Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hałas z inwerterow sredniego sklepu - czy można wyciszyć?

4 Odpowiedzi, 3601 Wyświetleń

KubaSz

2015-09-06, 20:50:34
Nowy użytkownik
Witam, proszę o fachowa poradę jako sąsiad sklepu ( Stokrotka) którego klimatyzacja tworzy nieznośny wibrujący szum u nas w mieszkaniu. Sklep ma naprzeciw naszych okien wystawiona baterie 7 inwerterow rożnej wielkości, kilka z nich w bloku z kilkoma wentylatorami(razem okolo13 wentylatorów) a odległość od bloku okolo 70m.
Problem następuje gdy niektóre wentylatory się włączają najwyraźniej na wyższych obrotach i w mieszkaniu zaczynam słyszeć nawet nie tylko szum, co trochę wibrujący dźwięk . Jest to bardzo męczące i odbywa się przez wiele miesięcy -nie tylko w upały.

Mogę oczywiście iść do inspekcji środowiska w Sanepidzie, i rozpocząć mała wojnę, ale jako inżynier chce podejść konstruktywnie i zanim pójdę na udry zapytać fachowców czy to jest w ogóle "uleczalne" , może efekt jakiejś niesprawności i jakie są opcje na wyciszenie dla średnio-dużego sklepu. najlepiej było by pójść do sklepu z jakimś pomysłem (i kosztem orientacyjnym). Co ciekawe mam wrażenie ze następuje jakaś interferencja dźwięków bo jak stoję nawet bliżej wentylatorów na ulicy to słyszę szum ale bardziej normalny (szum biały) a w mieszkaniu (2pietro) jest jakby bardziej wyraźny o innym charakterze akustycznym / dźwięczny lekko metaliczny- bardzo uciążliwy psychicznie.

a może ktoś z Was przerabiał to w jakimś obiekcie/sklepie? Mieszkam w Gdańsku , sklep jest przy ul Piotrkowska.

dzięki za pomoc!
Kuba
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-06, 21:07:18 przez KubaSz.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-07, 06:31:42
Top użytkownik
W sanepidzie nic nie uzyskasz (duża odległość) a dźwięki raczej cię niepokoją niż przekraczają normy.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

KubaSz

2015-09-07, 17:04:31
Nowy użytkownik
Pomiary na pewno dokonam z inspekcja, wydaje mi się ze nocne normy mogą być naruszone.
ale to ma być wszystko co można zrobić? Zadnej możliwości wyciszenia?
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-07, 17:46:55
Top użytkownik
Wystaw córki .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa