Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator split - wywala bezpiecznik

75 Odpowiedzi, 61246 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

mg

2014-12-28, 00:30:49
Top użytkownik
Elektrolity w normie?
  • Odpowiedz

joker

2014-12-28, 00:59:46
Zaawansowany użytkownik
Elektrolity są odbiornikami.napisałem wszystkie odbiorniki??
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-28, 10:17:48
Nowy użytkownik
no fakt właśnie dlatego wyciągnąłem całe sterowanie i jutro dam do sprawdzenia bo bardzo możliwe ze kondensatory się napracowały i robi któryś zwarcie.
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-29, 13:16:03
Zaawansowany użytkownik
Wygląda na inverter. Niestety. Masz małe szanse na naprawę. Trzeba się "trochę" znać na elektronice.
To chyba nie Twoja półka.
Ciekawe tylko kto i po co odłączył kabel z "+" mostka prostowniczego ???
  • Odpowiedz

joker

2014-12-29, 19:17:52
Zaawansowany użytkownik
inverter i 407 c?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-29, 20:47:16
Top użytkownik
Klimatyzator i HYUNDAY?
To nie zmienia faktu, że kiedyś ,, to'' funkcjonowało.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-29, 21:46:10
Nowy użytkownik
no i wszystko jasne... właśnie dostałem telefon od gościa który sprawdzał mi cała ta elektronikę co zapodałem na zdjęciach. Odnośnie kabelka do mostka... odłączyłem go oczywiście ja, a dlatego , bo musiałem zdemontować tą cała skrzyneczkę a ten kabelek szedł od takiego czegoś jak transformator ale to nie jest trafo bo ma tylko dwa czerwone przewody i jeden został na tym niby trafo który właśnie szedł do mostka żeby nie pomylić. Panowie okazało się , że kondensatory się nie rozsypały ( na co liczyłem ) , i elektronika jest sprawna na 95 procent, Gościu stawia na coś co uruchamia sprężarkę bo ona na pewno nie chodzi na 230 v i jest tam coś co jest w urządzeniach energooszczędnych i to robi problem ( nie pamiętam jak on to nazwał jutro będę u niego to napiszę ) pewnie wiecie chłopaki o co chodzi ja niestety nie... ale to nie problem, problem będzie jak tego czegoś nie można kupić.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-29, 21:51:53
Nowy użytkownik
FALOWNIK o to chodziło niby to jest walnięte.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-29, 22:14:50
Nowy użytkownik
fakt jak to falownik to nie MOJA PÓŁKA ... nawet wiem która kto płytka ( chyba ) biały, czerwony , niebieski - zasilanie sprężarki - mam racje? i od razu nasuwa mi się pytanie... NAPRAWIA SIĘ TO ???
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-29, 22:50:01
Nowy użytkownik
A może można kupić taki falownik?
Wiem Panowie , że macie mnie dosyć bo nie rozmawiacie z równym Sobie, niestety w życiu tak jest , że jeden zna się na tym inny na tym. Ja niestety nie znam się na klimatyzacjach i prądach i zabezpieczeniach dlatego tu trafiłem z wiarą , że uda mi się z Waszą pomocą uruchomić przynajmniej na jakiś czas tą klimę. Należy się Wam medal za to , że w ogóle podjęliście temat i próbujecie pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu tym bardziej , że udzielam Wam szczątkowych informacji ( chociaż się staram ) które mogły by być bardziej szczegółowe. Jak nie macie nic przeciwko, proszę Was o jeszcze trochę cierpliwości i o wyrozumiałość może jednak coś z tego będzie i uda się jakimś cudem to naprawić ( chyba , że już jestem spisany na straty :-) )
  • Odpowiedz

mg

2014-12-29, 23:01:31
Top użytkownik
Nie trap się.
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-30, 11:30:27
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Nie trap się.
I... daj sobie spokój z tym splitem.
Tak na marginesie ten "transformator" z "tylko dwoma kabelkami" to dławik poprawiający PF (współczynnik mocy - cosinus fi itp) czyli pasiv PFC. Zrozumiano???
Pewnie nie.
A ta płytka to nie żaden falownik, choć jej budowa przypomina "przemiennik częstotliwości" falownikiem popularnie nazywany!
To jest płyta zasilająca silnik BLDC sprężarki i nie ma to żadnego związku z R407C. Bez tej i to sprawnie działającej płyty nie uruchomisz silnika sprężarki czyli klimatyzatorka.
Możesz próbować ją kupić nową, ale nie wiadomo czy sam silnik jest OK.
Cena pewnie będzie "niewejściowa" a Ty przy Twoich zdolnościach i wiedzy możesz ją uwalić przy pierwszym włączeniu do prądu.
Także życzę szczęśliwego nowego roku.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-30, 20:50:32
Nowy użytkownik
Do jack63.

W sprawach mojej wiedzy na ten temat masz racje, nie znam się na tym, w sprawie moich zdolności niestety nie mogę się z Tobą kolego zgodzić :-) Na temat klimatyzacji wiesz na pewno sporo i znasz zasadę działania tych urządzeń a ja niestety nie. Do mojego splita podchodziło dwóch chłodniaków jeden to nawet gruba ryba bo instaluje chłodnie i urządzenia chłodnicze przemysłowe i tak samo klimatyzatory przemysłowe w biurowcach.
Jeden i drugi ewidentnie olał sprawę bo co tam jakiś tam SPLIT z castoramy , my Ci założymy nowy za 3600 zł bo ten twój nie do naprawienia uwalony na AMEN. Myślę ,, no trudno co zrobić kupię nowy klimatyzator oczywiście z castoramy i sam go założe pochula znowu parę latek i gra , i wziąłem te sterowanie na swój warsztat bo i tak już nie mogłem nic gorzej popsuć, poprzerywałem parę ścieżek na płytce drukowanej i zacząłem sprawdzać po kolei, pierwszy poszedł termik i nic dalej zwara i poleciał bezpiecznik, i tak po kolei co było na płytce, aż doszedłem do dławików, wylutowałem pierwszego i od razu strzał w dziesiątkę, sprawdzam miernikiem a on ma zware między cewkami, miałem przewinąć cewki ale nie miałem takiego drutu grubego i ciekawość wygrała, przerwałem ten rdzeń węglowy i problem znikł. Wlutowałem dławik na miejsce podałem zasilanie i wszystko gra, założyłem już sterowanie do jednostki zewnętrznej i START i chula Jack63 pięknie ruszyła bez żadnych komplikacji, jutro to wszystko poskręcam bo już dzisiaj dosyć się namarzłem. Dla niedowiarków mogę zamieścić filmik z dowodem że klima pracuje. Temat można zamknąć problem rozwiązany nie wiem na jak długo ale jednak udało się, jednak cuda się zdarzają :-) Chciałbym Wszystkim podziękować za to , że mnie nie zlinczowaliście na początku i że jednak próbowaliście pomóc i Wasze sugestie okazały się na pewno pomocne. Dziękuję jeszcze raz i życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2014-12-30, 21:06:51
Top użytkownik
prehistoria-montarz przewlekany .
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-30, 21:09:28
Nowy użytkownik
to znaczy ? bo nie rozumiem
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-30, 21:30:27
Zaawansowany użytkownik
Po ile nówki chodzą w Castoramie?
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-30, 21:32:03
Nowy użytkownik
teraz nie wiem ale za tego Splita dałem 1299 zł siedem lat temu
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-30, 21:39:49
Zaawansowany użytkownik
To teraz pewnie z 1300 Hmm.. Drugiego na części można dokupić .Też se chyba założę
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-30, 21:55:34
Nowy użytkownik
a po co Ci drugi na części jak się skończy to śmietnik i znowu nówka, mi się co prawda udało naprawić ale już byłem przekonany ze trzeba będzie kupić nowy no i nie wiadomo ile ten mój stary SPLIT jeszcze pochodzi.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-30, 22:03:42
Zaawansowany użytkownik
a jak padnie dławik tak jak u Ciebie to po co całą maszynę wymieniać?Wymienię tylko dławik lub całą płytkę.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-30, 22:07:17
Nowy użytkownik
no szczęście ze to tylko to się okazało, dławik można założyć chyba inny i jutro pojadę poszukam i zmienię bo może ta moja prowizorka może się zemścić.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-30, 22:08:36
Top użytkownik
Raczej
  • Odpowiedz

MarioO

2014-12-30, 22:09:21
Zaawansowany użytkownik
eee ja też pierdziele i na razie nie zakładam.Po nowym roku może będzie promo i dorzucą jakieś wiertła do kompletu
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-31, 12:59:58
Zaawansowany użytkownik
No cóż czasem ślepej kurze trafi się ziarnko.
Pożyjemy zobaczymy. Tematu bym ... nie zamykał.
Jeżeli faktycznie było zwarcie w między uzwojeniami, dławików filtra EMC (Tak sie domyślam ??) to albo straszny pech, albo .. jest jakiś powód np. temperatura.
Jeżeli jest to tylko filtr EMC (z tych zdjęć trudno ocenić) , to można go w ogóle nie montować licząc się z pewnym "sianiem" po instalacji budynku.
W sumie ciekawostka, ale i tak dobrze to świadczy o wyrobach z Castoramy. W niejednym markowym inverterze poszła do nieba płyta zasilania sprężarki a tu tylko dławik.
Do siego roku.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-31, 15:41:43
Nowy użytkownik
Tak to tylko dławik, już zrobiłem nowy, trochę było latania i szukania takiego drucika miedzianego , ale znalazłem u gościa co silniki przewija, zmierzył mikrometrem grubość , odcięliśmy ze szpuli tyle co odwinąłem z dławika z jednej cewki i po robocie , a to kółeczko węglowe dostałem za darmo od gościa co telewizory naprawia. Ogólnie koszt naprawy to 30 zł tyle co zapłaciłem za sprawdzenie elektroniki.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa