Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Polska chemia do czyszczenia klimatyzacji biurowej

20 Odpowiedzi, 18600 Wyświetleń

Damianoklim

2015-04-28, 06:25:46
Gość
Witam wszystkich

Poszukuję Polskiego produktu ale jak do tej pory nic takiego nie znalazłem. Czy w tym kraju nic się nie produkuję, zalewają nas szajsem za zachodniej granicy?? Dlaczego mam nie dać zarobić komuś kto ten produkt w Polsce produkuję? Czy ktoś zna firmę która produkuję na miejscu chemie?
  • Odpowiedz

Amfan

2015-04-28, 20:43:52
Top użytkownik
kiedyś był koss septic , a teraz nie wiem
  • Odpowiedz

zhu.agmet

2015-04-29, 06:24:25
Nowy użytkownik
Cześć
od niedawna współpracujemy z firmą Bio-Earth (Nieszawa), która zajmuje się produkcją chemii do czyszczenia. Niestety nie mogę powiedzieć czy ich środki są dobre bo mam je dopiero krótki czas.
pozdr.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-04, 07:41:53
Top użytkownik
Przecież każdy zakład chemiczny posiada produkty biobójcze.
Spisz skład z karty charakterystyki koncentratu jakiego obecnie używasz i wyślij zapytanie
do kilku firm zajmujących się chemią "profesjonalną".

My na zakupione preparaty posiadamy tak zwaną "Decyzję" Ministra Zdrowia (Urzędu Rejestracji Produktów, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych) na obrót produktem biobójczym oraz świadectwa jakości zdrowotnej (atesty) PZH że preparat o danym składzie i sposobie użycia (karta charakterystyki) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Dodam iż każdy produkt biobójczy musi posiadać tak zwaną "Decyzję" od Prezesa Big Grin
Atest PZH nie jest wymagany ale dobrze go posiadać bo niektóre firmy nadal go sobie życzą do wglądu .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Damianoklim

2015-05-04, 08:45:45
Nowy użytkownik
Aktualnie używam chemii w formie płynu - Terosept firmy Henkel. Środek bezbarwny i bezwonny. Pięciolitrowa bańka kosztuje około 300zł. Przypominam że to Chemia która jest użytkowana w pomieszczeniach biurowych. Musi posiadać wszelkie certyfikaty.

Dodatkowo potrzebuję chemii w formie pianki?

Przejrzałem firmę Bio-Earth, wygląda ze produkcja jest na terenie kraju, choć licencja czy też matka spółka to inny kraj?
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-04, 10:49:08
Top użytkownik
Preparatów biobójczych i grzybobójczych jest mnóstwo. Przeczytałem skrócona kartę charakterystyki i wydaje mi się że używasz preparat o efekcie końcowym jak każdy inny z tą różnicą że za swój płacisz 300 zł .
Co do zapachu to płyny w koncentracie zazwyczaj określane są jako bezzapachowe pomijając fakt iż są to produkty silnie drażniące (konieczność płukania) Big Grin

Generalnie śmierdzi gdy zachodzi reakcja - na czystej klimie raczej nie śmierdzi ale też nie pachnie fiołkami
jeden klient twierdzi że chyba używana jest sama woda drugi ostentacyjnie idzie do szefa po urlop bo się w pomieszczeniu nie da wytrzymać - co klient to opinia .

Co do chemii w formie pianki to moim zdaniem zakup takiego preparatu jest bez sensu ponieważ pianki są w małych opakowaniach a przez to drogie przeliczając na litry/kilogramy koncentratu.
Radził bym kupić od razu chemię która się żeluje lub pod ciśnieniem lekko spienia.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-04, 13:42:18
Zaawansowany użytkownik
Tylko URYNAL odkaża,czyści, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka,pieni się pod ciśnieniem,kolor słomkowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-04, 18:20:44 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-05, 11:25:31
Top użytkownik
MariOo napisał(a):Tylko URYNAL odkaża,czyści, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka,pieni się pod ciśnieniem,kolor słomkowy.
Tak ale zapach ma powalający .
  • Odpowiedz

Przemonter

2015-05-05, 20:34:35
Użytkownik
ja używam virusolve +
zalety:
-koncentrat więc niewielkie opakowanie 1litr
-przyjemny zapach 3 do wyboru
-nie gryzie po gardle jak niektóre srodki
-no i cena chyba dobra 160 zł/litr
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-11, 11:41:37
Top użytkownik
Przemonter napisał(a):ja używam virusolve +
zalety:

Proszę cię 160 za litr :lol: z całym szacunkiem ale do 200 netto to powinieneś dostać 20 KG koncentratu który rozcieńczasz do około 5% . Policz ile masz litrów roztworu 5% z 20 KG koncentratu.
Zapach możesz użyć po spłukaniu wodą środka którym odgrzybiasz / dezynfekujesz.
  • Odpowiedz

sulejowek

2015-05-11, 20:02:39
Użytkownik
DBKlima napisał(a):
Przemonter napisał(a):ja używam virusolve +
zalety:

Proszę cię 160 za litr :lol: z całym szacunkiem ale do 200 netto to powinieneś dostać 20 KG koncentratu który rozcieńczasz do około 5% . Policz ile masz litrów roztworu 5% z 20 KG koncentratu.
Zapach możesz użyć po spłukaniu wodą środka którym odgrzybiasz / dezynfekujesz.

Chyba w tej ilosci i cenie to używasz koncentratu na zupe pomidorową albo kupujesz chemie do kuchni.

Virusolve Bardzo dobry produkt baniak 5l widzialem ostanio z promocji po 300.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-11, 20:04:12 przez sulejowek.)
  • Odpowiedz

obser

2015-05-12, 12:37:41
Top użytkownik
A ja mam zaufanie do Virusolve+,ma badania do zastosowań medycznych,dezynfekcji sprzętu medycznego,tak więc jest pod bardzo ścisłą kontrolą.Czy roatwór jest jeszcze skuteczny,kupiłem jeszcze paski sprawdzające i zrobiłem furorę w aptekach,jak niektóry kierownik pobawił się ze sprawdzeniem skuteczności.A co chciałeś może zapłacić 1 zł za koncentrat,a Klienta skasować ile? 5 zł?Ludzie żenada dobre musi kosztować i trzeba robić dobrymi preparatami,albo wcale.Co do zapachu,to i tak po zapytaniu się użytkownika 80% wybiera bezwonny.Mi się podoba niebieska lawenda,ale to moje subiektywne odczucie.Zapach jest dość trwały.
  • Odpowiedz

obser

2015-05-12, 12:45:10
Top użytkownik
I jeszcze jedno mi się przypomniało.W tamtym tygodniu zwróciła się do nas firma o dezynfekcje,bo ich stała firma podniosła cenę z 200 na 250 zł netto,i zdziwieni byli naszymi pytaniami o zapach,bo porzednia firma robiła to przy nich roztworem 1 łyzki stołowej Domestosa na 1 l wody.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-20, 09:03:01
Top użytkownik
sulejowek napisał(a):Chyba w tej ilosci i cenie to używasz koncentratu na zupe pomidorową albo kupujesz chemie do kuchni.
Virusolve Bardzo dobry produkt baniak 5l widzialem ostanio z promocji po 300.

Po karcie charakterystyki Virusolve + widzę że sam używasz zupy pomidorowej :lol:
2-Aminoetanol
Chlorek didecylodimetyloamoniowy
N-(3-aminopropylo)-N-dodecylopropano-1,3?diamina

Ja osobiście nie kupił bym go nigdy ponieważ ma ubogi skład i wysoką cenę .
Chemia to chemia liczy się skład i stężenie a nie twoje indywidualne odczucia .
Za 300 to mam 28/30kG koncentratu mieszaniny większej ilości substancji niż ten który zachwalasz.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-20, 17:50:41
Zaawansowany użytkownik
To jakiej firmy jest ten środek chemiczny?Ja jak wyżej też używam virusolve+
  • Odpowiedz

barbie

2015-05-20, 18:46:29
Top użytkownik
Virus dezynfekuje a nie czyści .
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-05-21, 12:22:18
Top użytkownik
barbie napisał(a):Virus dezynfekuje a nie czyści .
Dokładnie tak i widać to po składzie chemicznym.
  • Odpowiedz

obser

2015-05-21, 14:53:58
Top użytkownik
Jeśli jest tak jak w temacie (co przyznaję niedokładnie doczytałem),to chodzi o czyszczenie,a zagolopalowaliśmy się na dezynfekcję.I ja dalej będę trwał za Virusolve ,bo mnie i Klientów przekonuje fakt w dokumentacji którą im zostawiam,że preparat ten w stężeniu 5% po umyciu narzędzi chirurgicznych,czy dentystycznych zanurzamy je na 5 minut i po wyschnięciu używamy dalej.Odchodzi dezynfekcja w piecu autoklawie. Do czyszczenia używamy dużo środków zależnie gdzie - we frytkarni,kuchni,restauracji,biurze gzie nikt nie pali inne.A drugim etapetem po wyczyszczeniu na czyściutki parownik i tacę ociekową nanosimy środek dezynfekujący i trzeba go bardzo mało.Po co mieszać funkcję preparatów czyszcząco dezynfekujących,jak można i trzeba nad każdym przypadkiem się inaczej przygotować.A w kwestii marketingowej jak zostawiam Klientowi piękny mini katalog ze wszystkimi atestami, atest mojej firmy wydany przez importera,wygląda to naprawdę profeska. I jeszcze raz wracając do atestów jak nawet sam przeczytam,że to jest atestowane przez PZH,Ministerstwo Zdrowia i służy do dezynfekcji narzedzi medycznych, a też ma atest na urządzenia klimatyzacyjne to jestem przekonany.A zużycie tego to śmiech. Ile to potrzeba roztworu nanieść na umyty wysuszony parownik i tacę i jaki to jest koszt- 3 zł?,albo mniej.Trzeba tylko rozcieńczać wg potrzeb,bo chyba roztwór ma bodajże dwa tygodnie trwałości.
  • Odpowiedz

gadget

2015-05-22, 06:44:45
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):bo mnie i Klientów przekonuje fakt w dokumentacji którą im zostawiam,że preparat ten w stężeniu 5% po umyciu narzędzi chirurgicznych,czy dentystycznych zanurzamy je na 5 minut i po wyschnięciu używamy dalej.Odchodzi dezynfekcja w piecu autoklawie.

Kolego o tym lepiej nie wspominaj lekarzom lub osobom w dobrze obeznanym temacie. Czyżby tyle osób nie potrzebie kupiło za kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy autoklawy? I cały czas wydają tyle kasy na worki i niemałe rachunki za prąd? Gdy można sobie zrobić psik psik i narzędzia jak nowe...
  • Odpowiedz

barbie

2015-05-22, 13:51:57
Top użytkownik
obser-widać że nigdy nie byłeś u Turka w kebabie .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa