Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hałas w rurkach miedzianych

20 Odpowiedzi, 15820 Wyświetleń

piotrekb

2015-09-03, 16:33:58
Nowy użytkownik
Witam,
jakiś czas temu została u mnie zamontowana klimatyzacja split. Instalacja jest dość długa (10m), poprowadzona w korytach, ma po drodze kilka zgięć. Klimatyzator pracuje i chłodzi dobrze, ale jedna rzecz mnie martwi - gdy klimatyzator włącza się lub wyłącza w rurkach miedzianych (zaraz przy otworze w ścianie zewnętrznej) słychać kilkusekundowe terkotanie.
Czy coś takiego jest normalne czy może powinienem się niepokoić?
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-04, 06:41:00
Top użytkownik
(Klimatyzator firmy ?) 10m to nie jest długa instalacja, a była paskowana czy nie?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-14, 18:11:14
Nowy użytkownik
Klimatyzator firmy LG Basic 3.5 kW. Co to znaczy paskowana?

Zastanawiam się też nad taką rzeczą - czy przy takiej długości instalacji należało dobić czynnika chłodzącego czy wystarczy standardowa ilość, która była w jednostce zewnętrznej?
  • Odpowiedz

joker

2015-09-14, 18:29:51
Zaawansowany użytkownik
To jest normalny objaw pracy elektronicznego zaworu rozprężnego. Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-14, 18:56:31
Top użytkownik
zastosuj Anakondy ,Gęsie szyje lub wąż gumowy .
  • Odpowiedz

joker

2015-09-14, 19:21:44
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):zastosuj Anakondy ,Gęsie szyje lub wąż gumowy .
barbie to jest inwerter.To klekotanie jest po wyłączeniu lub załączeniu.A nie po uzyskaniu parametrów nastawionych.Bo to inwerter i pracuje non stop w zadanym zakresie.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-19, 16:33:34
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbym prosić jeszcze o odpowiedź na drugie moje pytanie : czy przy takiej długości instalacji należało dobić czynnika chłodzącego czy wystarczy standardowa ilość, która była w jednostce zewnętrznej?
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-19, 17:37:36
Zaawansowany użytkownik
Dobić to można zwierzę lub gwoździa. Ludzie czynnik chłodniczy uzupełnia się lub dopełnia się. Jeśli jest więcej niż 7 metrów to powinno dopełnić 15 gram na metr ale ja bym nic nie robił jeśli długość nie przekroczyła 10 metrów.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-19, 18:26:55
Nowy użytkownik
Dziękuję bardzo za odpowiedź Smile Mam jeszcze jedno pytanie (pewnie dla was głupie, ale ja nie znam się na klimatyzacji). Jak to jest z tym inwerterem. Gdy czytałem o tym w internecie to znalazłem coś mniej więcej takiego: "sprężarka nie wyłącza się, ale zmniejsza/zwiększa swoją prędkość obrotową w zależności od zapotrzebowania". Mój klimatyzator jest inwerterowy, jednak co jakiś czas się wyłącza. Np. ustawiam temperaturę na 23 stopnie, klimatyzator chłodzi (nie wiem czy ze stałą czy ze zmienną mocą), a po jakimś czasie (osiągnięciu zadanej temperatury?) się wyłącza (tzn. w jednostce wewnętrznej wentylator chodzi z minimalną prędkością, a w jednostce zewnętrznej jest cicho - wentylator nie pracuje a sprężarki nie słychać). Po jakimś czasie klimatyzacja znowu się włącza (zapewne wtedy jak temperatura się podniesie). I potem po jakimś czasie znowu się wyłącza, włącza, itd. Przy tym włączaniu i wyłączaniu słychać to terkotanie w rurkach miedzianych o którym pisałem na początku tematu. Czy to jest prawidłowe działanie klimatyzatora inwerterowego czy mój jest jakiś zepsuty?
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-19, 18:58:57
Top użytkownik
jeśli masz 20 metrów kwadratowych to jest 100% przewymiarowany .
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-19, 19:05:31
Nowy użytkownik
Mieszkanie ma 32 metry kwadratowe, jest bardzo słoneczne i bardzo się grzeje (nawet w takie umiarkowane jesienne dni jak dzisiaj włączam klimatyzację gdy słońce świeci w okna). Klimatyzator ma moc 3.5 kW.
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-19, 19:19:24
Zaawansowany użytkownik
Czyli klimatyzacja osiągnęła 23 i bardziej zwolnić nie może czyli się wyłącza tu nie ma błędu. Terkotanie to dość trudna sprawa bo to raczej pojęcie względne. Każdy układ zaraz po uruchomieniu wymaga czasu na stabilizację i tu może dochodzić do dość głośnych dźwięków zamykanie i otwierania zaworu rozprężnego o którym wspomina kolega Joker w poscie nr 4. A czemu go słyszysz a moi klienci go nie słyszą tego Ci nie powiem żeby to sprawdzić potrzebna jest wizja lokalna.
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-19, 19:37:13
Nowy użytkownik
Czyli jak np. w mieszkaniu jest 30 stopni, ustawiam na klimatyzatorze 23 to na początku klimatyzacja inwerterowa będzie chodziła z pełną mocą, potem stopniowo będzie zwalniać w miarę zbliżania się do ustawionej temperatury a jak już osiągnie 23 stopnie to się wyłączy? Dobrze rozumiem zasadę działania inwertera?

Co do terkotania to mam rurki poprowadzone w korytach. Jakby były pod tynkiem to pewnie bym tego nie słyszał. To jest dość głośny terkot więc to na pewno nie jest tak, że mam nadwrażliwy słuch. Klimatyzację mam od około miesiąca. Czy ten terkot może mieć związek z uzupełnianiem czynnika powyżej 7 metrów? U mnie to nie było robione.
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-20, 06:41:43
Zaawansowany użytkownik
Dobrze rozumiesz. Gdzie jest początek tego hałasu? Czy tylko w przepuście i nigdzie więcej? Zrób zdjęcie i pokaż jak to jest zrobione.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-20, 06:42:59 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-20, 18:33:30
Nowy użytkownik
Hałas słyszę przy przepuście, w rurkach które znajdują się bezpośrednio przy nim. Którą część instalacji mam sfotografować?
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-20, 20:08:09
Zaawansowany użytkownik
Ten przepust
  • Odpowiedz

mg

2015-09-21, 19:44:15
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):Dobić to można zwierzę lub gwoździa. Ludzie czynnik chłodniczy uzupełnia się lub dopełnia się. Jeśli jest więcej niż 7 metrów to powinno dopełnić 15 gram na metr ale ja bym nic nie robił jeśli długość nie przekroczyła 10 metrów.
ewentualnie teściową Wink
  • Odpowiedz

piotrekb

2015-09-25, 18:43:37
Nowy użytkownik
Przepust wygląda tak, że rurki wchodzą w ścianę pod kątem 90 stopni, potem idą jakieś 30 cm do narożnika i pod kątem 90 stopni w górę, przepust jest uszczelniony pianką montażową i zaklejony szpachlą, nic konkretnego tam nie widać. Nie wiem co dokładnie mam sfotografować, żeby mogło to pomóc zidentyfikować problem.
  • Odpowiedz

mg

2015-09-25, 18:59:15
Top użytkownik
Gdyby to był problem z erekcją... Wink
Tak na poważnie, jeśli ,,tyrkotanie" nie jest dla Ciebie uciążliwe to daj sobie spokój. Klimatyzacja nie jest bezszelestna.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-28, 07:14:42
Top użytkownik
piotrekb napisał(a):Przepust wygląda tak, że rurki wchodzą w ścianę pod kątem 90 stopni, potem idą jakieś 30 cm do narożnika i pod kątem 90 stopni w górę, przepust jest uszczelniony pianką montażową i zaklejony szpachlą, nic konkretnego tam nie widać. Nie wiem co dokładnie mam sfotografować, żeby mogło to pomóc zidentyfikować problem.
Nagraj ten hałas (nie obrażaj się, coś mi się wydaje że szukasz dziury w całym)
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa