Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jedna sprężarka i dwa parowniki czy się da?

10 Odpowiedzi, 8657 Wyświetleń

WAVE

2015-06-21, 17:11:45
Nowy użytkownik
Witam.
Posiadam samochód peugeot boxer z klimatyzacją,
dokupiłem parownik z wentylatorem który chcę zamontować na pace samochodu.
Chce się podpiąć do istniejącej instalacji i moje pytanie brzmi czy można podłączyć to w taki sposób aby po włączeniu klimy można rozdzielić aby chłodzenie działało w kabinie kierowcy lub na pace. A nie w obydwu miejscach jednocześnie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-06-22, 08:37:26
Moderator
Da się ale tanio nie będzie(taniej i tak niż oddzielny agregat)
  • Odpowiedz

WAVE

2015-06-22, 18:58:56
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Da się ale tanio nie będzie(taniej i tak niż oddzielny agregat)
A możesz powiedzieć jak dokładnie nazywają się te zawory rozdzielające lub link do opisu tego ustrojstwa bo nigdzie nie mogę znaleźć nawet najmniejszej wzmianki o tych zaworach i jak to zrobić.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

waldek415

2015-06-23, 20:32:00
Nowy użytkownik
Wydaje mi się że wystarczy wpiąć się w istniejącą instalacje i powinno działać mam auto z klimą na tył i rurki są wpięte przed zaworem rozprężnym z przodu i lecą do tylnego parownika i wszystko działa czy włączę z przodu czy z tyłu. tylko kwestja podłączenia żeby to jakoś wyglądało
  • Odpowiedz

WAVE

2015-06-24, 17:48:41
Nowy użytkownik
waldek415 napisał(a):Wydaje mi się że wystarczy wpiąć się w istniejącą instalacje i powinno działać mam auto z klimą na tył i rurki są wpięte przed zaworem rozprężnym z przodu i lecą do tylnego parownika i wszystko działa czy włączę z przodu czy z tyłu. tylko kwestja podłączenia żeby to jakoś wyglądało

ale w tym przypadku będzie działało z przodu i z tyłu jednocześnie, a musi to być rozdzielone, ma chłodzić z przodu lub z tyłu. NIE w tym samym czasie
  • Odpowiedz

Whisky

2015-06-24, 18:06:38
Top użytkownik
Wstaw zawór kulowy Big Grin
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-06-24, 20:53:59
Moderator
Musza byc dwa zawory elektromagnetyczne, sterownik do kontroli temperatury na pace.
Odpowiednie połaczenie wszystkiego w całosc i smiga co do opisu to w necie nie znajdziesz a ja bym ci chetnie pomógł ale mam za duzo roboty i poprostu nie mam czasu.
  • Odpowiedz

radekrp90

2015-06-25, 07:02:29
Użytkownik
Jeśli chłodzenie ma być całkowicie autonomiczne (kabina LUB paka) - dwa zawory elektromagnetyczne odcinające na powrocie z parownika.
Jeśli ma być kabina (zawsze) + paka (czasami) to wystarczy jeden.

Takie rozwiązanie jest m.in. w VW T4 z klimatyzacją II-strefową. Zawór tam zastosowany to 701 959 267 (numer ETKA VW). Kwestia myślę zbudowania "orurowania" oraz dołożenia 2-go przycisku sterującego tym,że zaworem.

Jeśli źle myślę niech ktoś poprawi.
  • Odpowiedz

WAVE

2015-11-15, 20:13:53
Nowy użytkownik
radekrp90 napisał(a):Jeśli chłodzenie ma być całkowicie autonomiczne (kabina LUB paka) - dwa zawory elektromagnetyczne odcinające na powrocie z parownika.
Jeśli ma być kabina (zawsze) + paka (czasami) to wystarczy jeden.

Takie rozwiązanie jest m.in. w VW T4 z klimatyzacją II-strefową. Zawór tam zastosowany to 701 959 267 (numer ETKA VW). Kwestia myślę zbudowania "orurowania" oraz dołożenia 2-go przycisku sterującego tym,że zaworem.

Jeśli źle myślę niech ktoś poprawi.

Wracam do tematu, czas to w końcu zamontować.
Ten zawór w t4 jest do sterowania płynem chłodzącym do nagrzewnicy,
Czy on będzie się nadawał do zamontowania w układzie klimatyzacji???
  • Odpowiedz

radekrp90

2015-11-19, 11:15:34
Użytkownik
Jest to zawór do czynnika chłodniczego, a nie do cieczy chłodzącej silnika.
Więcej info o połączeniu w oryginale:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Ventil_N43_%2...eislauf%29
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa