Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Narzedzia i szkolenie

13 Odpowiedzi, 9523 Wyświetleń

Bartosz29

2014-12-07, 12:27:52
Nowy użytkownik
Witam!
Proszę o doradzenie kupna narzędzi niezbędnych do instalacji i serwisowania klimatyzatorów (pomp ciepła) firmy Mitsubishi. Cena nie ma znaczenia. Druga sprawa szkolenie praktyczne... Czy są na forum osoby z okolic Poznania, które się tym zajmują zawodowo? chodzi konkretnie o przeszkolenie z serwisowania uzupełnienia gazów. Mam prywatnie 2 jednostki Msz-fh35ve oraz Msz-fh25ve w której podejrzewam niedobór, nadmiar gazu. Sam osobiście chciałbym się tym zająć zawodowo jednak nie w Polsce. Szkolenie oczywiście odpłatnie w granicach rozsądku.
Pozdrawiam Bartosz
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-07, 15:12:04
Top użytkownik
Najpierw zatrudnij się do firmy serwisującej. ogarnij trochę temat w praktyce .Jedno szkolenie niczego nie załatwi. Żeby coś wiedzieć na temat chłodnictwa trzeba i teorii i praktyki. jeśli podejrzewasz( nadmiar, niedobór czynnika) to tak naprawdę twoja diagnoza świadczy o tym, że nie wiele wiesz na ten temat. Jeśli uważasz ,że ktoś cię nauczy upuszczania i dopełniania czynnika i to sprawi ,że staniesz się fachowcem to się grubo mylisz.Nie chcę ci źle życzyć ,ale możesz szybko się rozczarować ,jak będziesz wzywany po kilka razy do jednego urządzenia i w końcu nie dostaniesz za to zapłaty i w dodatku zrezygnują z ciebie.Jeśli swoją przyszłość widzisz za granica to tam od razu bym szukał pracy w tym zawodzie .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-07, 15:13:31 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-07, 15:52:02
Zaawansowany użytkownik
Jeśli masz kasę i chcesz wejść w ten interes to zabierz z Polski dwóch ludzi z wiedzą w tym temacie.Otwórz tam firmę zatrudnij a ty przy nich się będziesz uczył począwszy od podawania narzędzi bo tu niema drogi na skróty
Jak zrobisz tak jak planujesz to kase stracisz i jeszcze kłopotów sobie narobisz.Zwłaszcza że chcesz wejść na zagraniczny rynek gdzie o pompach ciepła wyspecjalizowane firmy wiedzą wszystko bo to dla nich tak powszechne jak u nas kotły CO
  • Odpowiedz

Bartosz29

2014-12-07, 18:57:31
Nowy użytkownik
Panowie. Jestem hydraulikiem i trzeba się doszkolić w tej dziedzinie. Jedynej zasady nie rozumiem uzupełniania jednostek w czynnik. Proszę w miarę możliwości opisania listy narzędzi typu : gruszka, manometry cyfrowe z czujnikami temperatury czy bez, z obliczaniem przegrzania w co warto dołożyć a w co nie. Dziekuję za rady Smile MariOo - przy takim rozwiazaniu nie mial bym szans
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-07, 19:34:52
Top użytkownik
http://www.ogrzewnictwo.pl/wydarzenia/do...iepla-pc-1
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-07, 20:04:59
Zaawansowany użytkownik
Bartosz29 napisał(a):Panowie. Jestem hydraulikiem i trzeba się doszkolić w tej dziedzinie. Jedynej zasady nie rozumiem uzupełniania jednostek w czynnik.

A jak padnie w okresie grzewczym np.sprężarka to rozumiesz jak to stwierdzić i wykonać 100 różnych czynności z tym związanych?Rozumiesz jak to zrobić szybko sprawnie i profesjonalnie?Zamontować gotowy produkt i skasować pieniądze jest najłatwiej.Gorzej jak dojdzie do awarii.Wtedy najlepsi w tym fachu potrafią chodzić w kółko i drapać się po głowie.Tak czy inaczej powodzenia życzę
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-12-09, 08:32:07
Top użytkownik
MariOo napisał(a):... skasować pieniądze jest najłatwiej.
Ułańska fantazja :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

NMZC

2015-01-19, 19:38:24
Nowy użytkownik
Myślę, że narzędzia do serwisu powinni Ci doradzić w hurtowni. Gdy zakładałem dwa lata temu firmę z dofinansowania kupiłem w sklepie internetowym coolmarkecie. Byłem mile zaskoczony z fachowego podejścia i nie czułem, że chcą mi coś wcisnąć na siłę byle zarobić.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

barbie

2015-01-19, 19:48:23
Top użytkownik
jak sklep internetowy wciska ? .
  • Odpowiedz

NMZC

2015-01-19, 20:10:09
Nowy użytkownik
Przed zamówieniem narzędzi oczywiście był wcześniejszy kontakt telefoniczny o pomoc w wyborze. Ceny jak i jakości. Nie "wciskali" mi np. pompy próżniowej w cenie ponad tysiąca złotych tylko tańszej o tej samej jakości.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-21, 11:25:31
Top użytkownik
NMZC napisał(a):Myślę, że narzędzia do serwisu powinni Ci doradzić w hurtowni. Gdy zakładałem dwa lata temu firmę z dofinansowania kupiłem w sklepie internetowym [reklama]. Byłem mile zaskoczony z fachowego podejścia i nie czułem, że chcą mi coś wcisnąć na siłę byle zarobić.

Pozdrawiam.
... a ja zawsze myślałem że trzeba coś wiedzieć wcześniej ... praktykować u majstra, używać narzędzi,
myśleć i się starać jako pomocnik w sezonie siłą rzeczy przy około 200 montażach się jest.
Teraz to takie proste (prawdopodobnie dzięki dofinansowaniu) :o idę do hurtowni
biorę młot, wiertła koronę na głowę, kilka kołków, pompę tej samej jakości co ta za 3 razy tyle i jestem
monterem, serwisantem jak kupię komputer to kosztorysantem jak AutoCADa to projektantem strach pomyśleć co będzie jak kupi się endoskop można przy okazji kolonoskopię zrobić.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-21, 14:31:49
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):co będzie jak kupi się endoskop można przy okazji kolonoskopię zrobić.
A jak ma odkurzacz to nawet liposukcję zrobi. Big Grin

Potem taki fohowiec napełnia agregat skraplający z CPCE na manometry i się dziwi że LP stoi jak drut choć coś dziwnie posykuje.
Autentyczna sytuacja! Chłopki były bardzo zdziwione że coś takiego jak CPCE występuje i że jest to pewnie jakiś staroć bo oni w klimatyzatorkach z czymś takim się nie spotkali. A to że idą trzy rury a nie dwie w ogóle nie zauważyli. Dobre co?
Inny geniusz jak powiedziałem, że ten agregat (był przenoszony przez fohowców) że jest tam CPCE odciął się: Mamy pociągnięte ... dość kabli i sobie poradzimy. Coś w tym stylu. Jak m powiedziałem ze CPCE wymaga trzeciej rury to się trochę zdziwił i powiedział że sie nie zna i ma od tego ludzi. Pewnie mu chodziło o tych wyżej opisanych.
Takie historie można mnożyć, ale to nie Hyde Park. Big Grin
Trochę dziwne jest to, że ten początkujacy nie pyta o ... książki. Pewnie chodzi o pogardę tzw. teorii. Przecież praktyka jest najważniejsza i nie zgadza się z teorią.
  • Odpowiedz

barbie

2015-01-21, 19:28:09
Top użytkownik
odgrzewany kotlet przez handlowca .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa