 14886 Wyświetleń|
Powiem Ci ze najlepszym sposobem jest lutowanie palnikiem i odpowiednie spoiwo i doswiadczenie.Wychodza idealne luty. Tigiem moj brat spawa 15 lat i przyjezdza do mnie zebym mu polutowal rurki od klimy - mowi ze raz wyjdzie a raz nie wyjdzie, robia sie pecherzyki, wrzery itp. Jak masz duzo czasu i nerwy na wodzy to mozesz sobie tiga kupic ! ale mi sie wydaje ze szybciej sie nauczysz lutowac !
Powieszchnie musza byc idealnie czyste i odtluszczone ! nawet paluchami nie dotykaj przed lutowaniem.
Luty najlepsze sa te ktore maja osobno topnik. i nie kupuj tanich.
Miałem alumweld i alu8000. Nie udało mi się uszczelnić dziurki o wielkości igły. Testowałem w sumie nie wiele bo tylko 4 godziny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-15, 10:20:05 przez Whisky.)
Na różnych filmikach wszystko ładnie wygląda ale takie proste to nie jest. Może podpowiesz mi jaki lut polecasz i jaki topnik? Nie chcę oddawać czegoś źle zrobionego a też nie chce jeździć ciągle do spawacza który zresztą też nie potrafi mi tego pospawać za pierwszym razem.
Też się orientowałem w tym temacie.Musi być dobry TIG DC! ,no i trochę czasu trzeba poświęcić zanim się opanuje technikę i ustawi maszynę .Gluty i wżery się robią jak się zmienia potencjał +/- na materiale spawanym,dla tego musi być DC
Amfan napisał(a):Też się orientowałem w tym temacie.Musi być dobry TIG DC! ,no i trochę czasu trzeba poświęcić zanim się opanuje technikę i ustawi maszynę .Gluty i wżery się robią jak się zmienia potencjał +/- na materiale spawanym,dla tego musi być DCOrientowałeś się, pytanie czy próbowałeś, może chociaż widziałeś?
ALU nie pospawasz DC. ALU spawa się AC.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-17, 20:01:37 przez elektromechanik.)
Tyle jeśli chodzi o sprzęt. Jednak żeby dobrze spawać ALU to trzeba urodzić się spawaczem i baaaardzo duuuużo ćwiczyć. - to nie stal.
To co uniwersalne (lut gotowy z topnikiem) zazwyczaj bywa porażką.Kiedyś spawałem kawałek silnika WSK-i.Pokruszyłem z innej z tego samego rocznika kawałek elementu i użyłem go do naprawy jako spoiwo.Topnikiem był ALU 1lub 2.Teraz to 12-ście bodajże.Spektrometr czasami może pomóc w wyborze spoiwa.A czy to będzie zrobione metodą elektryczną DC czy AC czy palnikiem nie ma mniejszego znaczenia jeśli robi to odpowiednia osoba.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Sorki że tak późno odpisałem na własny temat ale wiecie każdy musi kiedyś zrobić urlop
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-27, 10:48:31 przez Whisky.)
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Postanowiłem dać szanse jeszcze mojemu palnikowi i poszukam teraz oddzielnie luty i topnik. Jeśli jednak ktoś może mi zaoferować sprawdzony topnik i lut to chętnie kupię
Bardzo dużo czasu minęło ale w końcu się udało
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-12, 10:41:14 przez Whisky.)
Spawarka AC/DC, dobra maska do spawania, dobrze dobrany drut, elektroda i można spawać drobne rzeczy takie jak rurki aluminiowe. Po zabawie z palnikiem poddałem się i spawarka na szczelność spawie bez problemu.
No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatów
januszk napisał(a):No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatówŻe co? januszk napisał(a):No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatów Teoretycznie to na wszystko musisz mieć kurs/certyfikat. Jeśli sobie sam pykasz to nikt nic nie powie ale jeśli pracownik spawie itd to można dostać niezłą karę. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Na różnych filmikach wszystko ładnie wygląda ale takie proste to nie jest. Może podpowiesz mi jaki lut polecasz i jaki topnik? Nie chcę oddawać czegoś źle zrobionego a też nie chce jeździć ciągle do spawacza który zresztą też nie potrafi mi tego pospawać za pierwszym razem.
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Postanowiłem dać szanse jeszcze mojemu palnikowi i poszukam teraz oddzielnie luty i topnik. Jeśli jednak ktoś może mi zaoferować sprawdzony topnik i lut to chętnie kupię
Spawarka AC/DC, dobra maska do spawania, dobrze dobrany drut, elektroda i można spawać drobne rzeczy takie jak rurki aluminiowe. Po zabawie z palnikiem poddałem się i spawarka na szczelność spawie bez problemu.