Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamrażanie parownika-kanałówka inverterowa Samsung

31 Odpowiedzi, 27051 Wyświetleń
1 2 Dalej

Dejw88

2014-11-08, 05:16:14
Użytkownik
Mam tutaj dosyć specyficzny przypadek:

W serwerowni pracuje kanałówka samsunga EH070EAV1 która notorycznie zamarza gdy na pilocie temperatura zadana wynosi 18*C. Gdy zadaną temperaturę podwyższę do ok. 22*C to przestaje zamrażać parownik ale dalej strasznie szroni CAŁA rura powrotna gazu(rura cieczowa nie szroni).

Udało mi się ustalić następujące warunki pracy:
-Ilość czynniki prawidłowa 1,8kg R410A (czynnik został ściągnięty do butli, została pociągnięta próżnia, a sam klimatyzator został nabity NOWYM czynikiem R410A)
-Przez jednostkę wewnętrzną jest przepływ powietrza (parownik i filtr czysty, wentylator wewnętrzny pracuje)
-Odparowanie trochę poniżej zera tj. -3*C (na zewnątrz ok 14*C)
-Wewnątrz bardzo ciepło tj ok. 24*C
-Sam klimatyzator chłodzi bardzo dobrze, na nawiewie dmucha powietrzem o temp ok 5-7*C(dopóki nie zamarznie)

Proszę o jakąś poradę bo już skończyły mi się pomysły :/
  • Odpowiedz

MarioO

2014-11-08, 08:35:31
Zaawansowany użytkownik
Zwiększ prędkość wentylatora,będzie lepsza wymiana powietrza.Możliwe że to co wypchnie parownik przy zbyt niskim biegu to za mało żeby wychłodziło i po prostu mieli.Moc urządzenia jest OK?
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-08, 18:49:26
Użytkownik
Generalnie urządzenie pracuje na najwyższym biegu wentylatora...
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-11-08, 19:18:53
Moderator
Podnieś skraplanie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-08, 19:21:43 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-11-08, 19:26:31
Zaawansowany użytkownik
Czy parownik jest czysty ? Jak jest wykonana instalacja rozprowadzenia powietrza nie masz przypadkiem zdławionego przepływu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-08, 19:32:13
Użytkownik
No właśnie też mi po głowie chodzi to skraplanie ale nie chciałem niczego sugerować na forum Smile .
Ogólnie jest to inwerter więc teoretycznie nie powinien mieć problemów z utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia skraplania . W Praktyce wygląda to nieco inaczej bo najprawdopodobniej jest to inwerter który posiada silnik wentylatora skraplacza jako indukcyjny jednobiegowy. Więc brak możliwości regulacji skraplania przy niskich temperaturach.

I teraz pytanie czy mogę pomiędzy płytę inwerterową zewnętrzną, a silnik wentylatora podpiąć pakiet zimowy aby płynnie regulować skraplanie i utrzymywać je cały czas na poziomie 40*C?

Albo być może istnieje inny sposób na podniesie ciśnienia skraplania?
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-08, 19:35:20
Użytkownik
p.obelix napisał(a):Czy parownik jest czysty ? Jak jest wykonana instalacja rozprowadzenia powietrza nie masz przypadkiem zdławionego przepływu.

sama instalacja jest bardzo krótka. Po dwa króćce nawiewne i dwa wywiewne (fi200 albo 250).Generalnie całkowicie wykręciłem anemostaty aby mieć pewność że nie ma żadnego dławienia
  • Odpowiedz

MarioO

2014-11-08, 20:24:54
Zaawansowany użytkownik
odparowanie -3 masz przy 14 w dzień .W nocy masz już przymrozki
  • Odpowiedz

barbie

2014-11-08, 20:34:20
Top użytkownik
obejrzyj w dokumentacji temperatury eksploatacyjne .
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-08, 21:08:48
Użytkownik
temperaturowy zakres pracy urządzenia sprawdziłem w pierwszej kolejności co dla mnie było oczywiste . chłodzenie do -15C. Wiec teoretycznie urządzenie powinno pracować bez zarzutów, a jednak tak nie jest
  • Odpowiedz

barbie

2014-11-08, 21:10:10
Top użytkownik
zasłoń połowę skraplacza kartonem .
  • Odpowiedz

MarioO

2014-11-08, 21:23:16
Zaawansowany użytkownik
Jaką ma wydajność przy np. -2 temp zewn i przy silniku wentylatora skraplacza indukcyjnym jednobiegowym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-08, 21:25:15 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-08, 21:23:18
Użytkownik
ok to faktycznie jest sposób na sprawdzenie czy przyczyna tkwi w zbyt niskim ciśnieniu tłoczenia. W przyszłym tygodniu jadę na obiekt. Dam znać jak coś będę wiedział
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-08, 21:46:19
Top użytkownik
Zbyt mala wydajność powietrza omywającego dochładzalnik pomieszczenia.Areometr do ręki.Inaczej poszukaj dlaczego i gdzie oraz co jest powodem braku wydajności parownika.To że wentylator pracuje to nie oznacza faktu że wentyluje tyle powietrza na jaką został zaprojektowany.dalej strasznie szroni CAŁA rura powrotna gazu. Przy nastawie 22 nie zamarza?Nie bo tam istnieje okołoło temperatura 22.Zmieniając na 18 to schaładzalnik tłucze jak porąbany nie uzyskując zadanej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-11-08, 21:52:03
Zaawansowany użytkownik
hmm jeśli klimatyzator jest przystosowany do chłodzenia przy temp.zew -15 i ma jednobiegowy wentylator skraplacza* to zapewne przy coraz to niższych temp zew. będzie zwalniała sprężarka obniżając wydajność(przy odp.dobranej mocy) .Skoro zakuwa się parownik to może wydajność zbyt mała (przyjmując że wymiana i przepływ wymuszony powietrza jest ok).Daje radę do 22 jak pisałeś ale 18 to już za nisko.Od kiedy jest problem?Ty go montowałeś ,dobierałeś ,obliczyłeś zyski |?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-08, 22:01:23 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-09, 06:59:58
Użytkownik
Przejąłem urządzenie do serwisu po poprzedniej firmie. Użytkownik twierdzi że z tym urządzeniem były zawsze problemy i że poprzednia firma nie potrafiła ich rozwiązać. Niestety bardziej szczegółowych informacji użytkownik nie jest w stanie mi udzielić, a protokołów też brak
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-09, 09:51:23
Top użytkownik
Może do wymiany jest EEV lub płyta sterująca zaworem .Sprawdź też czujniki na jednostce wewnętrznej.Może widzi wysoką temperaturę w pomieszczeniu (przekłamuje) i rozpędza się na max .
  • Odpowiedz

gadget

2014-11-12, 08:52:31
Zaawansowany użytkownik
Dejw88 napisał(a):No właśnie też mi po głowie chodzi to skraplanie ale nie chciałem niczego sugerować na forum Smile .

Wydaje mi się że nie jest problem w czynniku skoro ilość jest prawidłowa.

Dejw88 napisał(a):Ogólnie jest to inwerter więc teoretycznie nie powinien mieć problemów z utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia skraplania . W Praktyce wygląda to nieco inaczej bo najprawdopodobniej jest to inwerter który posiada silnik wentylatora skraplacza jako indukcyjny jednobiegowy. Więc brak możliwości regulacji skraplania przy niskich temperaturach.

I teraz pytanie czy mogę pomiędzy płytę inwerterową zewnętrzną, a silnik wentylatora podpiąć pakiet zimowy aby płynnie regulować skraplanie i utrzymywać je cały czas na poziomie 40*C?

Albo być może istnieje inny sposób na podniesie ciśnienia skraplania?

Proponuję wpierw zapoznać się z dokumentacją lub rozebrać jednostkę zewnętrzną. Najlepiej pytać na forum co to może być nie sprawdzając z czym dokładnie mamy do czynienia. Otóż jest to inwerter który posiada nowoczesny i bardzo łatwo sterowalny silnik BLDC ,który ma płynną regulację obrotów! Z podłączenia jakiegoś pakietu zimowego zostanie tylko kupa smrodu podobnie jak z jednostki zewnętrznej. Proponuję sprawdzić termistory, poza tym przydał by się oscyloskop by zbadać co się dzieje w elektronice. Być może uszkodzona jest któraś z płytek.
  • Odpowiedz

Przemonter

2014-11-12, 20:27:17
Użytkownik
...dwa anemostaty fi 200 albo fi 250 to zdecydowanie za mało jak na 7,1 kW moim skromnym zdaniem stąd problem?
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-12, 21:51:57
Użytkownik
Kwestię przepływu powietrza zweryfikuję w prosty sposób. Odepnę wszystkie kanały wentylacyjne i puszczę ją na krótkoWink

Do inspektora Gadgeta: Faktycznie istnieje wersja tej kanałówki z wentylatorem skraplacza jako BLDC (opcja). Jednak standardowo była ona dostarczana z silnikiem jednobiegowym. W załączniku schemat płyty zewnętrznej.

W tym przypadku zanim ruszy sprężarka to najpierw z pełnym impetem startuje wentylator i tak ciągnie do końca czyli do zatrzymania klimatyzatora na pilocie zdalnym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-12, 21:56:13 przez Dejw88.)
  • Odpowiedz

gadget

2014-11-12, 22:14:46
Zaawansowany użytkownik
Dziękuję za tytuł Inspektora nie wiem czy na niego zasługuję , pewnie będzie że bajki opowiadam ... Zanim napisałem wcześniejszą odpowiedź sprawdziłem w dokumentacji stało jasno BLDC. Prawdopodobnie to jakiś wczesny model ( powinien mieć kilka lat już ale to tylko moje przypuszczenia). Zrób mały test zrestaruj go i sprawdź czy się zaladza, może zalkadzać się po jakimś czasie np kilku godzin. Podczas uruchamiania jednostka zewnętrzna ustawia zawór rozprężny w pozycji zerowej posłuchaj czy nie skrzypi lub zgrzyta wtedy nie działa sprężarka ani wentylator więc jest cicho. Będziesz słyszał zawór. Skrzypienie zaworu oznacza jego uszkodzenie. Jaki jest rok produkcji tego urządzenia?
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-12, 22:34:37
Użytkownik
To będzie 2009 rok. W sobotę jadę na obiekt i dam znać co i jak.

Ja mam jednak teorię następującą:
W pomieszczeniu jest bardzo ciepło bo to serwerownia (25 stopni). Na dworze 10-14 stopni celcjusza. Jednostka wewnętrzna wysyła sygnał do agregatu że jest duże zapotrzebowanie na chłód, sprężarka rusza na max, zawór również się otwiera aby dostarczyć odpowiednią ilość czynnika do parownika, ale.... ze względu na obniżone ciśnienie skraplania obniża się również ciśnienie odparowania do ok -3 stopni celcjusza (aby był zachowany odpowiedni przepływ przez EEV musi istnieć odpowiednia różnica ciśnień).

Ogólnie lodzenie rury gazowej rozpoczyna się chwilę po starcie urządzenia.
  • Odpowiedz

gadget

2014-11-12, 22:41:24
Zaawansowany użytkownik
2009 to mogła być jakaś przejsciówka , kto wie co nam jeszcze skośnoocy zafundowali? Być może zawór już stoi? Były z tym już problemy. Sprawdź i daj znać dla innych co się stało. A zapomniałem jakie ciśnienie masz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-12, 22:42:27 przez gadget.)
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-13, 07:18:49
Użytkownik
odparowanie -3*C przy R410A (operuję raczej na temperaturach nie na ciśnieniach)
  • Odpowiedz

jack63

2014-11-13, 08:10:32
Zaawansowany użytkownik
Tak w sumie to nie wiadomo jak wygląda ten układ ??? Z Twojego opisu nie wynika po co ta kanałówka i na jakim powietrzu pracuje? Może jakiś prosty rysunek lub dobry opis.
Trochę dziwna ta kanałówka. We wszystkich "serwerowniach" które widziałem były po prostu zamontowane splity. Jeden dwa, trzy... bo tak taniej a ich liczba z reguły rośnie w ...miarę potrzeb.
Nie piszę o serwerowni (bez cudzysłowu) bo to inna bajka.
Podejrzenie uszkodzenia zaworu rozprężnego opisywane przez inspektora Big Grin jest prawdopodobne. Pasuje zrobić opisaną wyżej próbę "słuchową" i sprawdzić czy rura za zaworem EEV nie szroni.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa