Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Passat B4 96 110KM AFN

12 Odpowiedzi, 9759 Wyświetleń

domel-81

2015-06-11, 21:24:05
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.
Jestem nowy, wiec sie przedstawie. Na imie mam Krzysztof lat 33, pochodze z Lubuskiego.

Trzy tygodnie temu wymieniono mi chlodnice klimatyzacji w Passacie (stara byla skorodowana, nie wiadomo od jakiego czasu, bo z taka kupilismy to auto). Klima manualna.
Klimka ruszyla i bylo jak w zamrazarce. Autko przejechalo ponad 1500km i wszystko bylo O.K.
Okolo dwa tygodnie po naprawie klimy rano odpalilem auto i dobrze chlodzilo, przejechalem jakies 20m, zgasilem i tak zostalo kilka godzin. Po ponownym odpaleniu juz nie chlodzi. Klima startuje ( wentylatory chlodnicy i kompresor ), ale na wezach nie ma roznicy temperatur, nie sa ani cieplejsze, ani zimniejsze. Po wlaczeniu klimy w kabinie slychac delikatne syczenie gdzies z okolic srodkowego nawiewu, po wylaczeniu slychac tylko wentylator. Dzisiaj zaobserwowalem, ze co jakis czas nieregularnie slychac delikatne klikniecie i wtedy na chwile syczenie ustaje. Nieszczelnosc raczej wykluczam, bo bylo sprawdzane, a poza tym nadal sie zalacza. Nie mam teraz mozliwosci sprawdzic cisnien, a chcialbym tez nie dac sie naciagnac na koszta w warsztacie.
Da sie jakos sprawdzic co to moze byc? Mam podejrzenia co do Sprezarki, bo po mimo, ze ja zalacza i sie obraca, to jakos nie zauwazylem, zeby obciazala silnik.
Z gory dziekuje za opinie i wniosk.
  • Odpowiedz

DIGI80

2015-06-11, 21:31:28
Nowy użytkownik
nie ten dział Kolego.....! jesteś nowy...ok....mogłeś nie wiedzić,ale czy jest tu jakiś moderator? kolejna "moto-klima"w ostatnim czasie.... burdel tu Panowie macie Smile
  • Odpowiedz

domel-81

2015-06-11, 21:38:43
Nowy użytkownik
Faktycznie.
Przepraszam, male niedopatrzenie.
Prosze moderatora o przeniesienie tematu.
  • Odpowiedz

radekrp90

2015-06-12, 11:55:11
Użytkownik
Według mnie (miałem te same objawy) uszkodzony/zablokowany zawór regulacyjny.
Koszt zaworu i uszczelnień około 100-150zł. Do sprawdzenia jeszcze ciśnienia podczas pracy. Jeśli po chwili się wyrównują to raczej na 100% to.
U siebie wymieniłem to sam i w zeszłym sezonie było ok. Niestety chyba było słabo dokręcone, bo w tym, po wymianie skraplacza puścił dekiel ;/
  • Odpowiedz

domel-81

2015-06-12, 19:26:20
Nowy użytkownik
Dzieki wielkie za podpowiedz. Jak dotre do kraju, to pojade do chlopakow co skladali to do kupy i zobaczymy jakie beda cisnienia. Na bank napisze, co bylo.
Tylko takie jedno pytanko. Skoro teoretycznie uszkodzony, lub zapchany jest ten zawor, to nie powinien wytwarzac cisnienia za kompresorem (o ile dobrze kombinuje) wiec skad syczenie w kabinie, ktore swiadczy o sprezeniu czynnika w instalacji?
  • Odpowiedz

Haurox91

2015-06-12, 19:51:51
Użytkownik
Albo o jego niewystarczajacej ilosci. Niczego nie mozesz byc pewny. Rozszczelnienie moze nastapic w kazdym momencie.
  • Odpowiedz

domel-81

2015-06-13, 00:13:03
Nowy użytkownik
To fakt, bo klima przestala dzialac po bardzo upalnym dniu, az sie karta bankomatowa bardzo znieksztalcila, ktora lezala na desce rozdzielczej.
Aczkolwiek nadal zalacza kompresor i wentylator, wiec jest go wystarczajaco duzo, a nieszczelnosci powstajace po czyms takim jak gwaltowny wzrost temperatury raczej oprozniaja klimy do zera.
  • Odpowiedz

obser

2015-06-13, 08:06:39
Top użytkownik
Będziesz miał 50 g w układzie i też Ci będzie załączała. Trzeba czynnik odessać i zważyć i dopiero potem zastanawiać się co dalej.Bez potwierdzenia,że jest prawidłowa ilość nie możemy dalej nic wnioskować. Nawet jak 2 dni temu napełniali klimę,to okazało się,że brakuje 300 g,nawet facet miał wydruk.A teraz już 3 miesiące trzyma gaz. Ale pojechał do firmy,co komplet robi za 50 zł i pewnie waga była tarowana we fabryce 5 lat temu.
  • Odpowiedz

domel-81

2015-06-13, 08:54:34
Nowy użytkownik
Myslalem, ze czynnika musi byc co najmniej polowa, zeby sie klima zalaczyla.
50g to chyba za malo, zeby niezatrzec sprezarki. Czy taka mala ilosc jest w stanie podac olej?
  • Odpowiedz

obser

2015-06-13, 14:05:44
Top użytkownik
Nie jest w stanie podać prawidłowo oleju,ale jest w stanie włączyć klimę,zależy od układu. Przed chwilą robiłem Suzuki i miała 65g i ciśnienia na postoju prawie prawidłowe. Fakt,że całość układu to 370 g i uwaga jak wyczytałem w tabeli 50g oleju. I teraz taka dolewka 15g oleju i 5g barwniaka, jak dają niektóre maszyny "z automatu" to 2 takie serwisy i mamy olejarnię w układzie.
  • Odpowiedz

domel-81

2015-06-16, 10:10:53
Nowy użytkownik
Czy ktos z tu obecnych bedzie mi w stanie podpowiedziec jakie czesci musze kupic, zeby wymienili mi ten zawor regulacyjny? Bede tylko na weekend w kraju i jak bede mial czesci, to chlopaki w serwisie to wymienia. Zawor, to wiem, ale nie do konca ktory, bo jest kilka dedykowanych do tych modeli sprezarek (4zylinder SANDEN SD7V16 1100 1HO 820 803 D ) i do tego uszczelniacze, czy wymienic cos jeszcze, czy na tym poprzestac? Wymienie jeszcze osuszacz dla pewnosci.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-16, 10:15:03 przez domel-81.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2015-06-16, 17:19:28
Zaawansowany użytkownik
Tutaj niby oferują nawet zestawy, niestety opis niewystarczajacy do pełnej identyfikacji: http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Z...yzacja/643
Trzeba pewnie dzwonic
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-16, 17:19:55 przez gajdek419.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa