Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uszkodzone sterowanie jednostki zewnętrznej Mitsubishi MUZ-GC25VA

23 Odpowiedzi, 21345 Wyświetleń

judox

2014-12-14, 14:07:49
Gość
Witam
Tak jak w temacie uszkodzona została płytka sterująca w jednostce zewnętrznej klimatyzatora Mitsubishi MUZ-GC25VA no i ze względu na to że sama płytka kosztuje katalogowo ok. 450eur. to postanowiłem zastosować jakieś odrębne sterowanie. Sam klimatyzator kosztuje powyżej 4 tyś zł i szkoda mi wyrzucać. Jako elektronik uważam że wszytko jest do obejścia, ale nie znam się za bardzo na klimatyzacji. Po pierwsze powiem że wymieniłem uszkodzone elementy w tej płycie ale prawdopodobnie nie sprawdzę czy działa bo odczynnik został zlany bo klima została zdjęta. Tu zaczynają się moje pytanie.

1. Jak sprawdzić czy płytka działa bez odczynnika (czy jest to możliwe)?
2. Jak jest sterowana jednostka zewnętrzną jednostką wewnętrzną ( w dokumentacji jest że 12-24 V ale czy to jest sterownie analogowe od 12 do 24 V czy po prostu podanie napięcia w zakresie od 12 do 24 V spowoduje załączenie czyli 0 i 1)
3. W przypadku gdy nie będę w stanie naprawić płyty jaki mogę zastosować sterownik jednostki zewnętrznej na co zwrócić uwagę
4. Gdzie mogę szukać ewentualnie tej płyty głównej od jednostki zewnętrznej.

P.S. Dokumentację można znaleźć wpisując w google " manual Mitsubishi MUZ-GC25VA"
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-14, 14:56:26
Top użytkownik
sterowanie jest cyfrowe jakimś wewnętrznym protokołem ME.jedyny sposób sprawdzenia to połączenie kabelkami .Jak jest problem z komunikacją to jednostka zewnętrzna nie ruszy i wywali błąd komunikacji .Jak nie masz podłączonego układu chłodniczego do też odepnij kable sprężarki.
  • Odpowiedz

judox

2014-12-14, 19:35:13
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):sterowanie jest cyfrowe jakimś wewnętrznym protokołem ME.

Czy jesteś tego pewien, czy tylko podejrzewasz, że tak jest?

Ja się cały czas zastanawiam co z tym klimatyzatorem. Poradźcie co z tym mam zrobić odpuścić czy walczyć. Powiem tak, że nie stać mnie na nowy i na kupno nowej płyty też nie. A szkoda mi wyrzucać. Najlepiej jak by znalazł się ktoś kto ma taką klimę uszkodzoną to bym albo odsprzedał swoją albo odkupił uszkodzoną ale z dobrą płytą sterowniczą.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-14, 20:04:04
Top użytkownik
Jaki kod błędu?Bo moje doświadczenia podpowiadają mi że płyta głowna żadko jest uszkodzona.A technicy klimatyzacji zamawiają komplet.Płyta plus czujniki.A często okazuje się że powodem jest czujnik który wyłącza cały system w czasie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-14, 20:16:12 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Przemonter

2014-12-14, 20:31:45
Użytkownik
Poszukaj w dziale sprzedam tam ktoś ostatnio miał elektronikę do mitsubishi może akurat będziesz miał szczęście...?
  • Odpowiedz

judox

2014-12-15, 07:26:36
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Jaki kod błędu?Bo moje doświadczenia podpowiadają mi że płyta głowna żadko jest uszkodzona.A technicy klimatyzacji zamawiają komplet.Płyta plus czujniki.A często okazuje się że powodem jest czujnik który wyłącza cały system w czasie.

Kolego jest na 100 % uszkodzona bo została zalana wodą a dlaczego tak. To już ci mówię jednostka która była na dachu nie była przytwierdzona do podłoża wiatr zawiał trach i na glebę się przewrócił, deszcz przyszedł, zalał BZZZZZZZZZZzzzzzzzzzztttt zwarcie i koniec.
  • Odpowiedz

gadget

2014-12-15, 15:08:00
Zaawansowany użytkownik
judox napisał(a):1. Jak sprawdzić czy płytka działa bez odczynnika (czy jest to możliwe)?
Działa bez czynnika
judox napisał(a):2. Jak jest sterowana jednostka zewnętrzną jednostką wewnętrzną ( w dokumentacji jest że 12-24 V ale czy to jest sterownie analogowe od 12 do 24 V czy po prostu podanie napięcia w zakresie od 12 do 24 V spowoduje załączenie czyli 0 i 1)
Nie jest to sterowanie analogowe bo jednostka wewnętrzna musi sterować zaworem 4D, wentylatorem oraz sprężarką jak sterować tak wieloma elementami napięciem?
judox napisał(a):3. W przypadku gdy nie będę w stanie naprawić płyty jaki mogę zastosować sterownik jednostki zewnętrznej na co zwrócić uwagę
Nie wiem
judox napisał(a):4. Gdzie mogę szukać ewentualnie tej płyty głównej od jednostki zewnętrznej.
U producenta lub na złomowisku

Jeśli zalało to prawdopodobnie upalona przetwornica. Scalak prawdopodobnie zabytkowy już ( a może to jeszcze składane z elementów dyskretnych? ) może kosztować kilkaset euro. Zobacz oscyloskopem co się dzieje na kablu sterowania oraz na końcówkach procesorów. Wg. mnie to albo kup nową płytę lub wyrzuć.
  • Odpowiedz

judox

2014-12-15, 17:15:26
Nowy użytkownik
Kolego "gadget" masz rację sama płytka jest strasznie droga i kupno jej od producenta jest po prostu nieopłacalne. Jeszcze po walczę z tą płytą i zobaczymy co będzie. Wiem, że na 100% jest uwalony mostek i tranzystor LGBT prawdopodobnie jest on od sterowania prędkością agregatu.
P.S.
Dzięki za konkretne odpowiedzi. Powiem jakie efekty i jaką decyzje podejmę
  • Odpowiedz

gadget

2014-12-16, 08:23:45
Zaawansowany użytkownik
Jeśli upalony jest mostek ( zwarcie? ) to coś musiało paść dalej, jednym tranzystorem na pewno nie jest sterowana sprężarka powinno być kilka. Tutaj z napięcia stałego robisz 3 fazy zmiennego. Zainteresuj się "inteligent power module" . Wydaje mi się że serwisuję takie mistu jak masz ale dopiero na wiosnę będę przy nim. Ciekawe czy nie upaliło Ci sprężarki. Może uzwojenia już nie istnieją?
  • Odpowiedz

judox

2014-12-16, 11:40:21
Nowy użytkownik
Wczoraj udało mi się uruchomić do takiego stopnia, że włączył się wentylator po 3 minutach, czyli jakoś ta elektronika działa. Teraz czekam z TME na IGBT i MOSTEK. "gadget" tak sprężarka nie działa tylko na tym tranzystorze odpowiada tak jakby za sterowanie prędkością i jest na całkiem osobnym mostku od tego układu IPM.
A sama jednostka ma tyle zabezpieczeń że nie wiem co musiało, by się stać aby uszkodziło się uzwojenie.
Powiedz mi jeszcze tylko czy na parę sekund można uruchomić agregat bez odczynnika i czy się w ogóle się powinien uruchomić tak jak ten wentylator po tych 3 min co piszą w dokumentacji ?
  • Odpowiedz

gadget

2014-12-16, 12:07:43
Zaawansowany użytkownik
Na parę sekund możesz uruchomić tylko czy warto? Żeby ocenić czy wszystko jest sprawne musisz mieć uruchomiony kompletny klimatyzator na godzinę , ponadto podłącz manometry bo wirnik może drgać i nie wiesz czy wirnik się obraca, powinno maleć ciśnienie. Uruchamiając na krótko sprawdzisz jedynie falownik. Ale może jednak uruchomisz tę płytkę. Z wentylatorem objaw prawidłowy ,razem z nim powinna wystartować sprężarka.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-16, 22:14:31
Top użytkownik
Jeśli próbowałeś odpalić klimę po ,,wywrotce" to sprężarce też mogło wywalić softa. Sad
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-16, 22:45:33
Top użytkownik
1. Jak sprawdzić czy płytka działa bez odczynnika (czy jest to możliwe)?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

judox

2014-12-18, 11:59:38
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):1. Jak sprawdzić czy płytka działa bez odczynnika (czy jest to możliwe)?

Powiem tak zdanie może jest nie logiczne, ale wyrwanie jednego zdania z kontekstu traci swoje logiczne przesłanie (przypomina mi to działanie polskich mediów). W tym punkcie drogi "klimatolog]1" (jeśli nie doczytałeś) chodziło o to, że mam rozłączoną klimatyzację w sensie brak rurek i odczynnika (elektrycznie jest połączona) i jeśli na płytce jest uC ( mikrokontroler) to może być tak zaprogramowany, że jeśli nie ma ciśnienia w układzie to klimatyzacja nie zadziała aby się nie uszkodziła (ale co uszkodzić nie wiem, bo na klimatyzacji się nie znam jak już wcześniej pisałem). Następnym razem proszę aby Pan czytał całego posta.
  • Odpowiedz

judox

2014-12-20, 21:48:40
Nowy użytkownik
gadget napisał(a):J Zainteresuj się "inteligent power module" . Wydaje mi się że serwisuję takie mistu jak masz ale dopiero na wiosnę będę przy nim. Ciekawe czy nie upaliło Ci sprężarki. Może uzwojenia już nie istnieją?

No właśnie wylutowałem ten moduł mocy i co się okazało jest upalony. Nowy kosztuje ok 200 zł w GB więc kupie na ebay.pl używkę z Chin za 40 zł. Zobaczymy co dalej po nowym roku sprawdzę na falowniku sprężarkę zobaczymy czy ruszy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-20, 21:52:20 przez judox.)
  • Odpowiedz

judox

2015-01-08, 04:20:54
Nowy użytkownik
No dziś wymieniłem ten układ mocy i jest nadzieja pojawiło się na zaciskach zasilania sprężarki napięcie ok 100 VAC czyli jest dobrze.
Nie podłączałem sprężarki, bo trochę się podszkoliłem w czasie tego okresu świątecznego z dziedziny klimatyzacji i to, że nie są węże podłączone nie znaczy, że nie ma odczynnika a więc teraz zamówię węże miedziane podłącze na krótko "odpowietrzę układ wg. instrukcji "zrób to sam" i zobaczymy czy działa. Dam odpowiedź co i jak. A w ten czas jak możecie to dajcie jeszcze jakieś rady by czegoś tam nie uszkodzić.
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-08, 09:43:43
Zaawansowany użytkownik
judox napisał(a):No dziś wymieniłem ten układ mocy i jest nadzieja pojawiło się na zaciskach zasilania sprężarki napięcie ok 100 VAC czyli jest dobrze.
Jesteś zbytnim optymistą.
Weź się jeszcze poducz terminologii, bo "węże miedziane" nie brzmią dobrze.
A układu chłodniczego sie nie "odpowietrza" tylko robi się próżnię, więc pasowało by mieć pompę próżniową i manometry.
Czekamy na efekty pracy.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-08, 10:48:18
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
judox napisał(a):No dziś wymieniłem ten układ mocy i jest nadzieja pojawiło się na zaciskach zasilania sprężarki napięcie ok 100 VAC czyli jest dobrze.
Jesteś zbytnim optymistą.
Weź się jeszcze poducz terminologii, bo "węże miedziane" nie brzmią dobrze.
A układu chłodniczego sie nie "odpowietrza" tylko robi się próżnię, więc pasowało by mieć pompę próżniową i manometry.
Czekamy na efekty pracy.
Ja bym się nie czepiał :lol: bo jak by tak się zastanowić te nasze fachowe pojęcia też nie brzmią dobrze
dla przykładu elektrycy czy sieciowcy "ciągną druta" my dla odmiany "w układzie ciągniemy próżnię" albo "rury w kręgu" ... żabki, francuzy, łapki, węże, wentyle, kołki, udar, młot co montaż to kupa śmiechu.

Co do autora tematu to go podziwiam jak podchodzi do życia . :lol: :lol:
Jak mi się pralka popsuła to kupiłem nową cichą o mniejszym zużyciu wody i energii z tego co szybko policzyłem Wink w 2 max 3 lata z tej różnicy zakup mi się zwróci no i mam nową.
To samo tyczy się TV i lodówki tylko czekam na pretekst do ich wymiany.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

judox

2015-01-08, 11:56:11
Nowy użytkownik
JDBKlima i jack63 bardzo pouczające wskazówki, które bardzo dużo wnoszą do tematu i przyczyniają się do rozwikłania problemu. Oczywiście wezmę to pod uwagę dziękuje Undecided
  • Odpowiedz

Amfan

2015-01-08, 12:48:12
Top użytkownik
Nie podłączałem sprężarki, bo trochę się podszkoliłem w czasie tego okresu świątecznego z dziedziny klimatyzacji i to, że nie są węże podłączone nie znaczy, że nie ma odczynnika a więc teraz zamówię węże miedziane podłącze na krótko "odpowietrzę układ wg. instrukcji "zrób to sam" i zobaczymy czy działa. Dam odpowiedź co i jak. A w ten czas jak możecie to dajcie jeszcze jakieś rady by czegoś tam nie uszkodzić.

A na czym polega ta instrukcja odpowietrzania" zrób to sam " .Będziesz próbował przedmuchać czynnikiem chłodniczym układ. A jak go nie ma bo został wypuszczony w powietrze lub odzyskany przy demontażu, to czym to zrobisz ?. Powietrzem albo tlenem z butli nie radzę się bawić przy tym układzie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-01-08, 12:50:28 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

judox

2015-01-08, 21:20:54
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):A na czym polega ta instrukcja odpowietrzania" zrób to sam " .Będziesz próbował przedmuchać czynnikiem chłodniczym układ. A jak go nie ma bo został wypuszczony w powietrze lub odzyskany przy demontażu, to czym to zrobisz ?. Powietrzem albo tlenem z butli nie radzę się bawić przy tym układzie?

Tak jak mówisz próbować przepchać czynnikiem, ale może masz rację i jest to zły pomysł. A co, by kolega proponował? jest możliwość sprawdzenia to jakoś samemu?
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-09, 07:45:32
Top użytkownik
Kolego na 100% masz w swojej okolicy firmę zajmującą się klimatyzacją jeśli wykonasz już wszystkie naprawy wezwij ich niech wykonają próżnię i napełnią układ gazem według wskazań z tabliczki znamionowej urządzenia.
Po twojej stronie jest naprawa oraz pucowanie z myciem urządzenia koszt usługi o której wspominałem nie powinien być duży (poproś o wycenę kosztów).
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

judox

2015-01-12, 18:46:02
Nowy użytkownik
Witam
dziś uruchomiłem klimatyzację sprężarka ładnie ruszyła, słychać było syczenie jak próbowałem przepchnąć powietrze czynnikiem , ale chyba go tam nie ma (nie znam się) tak jak DBKlima powiedział, tu już mój udział się kończy jeśli chodzi o naprawę (elektrycznie jest sprawna). Nie mam narzędzi i wiedzy na w pełni uruchomienie klimy.
Może jest ktoś z was z okolic Bydgoszczy i chce zarobić to pisać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa