Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG S24AQU - tryb serwisowy

35 Odpowiedzi, 29555 Wyświetleń
1 2 Dalej

jack63

2014-09-30, 11:22:36
Zaawansowany użytkownik
Panowie. Prośba o informacje na temat tego sprzętu. Sprawa dorywcza. Chcę zmierzyć przegrzanie dla max mocy, ale jest to inverter, więc wiadomo jak to jest.
Jakby któryś z kolegów podesłał mi info na w/w temat byłbym wdzięczny. Zaznaczam że nie robię konkurencji i ten "schładzalnik " jest dla mnie tylko upierdliwością.
Dane z tabliczki JZ:
Type:LG S24AQU UC0
Model: ASUW246C2U0
7kW na chłodzeniu, montowany rok temu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-30, 19:25:34
Top użytkownik
Kolega podgrzewa czujnik ty mierzysz.Dodam że pomiar w klimatyzacji domowej-mieszkaniowej to sprawa nie prosta.W odrużnieniu do typowego układu komory chłodniczej.Taki pomiar nam mówi o wielu rzeczach tylko wtedy jeśli punkty pomiaru będą przed wejściem i za wyjściem z chłodnicy.Jeżeli montaż przez ścianę gdzie odcinki rurociągów są krótkie można sobie podarować wynik przegrzania całkowitego.Wynik zbyt małego przegrzania może mówić o zabrudzonych filtrach-zbytniej wydajności-Przeładowania układu czynnikiem chłodniczym ITP.Jeżeli wartość przegrzania dla dedykowanego urządzenia jest zbyt wysoka sprawdzam skraplacz-filtr-Stan-rodzaj czynnikaITP
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-30, 19:59:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-10-01, 09:01:15
Użytkownik
LG często miało przytrzymanie wyłącznika na jednostce wewn. na 3-5 sek.
Ew. włącz tryb turbo/jet itp.
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-01, 13:48:00
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):LG często miało przytrzymanie wyłącznika na jednostce wewn. na 3-5 sek.
Nie ma żadnego przycisku! Tak było pewnie drzewiej.
Trybu turbo/jet nie sprawdzałem. tylko co sie stanie jak temp zadana zostanie osiągnięta lub będzie blisko?
Dowiedziałem się, ze ponoć (???) bez interfejsu wpinanego do JW NIE DA SIĘ ???
Co szanowne grono na to?
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-10-01, 15:19:05
Zaawansowany użytkownik
Odnośnie interfejsu to prawda do tego laptop lub smartfon i sprawdzasz wszystkie parametry urządzenia.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-01, 17:13:29
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
klimatolog napisał(a):LG często miało przytrzymanie wyłącznika na jednostce wewn. na 3-5 sek.
Nie ma żadnego przycisku! Tak było pewnie drzewiej.
Trybu turbo/jet nie sprawdzałem. tylko co sie stanie jak temp zadana zostanie osiągnięta lub będzie blisko?
Dowiedziałem się, ze ponoć (???) bez interfejsu wpinanego do JW NIE DA SIĘ ???
Co szanowne grono na to?
klimatolog napisał?
Napiszę to.Przegrzania nie da się zmierzyć bez znajomości ciśnienia-temperatury w parowniku.Interfejs zmierzy przegrzanie pod warunkiem że na końcu parownika schładzalnika mieszkaniowego znajduje się przetwornik ciśnienia.
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-01, 22:01:06
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Odnośnie interfejsu to prawda
Ale co jest prawdą? Da się bez interfejsu czy sie nie da???
Ile ten interfejs kosztuje? Tak z ciekawości pytam, bo nawet niby autoryzowany "serwis" go nie miał. Czyli coś musi byc na rzeczy.
klimatolog. Jak masz fazę, to pisz na innych forach. Jest pełno forum dla hajterów. Będziesz się mógł wykazać inwencją że aż strach..
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-10-02, 04:16:17
Zaawansowany użytkownik
Jedynie interfejsem możesz podejrzeć wszystkie parametry łącznie z przegrzaniem. Obecnie wszystkie invertery mają elektroniczny zawór rozprężny a nie wszystkie mają przetwornik ciśnienia. A przegrzanie regulują na zasadzie trzech czujników na parowniku (przed, na i za parownikiem)
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-02, 07:25:10
Użytkownik
Potwierdzam
U mnie po dużym dochłodzeniu cieczy w regeneracyjnym jej temperatura przed parownikiem odpowiada ciśnieniu parowania. Mierzę ją na rurce cieczowej za rozdzielaczem.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-10-02, 08:18:41
Użytkownik
Jack63,
Nie ma wyłącznika pod grillem? Przecież to standard nawet jeśli chodzi o inwertery, co jak zginie pilot? - Oczywiście to nie pytanie do Ciebie Smile.
Kabelek do LG to koszt ok 500 zl, soft do ściągnięcia za darmo.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-02, 16:48:28
Top użytkownik
jack63 Waż swoje wypowiedzi.Fazy nie posiadam w stosunku do ciebie jednostko ziemska.jack63 wypisywanie takich bzdur to jest Faza-klimatolog napisał/a:
LG często miało przytrzymanie wyłącznika na jednostce wewn. na 3-5 sek.Ja o wyłącznikach w tym temacie nie pisałem.jack63 lepiej mieć fazę i umiejętność zmierzenia przegrzania która jest różnicą Temperatur przegrzania pary i parowania.Wszystkie dane do prawidłowego odczytu bierzemy z końca parownika(ćiśnienie i temperatura)na tej podstawie oblicza się przegrzanie.Jeśli montaż przez ścianę to okey.Jeśli rurociąg posiada 25-metrów to doświadczony serwisant to uwzględni.Co do ciebie to widzę poczytałeś i dopełnisz stwierdzając wysokie przegrzanie owego układu.Ile sprężek na sumieniu jack?
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-02, 18:37:25
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Fazy nie posiadam w stosunku do ciebie jednostko ziemska.
Jak ładnie mnie nazywasz. Jednak nie możesz na nic liczyć. Sorry. Big Grin
Fazę można różnie rozumieć i każdy rozumie ją tak jak mu w duszy zagra. Wg. mnie nie mozna miec fazy do kogoś, bo może zostać to źle lub jeszcze gorzej odebrane.
Coś w Twoim stylu ? Jednak dużo mi brakuje do mistrza purenonsensu.
Wiem co to jest przegrzanie i jak go mierzyć, więc daj sobie spokój z kolejnym wykładem, bo nie o to w tym temacie chodzi.
ON/OFF napisał(a):Nie ma wyłącznika pod grillem?
Ale jesteś uparty. Napisałem że nie ma! Jakby był to bym nie pytał jak nawiedzony. Sa tylko 4 czujniki temperatury więc pewnie jest elektroniczny zawór rozprężny.
Nie dam 500 zł aby skontrolować przegrzanie (i tak liczone tylko z temperatur) jak mam manometry i termometr. Niech się LG buja sam ze sobą. Nie chce znać i będę przestrzegał przed tym co robi wielki koncern z maluczkimi chłodniarzami.
Vlad24 napisał(a):U mnie po dużym dochłodzeniu cieczy w regeneracyjnym jej temperatura przed parownikiem odpowiada ciśnieniu parowania. Mierzę ją na rurce cieczowej za rozdzielaczem.
Wytłumacz to lepiej. Proszę. Czyżby w tym LG montowali regeneracyjny który schładza ciecz do ok 0oC ?
Poza tym przed parownikiem jest zawór rozprężny i ciecz będzie przed nim. Niby też przed parownikiem, ale na tej zasadzie to i też przed sprężarką itd.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-02, 18:58:43
Top użytkownik
Gdybyś wiedział to nie zadawał byś tenndencyjnych pytań na forum jack63.sory za literówkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-02, 18:59:54 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-10-02, 20:16:42
Zaawansowany użytkownik
Nie ma co się obrażać na LG za kabel który kosztuje 500 zł. Nie znam marki która daje taką możliwość za darmo ale znam marki które takiego czegoś nie udostępniają. Nie znam LG które by nie miało przycisku ręcznego uruchomienia . Uruchomienie klimy na sztywno bez zwracania uwagi czujnik pomieszczenia można zrobić, wszystko jest w instrukcji trzeba poczytać.
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-02, 21:45:03
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):wszystko jest w instrukcji trzeba poczytać.
Trzeba ją jeszcze mieć.
p.obelix napisał(a):Nie znam LG które by nie miało przycisku ręcznego uruchomienia
No to poznałeś. Typ opisany wyżej.
p.obelix napisał(a):Uruchomienie klimy na sztywno bez zwracania uwagi czujnik pomieszczenia można zrobić,
Ten trochę "zbójecki" (podgrzanie) sposób proponował Klimatolog. Nie o to chodzi. Oszukujemy procesor sterownia, ale dla normalnej pracy. Mnie chodzi o tryb serwisowy. Taki dla nas a nie dla użytkownika. Sprężarka ma chodzić na chłodzeniu na FULL! Tak jak w ON/OFFie. Gorzej z zaworem rozprężnym. Czy w ogóle taki tryb jest możliwy przy zaworze roprężnym bez czujnika ciśnienia?
Ponoć automatyka tego LG wykrywa brak czynnika. Jak?
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-03, 08:46:26
Użytkownik
jack63 napisał(a):Wytłumacz to lepiej. Proszę. Czyżby w tym LG montowali regeneracyjny który schładza ciecz do ok 0oC ?
Poza tym przed parownikiem jest zawór rozprężny i ciecz będzie przed nim. Niby też przed parownikiem, ale na tej zasadzie to i też przed sprężarką itd.
Nie wiem, co tam jest montowane i nie bardzo mnie to interesuje. Zastrzegłem jedynie, że ciecz musi być schłodzona, bo inaczej wynik będzie fałszywy o wartość jej przegrzania.
Cholipa jasna o tym, że przed parownikiem jest jeszcze zawór zapomniałem. Ale jak być doczytał do końca, to byś wiedział gdzie mierzyć, bo napisałem to wprost. Pragnę też poinformować, że rurki miedzy rozdzielaczem a chłodnicą też nazywają się cieczowe.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-10-03, 18:26:57
Użytkownik
jack63 napisał(a):
p.obelix napisał(a):wszystko jest w instrukcji trzeba poczytać.
Trzeba ją jeszcze mieć.
p.obelix napisał(a):Nie znam LG które by nie miało przycisku ręcznego uruchomienia
No to poznałeś. Typ opisany wyżej.
p.obelix napisał(a):Uruchomienie klimy na sztywno bez zwracania uwagi czujnik pomieszczenia można zrobić,
Ten trochę "zbójecki" (podgrzanie) sposób proponował Klimatolog. Nie o to chodzi. Oszukujemy procesor sterownia, ale dla normalnej pracy. Mnie chodzi o tryb serwisowy. Taki dla nas a nie dla użytkownika. Sprężarka ma chodzić na chłodzeniu na FULL! Tak jak w ON/OFFie. Gorzej z zaworem rozprężnym. Czy w ogóle taki tryb jest możliwy przy zaworze roprężnym bez czujnika ciśnienia?
Ponoć automatyka tego LG wykrywa brak czynnika. Jak?

Nie ma takiego trybu serwisowego
Turbo JET to tylko praca wentylatora na maksa
Brak czynnika wykrywa po czujniku na powrocie z parownika ale zabrudzony filtr i zakitowany parownik też może wyzwolić taki kod błędu, ale widząc w jakim stanie jest parownik daje nam odpowiedź
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-04, 18:40:32
Top użytkownik
Zabrudzona turbina?
  • Odpowiedz

renegat35

2014-10-05, 06:42:29
Użytkownik
klimatolog napisał(a):Zabrudzona turbina?

Aż tak szczegółowo chyba nie trzeba się rozpisywać, przy diagnozie braku wydajności sprawdza się stopień zabrudzenia obu jednostek i dystrybucję przez nie powietrza
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-05, 17:08:52
Top użytkownik
Przy zabrudzonej turbinie i parowniku wydajność układu się obniża.Przy zabrudzonym skraplaczu wzrasta wydajność.Dziwne?Niestety ale prawdziwe.
  • Odpowiedz

mister

2014-10-05, 19:29:12
Zaawansowany użytkownik
wzrasta wydajność przy brudnym skraplaczu ? nie pisz bzdur
  • Odpowiedz

mg

2014-10-05, 20:08:21
Top użytkownik
Co ze sprawnością?
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-06, 11:25:08
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Co ze sprawnością?
A co pogodą w Bangladeszu?
Panowie nie pitolcie bzdur za klimatologiem. Za kogo mnie macie? Zadawał bym pytanie o tryb serwisowy nie zapewniając przepływu przez wymienniki???
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-06, 19:12:03
Top użytkownik
mister napisał(a):wzrasta wydajność przy brudnym skraplaczu ? nie pisz bzdur
.Wyobraż sobie sytuację.Sroga zima-awaria czujnika ciśnienia skraplania.Wentylator pracuje non-stop.Efekt-Brak temperatury w obiekcie chłodzonym-ubywający poziom oleju w sprężarce spowodowany obniżeniem wydajności i prędkości czynnika w układzie chłodniczym.Wzrost ciśnienia nad cieczą powoduje wzrost wydajności chłodniczej układu.Nie bez powodów producent podaje wydajność dla oczekiwanych warunków .Wbrew pozorom zabrudzony parownik obniża wydajność układu.A zwiększenie ciśnienia w skraplaczu podwyższa wydajność.Każdy doświadczony serwisant wie że zbytnie przechłodzenie czynnika równa się obniżeniem wydajności układu-prędkością przepływu czynnika.Czy twoim zdaniem przewymiarowany skraplacz w stosunku do całej instalacji podwyższy jej wydajność?Moim zdaniem nie.Obniży temperaturę parowania czynnika.A co zatym idzie obniżenie wydajności.Reasumując .Podwyższenie ciśnienia skraplania podwyższa wydajność układu chłodniczego i nie ma nic wspólnego z jego sprawnością jeżeli jej nie obliczamy do ściśle zamierzonych w procesie chłodzenia.Np. zamierzona temperatura skraplania+40 stopni a wynikowa+15 stopni to mamy do czynienia z obniżeniem wydajności.Choć pomimo temperatura skraplania spadła.Podobnie jak ciśnienie parowania czynnika.
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-07, 05:56:15
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Efekt-Brak temperatury w obiekcie
Ciekawostka. JAk może brakować temperatury? JAk by nie była zawsze jest!
klimatolog napisał(a):.Choć pomimo temperatura skraplania spadła.

A to w jakim języku jest napisane? Słowa wyglądają na polskie ale treść utonęła chyba w C2H5OH.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa