Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG K09AH N41 zdalne sterowanie

21 Odpowiedzi, 16413 Wyświetleń

grzes997

2015-03-09, 17:30:21
Nowy użytkownik
Na początku chciałem się z Wszystkimi przywitać i prosić o poradę, od paru lat użytkuje klimatyzację LG K09AH N41, głównie działa jako ogrzewanie, jest regularnie czyszczona, ale od paru dni zauważyłem problem ze zdalnym sterowaniem, sterowanie raz działa raz nie i choć na wyświetlaczu widać że sygnał jest wysłany urządzeniem nie można sterować, sprawdzałem też czy dioda nadawcza nadaje kamerką z telefonu i jest wszystko ok i teraz moje pytanie czy to jest wina w pilocie który w jakiś sposób gubi swój zakres częstotliwości nadawanych sygnałów czy coś się dzieje niedobrego z jednostką wewnętrzną, dodam że usterka występuje niezależnie od temperatury otoczenia i urządzenia. Nie mam innego pilota by to sprawdzić gdzie tkwi problem ale mam nadzieję że ktoś z Was spotkał się z taka usterką i udzieli mi pomocy.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2015-03-09, 17:56:24
Top użytkownik
jakie jest napięcie w pilocie ? .
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-09, 18:03:59
Nowy użytkownik
Napięcia nie mierzyłem ale wymieniłem dziś baterie, klimatyzacja jest zamontowana w lokalu użytkowym i jutro sprawdzę jakie jest napięcie w pilocie na wyłączony, włączonym i nadającym sygnał.
  • Odpowiedz

barbie

2015-03-09, 18:05:39
Top użytkownik
nie wkładaj akumulatorków bo mają za niskie napięcie .
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-09, 18:13:59
Nowy użytkownik
Wiem, zawsze wkładam alkaliczne Energizer, no chyba że kupiłem już jakieś leciwe baterie :/ jutro zmierzę te napięcie i Ci napisze co i jak
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-10, 13:35:53
Nowy użytkownik
Witam, napięcie zmierzone w każdej pozycji i działaniu pilota jest 3,2 V ale co zauważyłem, rano gdy ją włączam wszystko działa prawidłowo sterowanie jest jak w nowej maszynie Wink ale po około 30 minutach już radość się kończy, wygląda na to że na płytce sterującej mogą być zimne luty skoro na dzień dobry jest wszystko ok a po 30 minutach pracy awaria, zajrzał bym tam do środka ale jak się za to zabrać żeby czegoś nie uszkodzić, no chyba że się mylę z tymi zimnymi lutami.
  • Odpowiedz

barbie

2015-03-10, 20:08:22
Top użytkownik
załatw pilota na podmiankę i zrób testy .
  • Odpowiedz

joker

2015-03-10, 20:27:36
Zaawansowany użytkownik
Jeśli awaria to jest kod Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-10, 20:44:06
Nowy użytkownik
Już pytałem znajomego serwisanta czy nie ma gdzieś takiego pilota ale niestety zostanie mi obserwowanie portali aukcyjnych i zakup na próbę może coś być z tym pilotem.

joker napisał(a):Jeśli awaria to jest kod Smile

Na szczęście kodów nie wywala, ale nie wiem czy tez kodami jest sygnalizacja że np. psuje się odbiornik IR w jednostce.
Powiem tak odpalić i nastawić temperaturę można bez problemu jedynie w czasie pracy jakieś zmiany zrobić to trzeba parokrotnie ponaciskać pilota aż załapie, a puki co szukam zastępczego pilota, jeśli to nie będzie wina pilota zdejmuję obudowę i zobaczę co tam w odbiorniku IR słychać, czy go tam nie zalał serwis podczas czyszczenia i teraz wychodzi usterka, wiecie co mnie niepokoi, o ile pamiętam jak kiedyś ją wyłączyłem z nastawioną temperaturą 21 stopni to podczas włączania taka temperatura była a teraz przy włączeniu wchodzi z automatu 26 stopni.
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-10, 20:47:05
Moderator
Witam. W urządzeniach LG były problemy z odbiornikiem podczerwieni (płytka elektroniczna) pilota ale na ogół jak ona padła to urządzenia ani nie można było włączyć ani wyłączyć. Pilot na 99% jest OK. Nieraz tak bywa że podczas konserwacji płyn chemiczny dostaje się na płytkę podczerwieni i ją zalewa. Czy tak płytka jest pod wymiennikiem czy gdzieś na grillu czyli panelu przednim klimatyzatora? Pzdr
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-10, 20:55:12
Nowy użytkownik
Odbiornik jest wraz z wyświetlaczem i diodami LED po prawej stronie jednostki
[Obrazek: 808.jpg]
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-10, 20:58:25
Moderator
Niestety przy nie do końca czystym serwisie może wystąpić zalanie odbiornika i w końcu jego nieprawidłowa praca. Sprawdź jeszcze czy czasem wtyczka nie wyszła z podłączenia. Choć mało to prawdopodobne ale bywa że lekko się wypnie wtyczka i juz brakuje komunikacji. Jak dalej będziesz mieć problem to wymień odbiornik. Pzdr
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-10, 21:01:53
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedz jutro sprawdzę te połączenia a jak wszystko będzie ok to postaram się zdjęć obudowę i zobaczę co tam jest w tym odbiorniku pewnie będzie jedna wielka śniedź, chemia zjadła ścieżki :/

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-10, 21:05:19
Moderator
Nie wiem jak w tym modelu ale nie zawsze trzeba ściągać całą obudowę . Wystarczy przedni panel i już ją będziesz miał na wierzchu. Odbiornik nie jest drogi a wymiana to pikuś. Pzdr
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-10, 21:15:03
Nowy użytkownik
Już sprawdzałem z ciekawości ale po podniesieniu pokrywy z filtrów nie ma dostępu do odbiornika jedynie widać kable połączeniowe i z boku płytę główną.
  • Odpowiedz

byniom

2015-03-11, 09:38:01
Moderator
Musisz zdjąć obudowę żeby się dostać do odbiornika .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-11, 19:22:12
Nowy użytkownik
Obudowa zdjęta, zdemontowałem odbiornik i zdziwienie całość zalana jakąś masa niczym żywica, jedyne elementy nie zalane to wyświetlacz ledy i sam odbiornik IR, całość wygląda na czyste i nie zalane chemią, ale wpadłem na pomysł, poskręcałem wszystko jedynie obudowa jest tylko założona bez skręcania jak zacznie sterowanie szwankować spróbuję schłodzić sama płytkę odbiornika sprężonym powietrzem zobaczymy czy coś się poprawi ale gdyby nawet kto usunie te masę z płytki drukowanej, pewnie serwis jak przychodzi wymienia cała płytkę i koniec pracy.
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-11, 19:25:37
Moderator
Witam. Nie wiem czy nie szkoda zachodu. Zapytaj w LG ile kosztuje nowy odbiornik i wymień go. Pzdr
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-11, 19:36:04
Nowy użytkownik
Też tak myślałem ale skoro to jest całe zalane a sam czujnik IR jest widoczny i możliwość przylutowania nowego więc chyba się pokoszę i spróbuję go zregenerować jeśli nic z tego nie wyjdzie zorganizujemy nową sztukę, wiesz ja tam jestem dociekliwy i zanim kupie nowe urządzenie staram się stare zregenerować Tongue chyba że ktoś na forum ma taki odbiornik sprawny do sprzedania to chętnie się zaopiekuje nowym.
  • Odpowiedz

byniom

2015-03-12, 07:36:54
Moderator
Przemyj to jakimś zmywaczem do elektroniki bo może się okazać że naleciało chemii w trakcie przeglądów i jak jest wilgotno to przenosi po ścieżkach jakieś dziwne sygnały a jak jest suchy to już nie. Przemyj to i wysusz , może się okazać że będzie dobrze. Serwisanci z małym doświadczeniem w czasie przeglądu dość często nie zwracają uwagi że zalewane są odbiorniki IR i inne elementy elektroniczne .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

grzes997

2015-03-12, 12:46:36
Nowy użytkownik
Dzwoniłem do serwisu LG blok podczerwieni jak to nazwał fachowiec jest dostępny w cenie 430 zł plus 30 przesyłka cena powala jak za taki element, poczekam do wiosny jak skończy się sezon grzewczy potem się za to zabiorę może mi się uda to naprawić poprzez wymianę samego odbiornika IR, jak się uda będę się cieszył jak nie to będzie trzeba kupić taki blok za 430 zł puki co Panowie dziękuję za sugestie, a ja będę Was informował o poczynaniach naprawy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa