witam czytałem wiele ale nic nie ustaliłem tak wiec mój golf to 1.9 tdi klima manualna , otóż po wciśnięciu przycisku AC zapala sie on ale wiatraki oraz sprężarka nie startują . bezpieczniki wszystkie sa ok uklad nabity sprawdzalem u mechanika kupilem nowy czujnik ciśnienia tez nic oraz nowy sterownik pod aku a tu dalej nic .czujnik temperatury zewnetrznej tez sprawdzalem ten na podszybiu . prosze o pomoc
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
vw golf 4 brak klimatyzacji
7 Odpowiedzi, 13390 Wyświetleń|
Sprawdź bezpiecznik 30A nad akumulatorem bodajże pierwszy z prawej lubi się lekko upalić i dobrze nie kontaktuje. Są 3 szt zwykłe płytkowe bezpieczniki i pierwszy od prawej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-23, 20:33:40 przez waldek415.)
bezpiecznik sprawdzony przechodzi napiecie na kabel . co moze byc przyczyna nie uruchomienia sprezarki i wentylatorow , czytalem u innych ze albo chodza wentylatory to sprezarka nie ,lub na odwrot , a u mnie jedno i drogie
Sprawdź przewody przy 4 pinowej wtyczce (tej większej) do sterownika wentylatorów pod akumulatorem. W moim przypadku 2 z nich były przerwane zaraz przy wtyczce. Wtyczkę Można spokojnie rozebrać i zlutować.
ok jutro sprawdze ta wtyczke , ale mam jedno pytanie czy w tej klimatyzacji czujnik temperatury ten przy silniku 4 pinowy ma cos wspulnego z tym ze ona sie nie wlaczy ?
waldek415 napisał(a):czujnik temperatury ten przy silniku 4 pinowy ma cos wspulnego z tym ze ona sie nie wlaczyO ile wiem, czujnik temperatury przy silniku odpowiedzialny jest za włączanie wentylatora chłodnicy, ale gdy temperatura silnika przekroczy wartość dopuszczalną. Na twoim miejscu skupiłbym się na sprawdzeniu przewodów w obwodach klimatyzacji. Jeśli wymieniłeś już czujnik ciśnienia i sterownik pod akumulatorem to obstawiam elektrykę. Sprawdź miernikiem przewody ( na wtyczce)od sprężarki, czy jest przejście przez cewkę (elektromagnes), czy nie masuje do obudowy sprężarki( jeśli masuje to jest to objaw przebicia cewki)
temat zamykam przyczyna byly urwane kable od czunika na wezu , dzieki za pomoc tym ktorzy pisali
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY