Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Vectra B zablokowana sprężarka

8 Odpowiedzi, 6471 Wyświetleń

Whisky

2015-07-27, 07:52:41
Top użytkownik
Witam Pacjent nie chciał chłodzić.
Więc sprawdziłem wpierw cewkę -> kaput
Po przyłożenia klucza do osi wału czuję mocny opór, myślę sobie no super sprężarka zatarta a tu nagle pach i puściło. Teraz kręcę sprężarką luźno i nic nie stuka :/ Myślałem nad tym by zamontować cewkę i sprawdzić sprężarkę tylko teraz widzę że całe koło jest okopcone i nawet są jakieś dziurska w kole. Zaraz ściągnę czynnik i zobaczę czy są opiłki a w między czasie chciałbym wiedzieć czy te sprężarki mają tak że padają? Bo już takich parę widziałem. Mogło zablokować sprężarkę i po chwili spalić cewkę która okopciła to całe koło?
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-27, 14:25:48
Top użytkownik
Dla pewności wymieniłem kompletną sprężarkę i osuszacz Wink no i hula Wink
  • Odpowiedz

renegat35

2015-07-27, 18:32:18
Użytkownik
ostatnio ich parę rozbierałem

1. zablokowana że zrywało pasek- uszczelka z tłoka zleciała i go zablokowała i do tego zarysowało tak że złom

2. ciśnienia zbliżone różnica 1 lub 2 bara- też uszczelka , zablokowała płytę zaworową i tłok sprężał i ssał tym samym kanałem
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-28, 08:46:26
Top użytkownik
Dziś jeszcze raz dla pewności sprawdzam klimę i bum szok! Z kratek przy 2tyś obrotach leci -0,5C a w garażu mam +25C, sprężarka zimna a HP 10bar a LP twarde 2bary. Przewody od sprężarki ciepłe ( +/- 50C )aż do skraplacza i od skraplacza takie sobie ciepłe ( +/- 30 )aż do zaworu rozprężnego. Od zaworu rurka lodowata aż do sprężarki i się teraz tak zastanawiam czy nie wymieniać zaworu rozprężnego bo boję się że sprężarka będzie pracować w za niskich temperaturach. Jak ciepła sprężarka powinna być?
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-28, 17:54:29
Top użytkownik
Ok padło na zawór. Ciśnienia LP spadło do 1.7-1.8 bara a hp max 11bar. A podobno harrison v5 ma mieć LP jakieś 2.2 bara a Vectra niby HP oryginalnie jakieś 14 bar przy 25C. przewód od zaworu do sprężarki lodowaty i cały biały a sprężarka zimna. Po umyciu zaworu rozp. sprężarka prawie że gorąca i skraplacz już też ale nadal przewody z lodem. jutro wymieniam zawór rozprężny bo jeszcze mi zaleje tą nową sprężarkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-28, 18:07:00 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-30, 11:26:33
Top użytkownik
Zawór nowy. Temperatura z kratek już jest normalna czyli 4,7 a 5 C. Więc do sprężarki raczej się nie dostaje czynnik w postaci ciekłej. Niestety nadal rurki do sprężarki są zimne i sama sprężarka jest tylko letnia. Stawiam na słabo wydajny parownik czyli albo zatkany albo brak lamelek. Przy okazji zauważyłem że dwa wentylatory się kręcą od razu po uruchomieniu klimatyzacji. Po odłączeniu wentylatora chłodnicy wody, wentylator skraplacza działa od 16bar do 12bar gdzie wcześniej działał cały czas. Fajnie co? Big Grin
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-07-30, 12:14:35
Top użytkownik
Sprawdź czujnik temp cieczy chłodzącej silnik
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-30, 12:40:39
Top użytkownik
Też o tym myślałem albo czujnik temperatury z 4pinami się zablokował i widzi wysoką temperaturę ale myślę że to jest mniej prawdopodobne bo po odłączeniu wodnego went. działa prawidłowo a dziwne by tylko w połowie dobrze działał. Trzeba to jeszcze obadać. Dzięki za odpowiedzi Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-30, 12:42:14 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa