Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opel Zafira 2.0 DTI 2001 rok. Ponownie przepalona cewka

5 Odpowiedzi, 3661 Wyświetleń

Casian

2015-08-10, 07:45:28
Nowy użytkownik
Witam

Mam pytanie. Pokrótce, klima działała, pojechałem do Chorwacji w połowie urlopu przy poruszaniu sie z miejsca na miejsce przy włączonej klimie poczułem swąd jakby guma się paliła. I klima przestała działać. Tel do Polski do znajomego. Diagnoza cewka się popsuła Smile Po powrocie do kraju auto oddane do mechanika. Wymienili bądź naprawili cewkę. Klima działa. Wszystko było ok ze 2 dni. Żona wczoraj pojechała do miasta poczuła swąd podobny i klima siadła. Pewnie cewka ponownie się zjarała. Teraz pytanie. Co może powodować palenie sie tej cewki ? Bo w warsztacie powiedzieli że naprawia w ramach gwarancji ale podpowiedzieli żeby ustalić przyczynę najlepiej bo tak można w kółko naprawiać. Może ktoś się spotkał z takim problemem u siebie ? Z góry dziękuje za odp.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-08-10, 08:30:21
Top użytkownik
Jeszcze nie wiadomo czy cewka.Ale jak już to za wysokie napięcie może iśc na zas.cewki lub słaby styk i grzanie sie elementu połączenia z cewką
  • Odpowiedz

gajdek419

2015-08-10, 09:05:51
Zaawansowany użytkownik
za wysokie napięcie? a niby skąd to za wysokie napięcie miałoby się znaleźc w instalacji samochodu?!?!

Za wysokie to może byc ciśnienie HP w układzie (np. zbyt dużo oleju lub/i czynnika; problem z wentylatorem na skraplaczu; zabrudzone lamele na skrpalaczu etc) i zaczyna się slizga tarcza po kole przez co wzrasta temperatura cewki. Druga opcja to zbyt duża szczelina pomiedzy kołem a tarczą.
Nie wiem tez na czym polegała naprawa ale w oryginalnych cewkach montowano zbyt słabe prądowo termiki, które przepalały się gdy wszytsko było ok
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-08-10, 11:24:45
Top użytkownik
A np z wadliwie działającego alternatora np 16 V
  • Odpowiedz

Casian

2015-08-10, 11:55:43
Nowy użytkownik
Diagnoza nie była trafiona. Post napisany przed pojechaniem do warsztatu. Okazała się że sprzęgiełko padło. Sorrki za zamieszanie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa