Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z nabiciem klimy po wymienie sprężąrki i osuszacza

4 Odpowiedzi, 3030 Wyświetleń

kjelon

2015-06-12, 18:41:36
Nowy użytkownik
Witam,

auto - Opel Omega B 2,5 V6: wymieniłem na regenerowaną sprężarkę klimatyzacji (stara ciekła na obudowie i głośno pracowała, ale klima chłodziła dobrze mimo wszystko). Przy tej okazji zmieniłem też osuszacz. Oczywiście przed wymianą tych podzespołów podjechałem na odessanie czynnika (zeszło 790g, a wchodzi w sumie 950, więc ubytek niewielki, a z klimą 3 lata nic nie było robione - działała bez zarzutu). Osuszacz założyłem na nowych oringach, sprężarkę - na nowych uszczelkach. Zadowolony pojechałem do zakładu w celu napełnienia układu. Pierwsza próba napełnienia skończyła się na 300g czynnika. Więcej nie chciało wejść. I ciśnienie bardzo wysokie - 10 barów. No nic, gość opróżnił układ i spróbował ponownie. Tym razem weszło do pełna - 950g, ale podczas napełniania ciśnienie nadal wysokie - 10 barów. Odpalamy klimę - sprężarka się włączyła, klimą zaczęła chłodzić, ale po 3 minutach sprężarka zaczęła się co chwilę włączać i wyłączać i oczywiście chłodzenia już nie było. Facet odciągnął czynnik (chyba nawet nie wszystko, bo nie chciało iść) i powiedział, że prawdopodobnie układ zapchany. Brzmi sensownie. Tylko czemu na poprzedniej sprężarce i osuszaczu ładnie chłodziło? Od czego mógł się zapchać układ? A może jeszcze co innego jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Ktoś ma pomysł, od czego zacząć?
  • Odpowiedz

Whisky

2015-06-12, 20:25:58
Top użytkownik
Cos mi się wydaje ze waga maszyny cos mu kłamała.
  • Odpowiedz

kjelon

2015-06-13, 21:40:33
Nowy użytkownik
Whisky napisał(a):Cos mi się wydaje ze waga maszyny cos mu kłamała.

Możesz rozwinąć myśl? Chcę usprawnić tę klimatyzację, ale nie wiem, od czego zacząć, a nie chcę się ładować w niepotrzebne koszty. I tak już wydałem na sprężarkę i osuszacz niemało. Niektórzy radzą płukanie układu, inni ponowną wymianę osuszacza. Co ma sens?
  • Odpowiedz

kjelon

2015-06-18, 22:07:06
Nowy użytkownik
To może ktoś poleci sprawdzony serwis klimatyzacji w stolicy?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa