Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej

6 Odpowiedzi, 8017 Wyświetleń

krzysiek.j

2014-08-21, 09:30:01
Nowy użytkownik
Witam,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam pewną wątpliwość dotyczącą wymiany agregatu chłodniczego w ladzie. Jestem użytkownikiem lady chłodniczej, w której obecny agregat uległ uszkodzeniu. Mam inny, działający agregat ze starej chłodziarki, który chciałem wykorzystać w ladzie chłodniczej. Zleciłem zadanie wymiany fachowcowi, który nabił agregat jakimś gazem i zamontował go w ladzie, jednak po kilku próbach stwierdził, że agregat nie będzie działał, bo jest "za mocny" i że muszę kupić od niego nowy agregat, który będzie odpowiedni. Teraz mam problem, bowiem nie wiem czy agregat może być "za mocny" (przecież jego zadaniem jest obracanie gazem transportującym ciepło - co z tego, że robi to szybciej czy wolniej) czy tylko fachowiec chce mnie naciągnąć na koszty?

Bardzo proszę o Państwa opinię w tym temacie.

Pozdrawiam,
Krzysiek.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-21, 14:06:11
Moderator
Niestety (też dla nas) nie jest to takie proste, że agregat tylko obraca gazem. Możliwe jest, że agregat jest za mocny.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-21, 14:12:50
Zaawansowany użytkownik
Nie agregat a zapewne sprężarka uległa awarii.Co do kombinacji to po prostu lipny pomysł.Gdy pada sprężarka lub wymieniasz agregat to dobierasz zamiennik o zbliżonych parametrach lub oryginał jak kto woli.Zapewne lada jest leciwa skoro bawisz się w niepewne przekładki.Jakiś czas temu poleciłem klientowi w podobnej sytuacji żeby poszukał w necie całej zdrowej i znalazł za 300zł Wymiana sprężarki wyszła by o wiele drożej.Mówiąc szczerze podpowiedziałem mu na odczepne z racji ze lada stara w opłakanym stanie i aż strach zakładać nową sprężarkę bo mogła by nie dożyć końca gwarancji Big Grin Chyba że jest to mały sklepik towaru napchane i częściowo zabudowane wnętrze i wymiana lady sprawiła by duży kłopot

Fachowiec na koszty raczej Ciebie nie naciąga .Chciał zarobić na przekładce i stracił .Za dwie wymiany agregatu zapłacisz mu tylko za jedną i jeszcze go podejrzewasz że oszust?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-08-21, 15:04:24
Zaawansowany użytkownik
Niby wszystko się zgadza.
Dziwi mnie tylko to że fachowiec nie widział ze sprężarka ( czy agregat ) do końca nie wiemy - jest zbyt duży - przed montażem . Gdyby moc nie była znacznie większa to na pewno poszedłby bez większych problemów . Nawet przy nieco większej wydajności można puścić na niższej temperaturze parowani aby skraplacz dał radę - to nawet dodatkowy plus - ( bez przesady oczywiście ).
Większy problem byłby gdyby był zbyt mały - wydajność, osiągnięcie odpowiedni niskiej temperatury parowania itp.

Moim zdaniem albo nie do końca to > fachowiec < albo wpadł na pomysł większego zarobku.

Jak są na sprężarkach - agregatach podane typy to wrzuć tu - będzie można porównać i wtedy powiedzieć coś konkretnego a tak to wróżenie z fusów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-21, 15:11:36 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

wit

2014-08-21, 17:33:54
Top użytkownik
chyba że jakieś stare sprężarki -brak typu -lub nie ma już dostępnej dokumentacji -dobór był w ciemno -bez proby ani rusz. wielkość staroci niekoniecznie idzie w parze z ich mocą/ wydajnością.
Tak agregat -lub sprężarka mogą być za mocne do konkretnego urządzenia...

czy silnik z porszaka/ferrai itp może być za mocny do sejczento ? przecież najwyżej szybciej pojedzie...
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-21, 17:35:18
Top użytkownik
krzysiek.j napisz coś o ladzie i szafie.Jaka długa lada i jakiej kubatury była szafa.Mrożnicza czy plusowa?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa