Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki klimatyzator do malutkiej serwerowni. Może klimatyzator mobilny?

15 Odpowiedzi, 15305 Wyświetleń

coldfreezer

2015-01-13, 14:59:51
Gość
Witam,

mam serwerownie składającą się z serwera rackowego, serwera midi-tower i upsa rackowego.

Specyfikacja:

1. Serwer IBM System x3650 M4 HD complies with ASHRAE class A3 specifications.

Power on:
Temperature: 5 °C to 40 °C (41 °F to 104 °F) up to 950 m (3,117 ft)
Above 950 m, de-rated maximum air temperature 1 °C / 175 m
Humidity, non-condensing: -12 °C dew point (10.4 °F) and 8% - 85% relative humidity
Maximum dew point: 24 °C (75 °F)
Maximum altitude: 3050 m (10,000 ft) and 5 °C to 28 °C (41 °F to 82 °F)
Maximum rate of temperature change: 20 °C/hr (68 °F/hr) for HDDs

W serwerze mam zamontowane 10 x HDD, 2 x mocne cpu i 16gb ram.

2. Serwer MIDI-TOWER mały pobór prądu i mała ilość wydzielanego ciepła (wiekowy pc).

3. APC Smart-UPS 1500VA

W przyszłości dojedzie jeden serwer rackowy o nieco mniejszej mocy o tego którego aktualnie posiadam.

Specyfikacja pomieszczenia:

Wymiary 3,5 x 6 m
Wyprowadzone na zewnątrz dwa kanały

I teraz pytania.

1. Do dyspozycji mam stary klimatyzator mobilny/przenośny DESA AC 90 E.
O specyfikacji:

wydajność chłodnicza: 2,5 kW
pobór mocy elektrycznej (chłodzenie): 970 W
zasilanie: 220-240V/~50Hz
przepływ powietrza: 250 m?/h
zakres temperatur: 16-31 °C
poziom hałasu: 48 dB(A)
czynnik chłodniczy: R407C
wymiary: 40 x 37 x 76 cm

Czy coś takiego mogę zastosować w serwerowni?

2. Czy lepiej kupić coś innego, a jak tak to co.

Na pewno chciałbym uzyskać stała temperaturę 20-21 C.
Dobrze by było mieć minimalny poziom wilgotności. Nie chcę by iskry spierniczyły mi sprzęt.

Co polecacie?
  • Odpowiedz

aras

2015-01-13, 16:01:21
Użytkownik
Cześć, jakim budżetem dysponujesz ? Co to za kanały ?
  • Odpowiedz

Amfan

2015-01-13, 17:00:06
Top użytkownik
utrzymanie temperatury i wilgotności to tylko klima precyzyjna .Nie spotkałem się z klimatyzatorem komfortu z funkcją nawilżania wszystkie raczej osuszają . niska wilgotność nie jest wskazana dla elektroniki.
  • Odpowiedz

coldfreezer

2015-01-13, 20:11:23
Nowy użytkownik
aras napisał(a):Cześć, jakim budżetem dysponujesz ? Co to za kanały ?

3000-5000 zł być może więcej.

Są to kanały wentylacyjne które są wyprowadzone z serwerowni na zewnątrz budynku.
  • Odpowiedz

Linde

2015-01-13, 23:52:28
Nowy użytkownik
Witam,

nie wiem jaki jaki jest minimalny poziom wilgotności dla Pana wiekowego PC, jednak dla serwera w klasie A3 (IBM) tak jak pisze w twoim poście dopuszczalna wilgotność to około 8-85%, dla UPS 0-95%

Oczywiście zaleca wilgotność dla wszystkich klas jest inna i wynosi dla 25*C około 25-50% RH, także i tak ciężko o niższą wilgotność...

Ale gdyby się uprzeć to chyba Daikin ma taką klimę z funkcją nawilżania, przy czym koszt przekroczy z pewnościa Pana budżet.

Dodatkowo zalecam wyższą temperaturę, szkoda prądu... 25*C nie skróci życia podzespołów komputerów a pozwoli zaoszczędzić trochę grosza...

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

coldfreezer

2015-01-14, 07:55:30
Nowy użytkownik
Linde napisał(a):Witam,

nie wiem jaki jaki jest minimalny poziom wilgotności dla Pana wiekowego PC, jednak dla serwera w klasie A3 (IBM) tak jak pisze w twoim poście dopuszczalna wilgotność to około 8-85%, dla UPS 0-95%

Oczywiście zaleca wilgotność dla wszystkich klas jest inna i wynosi dla 25*C około 25-50% RH, także i tak ciężko o niższą wilgotność...

Ale gdyby się uprzeć to chyba Daikin ma taką klimę z funkcją nawilżania, przy czym koszt przekroczy z pewnościa Pana budżet.

Dodatkowo zalecam wyższą temperaturę, szkoda prądu... 25*C nie skróci życia podzespołów komputerów a pozwoli zaoszczędzić trochę grosza...

Pozdrawiam.

IBM podaje dopuszczalną wilgotność powietrzna na poziomie 8-85%.
Ale z tego co mi wiadomo to serwer powinien pracować w zakresie 45-60% i temperaturze na poziomie 18-21C.
Oczywiście bez wahania temperatur.

Dziś zrobiłem pomiar temperatury i wilgotności powietrza w serwerowni. Wynik: 25.6 C i wilgotność 30.5.

Mam możliwość zaciągania powietrza z zewnątrz - czy to dobry pomysł aby w ten sposób zwiększyć wilgotność i zmniejszyć temperaturę? W zimę temperaturą może spaść do -20 i więcej, a wiadomo wahania temperaturą potrafią być zabójcze dla elektroniki.

Czy lepiej wyłączyć zasysanie powietrza z zewnątrz i pozostać przy temperaturze 25.6 i 30.5RH?
Ale co z latem? W lato na pewno temperatura podskoczy.

Może jakiś średniej klasy klimatyzator?
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-14, 08:27:40
Top użytkownik
Gdybym miał mały budżet to szukał bym raczej dwóch klimatyzatorów z kilkuletnią gwarancją.
Co do "średniej klasy" nie istnieje to nie sprzedaż aut w salonie z praktyki wynika że najlepiej sprawdzały się tanie klimatyzatory on/off i co to była klasa niższa ?
Szukasz rozwiązania na forum ?
Zaproś 2 czy 3 firmy na oględziny i na 100% będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.
Pomysł z dostarczaniem powietrza jak to określiłeś z zewnątrz do serwerowni zaliczam do mocno niepoważnych .
Daikin z funkcją nawilżania to urządzenie typowo do domu/sypialni/salonu a nie do serwerowni.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

coldfreezer

2015-01-14, 09:20:48
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Gdybym miał mały budżet to szukał bym raczej dwóch klimatyzatorów z kilkuletnią gwarancją.
Co do "średniej klasy" nie istnieje to nie sprzedaż aut w salonie z praktyki wynika że najlepiej sprawdzały się tanie klimatyzatory on/off i co to była klasa niższa ?
Szukasz rozwiązania na forum ?
Zaproś 2 czy 3 firmy na oględziny i na 100% będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.
Pomysł z dostarczaniem powietrza jak to określiłeś z zewnątrz do serwerowni zaliczam do mocno niepoważnych .
Daikin z funkcją nawilżania to urządzenie typowo do domu/sypialni/salonu a nie do serwerowni.

Dlaczego dwa klimatyzatory?
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-14, 10:48:25
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Szukasz rozwiązania na forum ?
A ja uważam, iż kolega postępuje rozsądnie. Nawet jak nie znajdzie gotowego rozwiązania, to przynajmniej zostanie "uświadomiony " w kwestii wad/zalet/zagrożeń/kosztów.
DBKlima napisał(a):Zaproś 2 czy 3 firmy na oględziny i na 100% będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.
Nie wiem o jakich firmach piszesz (?), ale przy małym budżecie będą to spliciarze bez pojęcia.

Uważam, że stosowanie klimatyzatorków (to nie żadna klimatyzacja!!!) w serwerowni jest "podcieraniem tyłka szkłem" i nie jest to wina takich ludzi jak kolega coldfreezer tylko dysponentów pieniędzy, czyli księgowych bez wyobraźni. Przy zbyt małym budżecie nie da się zrealizować prawidłowego chłodzenia, bez przesuszania i z odpowiednio wysokim stopniem niezawodności.

Aby nie było przesuszania powietrza klimatyzatorek musiałby pracować przy odparowaniach rzędu 14-16 oC aby woda nie skraplała sie na lamelach parownika. Jednak nie spotkałem jeszcze takiego. O tym jak wielki musiałby być i/lub jakie huragany wywoływać nie chcę nawet myśleć.

Z tym nawilżaniem w Daikinach to na poważnie, czy jakaś ściemka marketingowa?

Mało kto zdaje sobie sprawę że problem chłodzenia serwerowni jest kosmicznie trudny jeśli miały by byc spełnione wszystkie wymogi.
Przykładowo. Gdy w serwerowni mogą przebywać ludzie, to musi być zapewniona wentylacja bytowa. Patrz kratki wentylacyjne lub nawiewy/wywiewy centrali. Prowadzi to do "otwarcia" pomieszczenia na: zanieczyszczenia i zmiany wilgotności.
Najlepiej jakby pomieszczenie było szczelnie zamknięte a na drzwiach był napis: Nie przeznaczone dla przebywania ludzi. Wedy można próbować chłodzić klimatyzatorkami (najlepiej więcej niż jednym, bo większa niezawodność) a nawilżać nawilżaczem, ale mechanicznym. Coś w stylu rozpylacza, a nie grzewczym parowym, bo koszty i wprowadzanie dodatkowego ciepła.
coldfreezer napisał(a):Dlaczego dwa klimatyzatory?
Już pisałem. Większa niezawodność. Klimatyzatorki muszą mieć układ nadzorczy realizujący pracę naprzemienną w "normalnych" warunkach. W warunkach ekstremalnych (+35 lub -25 oC) muszą pracować oba.
Oczywiście klimatyzatorki z możliwością pracy w bardzo niskich temperaturach -specjalne wykonanie lub doposażenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-01-14, 10:49:41 przez jack63.)
  • Odpowiedz

coldfreezer

2015-01-14, 11:12:37
Nowy użytkownik
A czy możecie polecić konkretne modele klimatyzatorów?
  • Odpowiedz

Amfan

2015-01-14, 20:39:01
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Aby nie było przesuszania powietrza klimatyzatorek musiałby pracować przy odparowaniach rzędu 14-16 oC aby woda nie skraplała sie na lamelach parownika. Jednak nie spotkałem jeszcze takiego. O tym jak wielki musiałby być i/lub jakie huragany wywoływać nie chcę nawet myśleć.

.
szafa precyzji mają wydatek 40-60 tyś m3/h i gdyby nie spinki na panelach to cały sufit podwieszany by podrywało. Także jest to całkiem niezły huragan jak stoi 10 takich szaf w jednym rzędzie.
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-15, 11:58:18
Zaawansowany użytkownik
coldfreezer napisał(a):A czy możecie polecić konkretne modele klimatyzatorów?
Nie polecę, bo nie handluję a naprawiam tylko z przymusu. Proponuję większą ilość ilość (min 2) max prostych klimatyzatorków i jakiś rozsądny układ sterujący do nich. Z tym ostatnim byłby największy problem.
Nie wiem na ile ważna jest ta serwerownia, ale pasowałoby rozwiązać problem zasilania. Komputery mają swoje UPSy, ale klimatyzatorków do małego (2kW) UPSa podłączyć się nie da. Pasowało by aby układ sterujący był zasilany z któregoś UPSa i w razie dłuższej przerwy "wygasił" serwerownię.
Amfan napisał(a):szafa precyzji
Posługujesz się jakimś "wewnętrznym" slangiem. Nie wiem co to jest "szafa precyzji" ale w prawdziwych serwerowniach stosuje się szafy rakowe z autonomicznym chłodzeniem. Każda szafa jest jakby witryną chłodniczą z własnym obiegiem powietrza i chłodnicą wodną. Wda lodowa ok 15 oC "robiona jest przez chiller stojący poza serwerownią. Tym sposobem pomieszczenie może być wentylowane i mogą w nim przebywać ludzie.
A "huragany" wynikają po prostu z fizyki. Przy różnicy temp. rzędu 7-8 K wielkośc chłodnic i przepływ powierza musi być ...spory.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-01-15, 16:57:41
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
Amfan napisał(a):szafa precyzji
Posługujesz się jakimś "wewnętrznym" slangiem. Nie wiem co to jest "szafa precyzji" ale w prawdziwych serwerowniach stosuje się szafy rakowe z autonomicznym chłodzeniem. Każda szafa jest jakby witryną chłodniczą z własnym obiegiem powietrza i chłodnicą wodną. Wda lodowa ok 15 oC "robiona jest przez chiller stojący poza serwerownią. Tym sposobem pomieszczenie może być wentylowane i mogą w nim przebywać ludzie.
A "huragany" wynikają po prostu z fizyki. Przy różnicy temp. rzędu 7-8 K wielkośc chłodnic i przepływ powierza musi być ...spory.

Szafa klimatyzacji precyzyjnej :Uniflar, Emerson ,Denco ,Stulz, Rital, APC itp.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-16, 09:16:21
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Nie wiem o jakich firmach piszesz (?), ale przy małym budżecie będą to spliciarze bez pojęcia.
Określono budżet który zamyka w praktyce dyskusję.

Amfan napisał(a):Szafa klimatyzacji precyzyjnej :Uniflar, Emerson ,Denco ,Stulz, Rital, APC itp.
Taaaa Big Grin ... ja to się boję tych spolszczeń bo jak nazwać klimatyzację którą na przykład montuje się w rack'u 19" klimatyzacja patchpanelowa ? :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

tbarudzki

2015-11-09, 12:59:15
Nowy użytkownik
aras napisał(a):Nie wiem co to jest "szafa precyzji" ale w prawdziwych serwerowniach stosuje się szafy rakowe z autonomicznym chłodzeniem. Każda szafa jest jakby witryną chłodniczą z własnym obiegiem powietrza i chłodnicą wodną. Wda lodowa ok 15 oC "robiona jest przez chiller stojący poza serwerownią.

To mimo wszystko jest nietypowe rozwiązanie. Informatycy za nim też pewnie nie przepadają bo szafy są całkowicie zamknięte.
W "prawdziwych serwerowniach" jak to nazywasz w większości stosowane są jednak szafy klimatyzacji precyzyjnej np. coś takiego: http://www.klimatech.biz.pl/pl/stulz/kli...yberair-3/

Pozdrawiam

----------------------------------------------------
[REKLAMA]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-11-12, 13:17:02 przez tbarudzki.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa