Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w domku jednorodzinnym

11 Odpowiedzi, 8117 Wyświetleń

anawi

2015-08-04, 14:23:43
Nowy użytkownik
Witam,
Zastanawiam sie nad przeplywem zimnego powietrza z klimatyzowanych pokoi na pietrze do pokoju na parterze.
A w rzeczywistosci rozwazam instalacje tylko na pietrze przypuszczajac, ze wychlodzone powietrze bedzie (zgodnie ze znanymi zasadami cyrkulacji Wink ) splywalo na parter. Czy ja mam racje?
Moze ktos ma juz jakies doswiadczenie w takim przypadku?
Z gory dziekuje!
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-04, 20:03:29
Moderator
Dobrze myślisz ale nie zawsze da się tak zrobić
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-05, 10:09:52
Top użytkownik
...może i dobrze kombinuje ale nie da się tego prawidłowo zrobić na klimatyzatorach np. ściennych .
Standardowo na pietrze jest sypialnia od 10 do 20m2 i w niej ktoś zainstaluje taniego splita ściennego 2,5/3,5kW . Następnie otworzy drzwi i zgodnie z opisanymi wyżej "zasadami cyrkulacji" będzie oczekiwał cudu tj. schłodzenia parteru : salono-kuchnio-przedpokojo-sprzarnio-bawialni połączonej z pokojem TV.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2015-08-05, 10:29:01
Top użytkownik
Wszystko zależy od układu domu.Ja na piętzre mam mały holl i wejścia do 2 pokoi i na strych. Jak jest dzień upalny,lub raczej okres upalny,to zamknę w dzień pokoje i klimatyzator 7kW ładnie schłodzi dół,potem pod wieczór uchylam,lub otwieram dane drzwi,odpowiednio reguluję żaluzję splita,i jest ok. Wiadomo,że trzeba sobie powierzchnię przeliczyć i taki 09 sobie rady nie da. Wielkim ninusen tego rozwiązania jest praktycznie zerowa możliwość podgrzania sobie parteru w okresach przejściowych ,więc jednak przy najbiższym remoncie wrzucę do każdego pomieszczenia jednostki 09,lub 12. Jednak jest to najtańsze ogrzewanie przy bardzo małej bezwładności cieplnej układu.
  • Odpowiedz

anawi

2015-08-31, 13:26:01
Nowy użytkownik
Jednak zdecydowalam sie na zainstalowanie w kazdym pokoju, na dole tez.
I chociaz sporo wzrasta koszt agregatu to jednak bede miala gwarancje wlasciwego schlodzenia w przypadku wysokich temperatur przez dluzszy czas, tak jak w tym roku.
Zastanawiam sie jeszcze nad doborem wlasciwych jednostek wewnetrznych. Wybralam Toschibe. Moze ktos moze doradzic odpowiedni typ, chodzi mi o w miare najnowsze i najcichsze.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

obser

2015-08-31, 14:33:46
Top użytkownik
Jak już Toschiba wybrana,to tylko katalog i tam są podane głośności jednostek wewnętrznych i zewnętrznych.I jak masz miejsca na zewnętrzne to nie pchaj się w multisplity,i drożej i jak padnie to już dużo.A i płyty jednostek mogą sporo kosztować,zresztą ostatnio jakieś takie szczęście w nieszczęściu miałem ,że głowiliśmy się nad naprawą paru multi i to jest porazka.Wraz z obdarowaniem nam przez Unię inwerterów to płyty wyglądzją jak przy kompach i są tak czułe na przepięcia prądu,że hej.Reset to podstawa,nawet już każdego klienta szkolimy,a jak gdzieś pierdyknie w pobliżu piorun,to w niektórych markach trzeba się mocno za portfel złapać i niektórzy mporterzy też tego nie mają na stanie,a tu słońce praży.Jak przestanie,to płyta przypłynie Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-31, 19:41:01
Moderator
Polecam Panasonica, klasy Toschiba ale dużo tańszy w zakupie i w częściach zamiennych
  • Odpowiedz

anawi

2015-09-01, 09:17:05
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Jak już Toschiba wybrana,to tylko katalog i tam są podane głośności jednostek wewnętrznych i zewnętrznych.I jak masz miejsca na zewnętrzne to nie pchaj się w multisplity,i drożej i jak padnie to już dużo.A i płyty jednostek mogą sporo kosztować,zresztą ostatnio jakieś takie szczęście w nieszczęściu miałem ,że głowiliśmy się nad naprawą paru multi i to jest porazka.Wraz z obdarowaniem nam przez Unię inwerterów to płyty wyglądzją jak przy kompach i są tak czułe na przepięcia prądu,że hej.Reset to podstawa,nawet już każdego klienta szkolimy,a jak gdzieś pierdyknie w pobliżu piorun,to w niektórych markach trzeba się mocno za portfel złapać i niektórzy mporterzy też tego nie mają na stanie,a tu słońce praży.Jak przestanie,to płyta przypłynie Smile
A czy sa jeszcze nieinwerterowe?
Co do multi- jest to na pewno praktyczne rozwiazanie. Czy faktycznie w praktyce jest az tak tragicznie?
  • Odpowiedz

obser

2015-09-01, 12:51:52
Top użytkownik
On-off-y jeszcze się walają po kilku hurtowniach.W tamtym roku pewna firma sciągła ich trochę z Chorwacji. Ideowo to multi jaknajbardziej, tylko jak jest gdzie postawić skraplacze ja wybieram pojedyncze. Licz się z ewentualną awarią,które najczęściej zdarzają się w wysokim sezonie, i tak naprawdę trudno wtedy znaleźć kogoś,aby pobawił się z naprawą.Nie czrujmy i instalatorzy montuą nowe,bo to żniwa i hurtownie nie nadążają z zamówieniami,a tu grzebać w DTR,szukać usterki,przesyłać elektroniki. Ja na drugi rok uruchamiam byłego technika,na rencie,bo tyle jest napraw i serwisów w upały i jakoś ci co walczyli jak lwy żeby założyć olewają.Eksra się uśmiałem,jak zadzwoniła klientka,ze klima nie działa i powiedziała,że ten pan co zakładał ma teraz miesiąc urlopu.A przy multi wyłączamy sobie całą strefę obsługiwaną przez agregat.
  • Odpowiedz

manitou

2015-09-01, 14:20:52
Użytkownik
W ramach przezorności polecam także aby każdy z kilku splitów w miejsce 1 multi był innego producenta aby jeszcze zminimalizować prawdopodobieństwo wadliwej serii. Cool A tak na poważnie to jesli chodzi o hałas agregatu to mam porównanie i u mnie na dole multi 9,5kW nie jest głośniejsze od 3,5 mono na górze.
  • Odpowiedz

obser

2015-09-01, 18:34:12
Top użytkownik
Każdy ma swoją rację,ale ja nie chciałbym,żeby 3 tygodnie temu ktoś zadzwonił,że ma awarię multosplita i cały dom nie chłodzi,jak mam do zakładania klim nie do przerobienia.I brygada będzie dzień waczyła z multi,a w tym czasie założy 3 klimy.A po drugie u siebie mam 6 klim pojedynczych,tego samego producenta,wyobraź sobie ,jakby była wadliwa seria,to bym ja wymienił,taką mam hurtownię,już kiedyś tak było,na jesień założyłem wszystkie nowe,o najwyższych A++++++,, porządnej firmy ze średniej półki cenowej,jestem super zadowolony z chłodzenia,a także dogrzewania i jak jeden padnie w sezonie,to prawie nie odczuje,zrobię go jak będę miał czas. Każdy ma swoją filozofię,nie krytykuje innych,u mnie skraplacze pracują można powiedzieć bezszelestnie,są przywieszone na dole budynku i już prawie zamaskowane tujkami. Ale miejsca na to miałem bez problemu.Nie mówię,że nie zakładałem multi,ale też każdemu tłumaczę wady i zalety.A do dziś nie mogę zrozumieć ,że quadro jest droższę od 4xpojedyńczy. Pisałem tu na forum o quarto założonym w pałacyku pod konserwatorem zabytków,bo było tylko 1 miejsce na skraplacz.Zimą szczury skonsumowały płytę główną j.z i żeby nie była to dobra firma,która po 12 bodajże po montażu latach za 3 dni przysłała mi płytę,z systemu można byłoby trochę miedzi odzyskać wypruwając ją ze ścian. A tam nieoceniony r-22. Do systemu,przez cały okres nie była dopuszczona kropla czynnika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa